Zavičajni muzej Zemuna uskoro će biti potpuno renoviran

17. Maj 2019

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić posetio je Zavičajni muzej Zemuna, koji se renovira od 2002. godine, i tom prilikom upoznao direktorku Muzeja Grada Beograda Jelenu Medaković sa svim fazama obnove ovog objekta kulture, saopšteno je iz ove opštine.

Matić je rekao da će Zemun obnovom Zavičajnog muzeja značajno poboljšati svoju turističku ponudu, te da će se na jednom mestu naći istorijsko blago koje seže do neolita, a novi prostor će biti pogodan i za predstavljanje različitog kulturnog sadržaja, prenosi Beoinfo.

- Budući da je Zavičajni muzej Zemuna od izuzetne važnosti za grad Beograd, obnovi i restauraciji se prilazi sa posebnom pažnjom. U toku su završni radovi na enterijeru objekta, postavljeni su radijatori, zamenjene cevi u podu i sanirana vlaga. Restauriraju se i oslikane zidne površine, kao i ručno rađeni tapeti. Podnim oblogama vraća se prvobitna boja i tekstura, a biće obnovljena i fasada - rekao je predsednik opštine.

Matić je najavio da će se u narednoj fazi rekonstruisati i kompletno restaurirati intarzirani parket po elaboratu koji su pripremili domaći konzervatori iz relevantnih institucija kulture, obučeni za izvođenje ovog zahtevnog posla.

Zavičajni muzej Zemuna nalazi se u visokoparternoj zgradi, podignutoj u Glavnoj ulici sredinom 18. veka, prema planovima bečkog arhitekte za vrlo imućnu i uticajnu privredničku porodicu Spirta, koja potiče iz grčke Makedonije. U duhu vladajućeg romantizma, zdanje je oblikovano u stilu pseudogotike. Arhitektonskim odlikama i bogatim enterijerom ona se izdvaja od tadašnjih kuća u gradu, čime se potvrđuje društveni položaj članova porodice čiji je član Pavle 1856. godine dobio plemićko zvanje i pravo na porodični grb.

Zavičajni muzej je osnovan 1954. godine. Davne 1970. godine zgrada je adaptirana u muzej, a naredne godine postavljena je prva stalna izložba koja prikazuje prošlost Zemuna.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...