Zašto vikend u Srbiji nije jeftin kao u Pragu?

18. Januar 2016
Zašto vikend u Srbiji nije jeftin kao u Pragu?

Vikend u Srbiji neće biti jeftin poput paket-aranžmana za evropske gradove sve dok naši hoteli ne budu puni, a turistička mesta ne produže sezonu na godinu - pišu "Novosti".

Izuzetno pristupačne cene paket-aranžmana za evropske metropole koji u 6.000 dinara uključuju autobuski prevoz, dva noćenja i besplatno razgledanje grada ponovo otvaraju pitanje zašto je vikend u Srbiji skuplji od četiri dana u Budimpešti, Beču, Veneciji, Milanu ili Pragu?

- Mnogi su primetili da hotelijeri na popularnim destinacijama "ne pucaju od ljubaznosti" i "ne trče oko gostiju", kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA. - Razlog je što su njihovi hoteli popunjeni 360 dana godišnje, pa i ako neko ne želi da se vrati u taj grad - uvek će doći neko drugi. Dakle, kada naša turistička mesta budu radila cele godine i cene će biti niže. Što je na nekoj destinaciji više turista i cene su sve povoljnije.

Naša turistička mesta rade samo sto dana godišnje, pa kada se zarada podeli sa troškovima - cena mora da bude nerealno visoka. Kada je neki hotel pun bar deset meseci godišnje, od zarade u visokoj sezoni pokrio bi se trošak tokom "mršavih" meseci. Drugi problem cenovne politike u Srbiji su vlasnici hotela.

- Vlasnici hotela, koji su retko kada iz struke, očekuju da im se zarada vrati za godinu dana - kaže Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera Srbije HORES.

- Prosečna popunjenost srpskih hotela je 44 odsto, i to ne zadovoljava ekonomsku opravdanost postojanja objekta. Kada bi spustili cene, bili bi bolje popunjeni, ali ni tada ne bi bili puni, pošto Srbija ozbiljno pati od "sezonskog sindroma". Dakle, Venecija i Prag su zanimljivi čitave godine, a mi imamo "dva godišnja doba", zimu i leto.

Genov smatra da bi cene mogle da budu niže uz dobru volju. Naime, fiksni troškovi hotela su izuzetno visoki. Ukoliko bi se, recimo, PDV tokom vansezone snizio - cene bi bile niže. Naši hotelijeri moraju da prijave radnike iako imaju potrebu za njima samo četiri meseca godišnje.

- Najvažnije je da se shvati da smeštaj može da bude i besplatan - kaže Genov.

- Hotelijeri u evropskim metropolama daju noćenje i za 10 evra agencijama, jer ih dotira država. Cilj je dovesti turiste koji moraju da jedu, kupe suvenir, plate kartu u prevozu, popiju kafu... Jedan od načina da se snizi cena smeštaja je da od svega što se prodaje u Knez Mihailovoj dinar ide u turističku kasu, od koje bi se dotirala noćenja turista koji bi, onda, trošili novac u drugim objektima.

Nažalost, beogradski hoteli važe za jeftinije u Evropi, ali imaju po nekoliko cena. Jedna se nudi na buking-sajtovima, druga srpskim agencijama, treća stranim korporacijama... Mali hoteli bi uravnotežili tržište, ali ih mi nemamo dovoljno, iako u svetu čine 97 odsto ukupnog broja svih objekata.

- Mi, kao narod, nismo trgovački raspoloženi - kaže Genov. - Naši hotelijeri imaju kratkoročnu filozofiju, kao i vlasnici restorana. Njihova logika je da bolje da jednu sobu ili večeru u restoranu papreno naplate, umesto da imaju 90 odsto punih soba i stolova po bagatelnoj ceni. Nažalost, kada im taj jedan gost ne dođe, onda su sto ili soba - prazni.

Izvor: Novosti

Poslednji komentari

Biljana
Četvrtak , 19.01.2017. 10:16h
Preporuka:
0
+
0
-
Malo je ovaj tekst kontradiktoran i ne razumem izjavu Genova da hoteli mogu da budu i besplatni. Valjda je mislio prazni?? I ne može biti "na žalost" hoteli imaju različite cene! To je na sreću! Jer nigde u svetu hoteli nemaju iste cene za walk in goste (oni koji udju sa ulice), one koji rezervišu preko interneta i recimo grupe koje im dovode agencije. Naravno da za agencije cene treba da budu najniže jer agencije obezbeđuju veliku količinu gostiju a bez posebnog ulaganja u marketing hotela. Online rezervacioni sistemi takođe ali tu gosti rezervišu najčešće u poslednji čas tako da hotelima ostavlja mogućnost da naplate i znatno više od redovne cene ako je recimo velika popunjenost u gradu zbog nekog sajma ili događaja.

Povezane vesti

Turizam
Otkrijte Orijent sa
17. Januar 2020
Ljubitelji putovanja sa ovih prostora najčešće nemaju priliku da posete Saudijsku...
Turizam
MK grupa planira kupovinu dela luke u Trstu?
17. Januar 2020
Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić razmišlja da kupi luku u Trstu, između dokova dva i...
Turizam
Lonely Planet: Butan najbolja destinacija koju treba posetiti u 2020.
16. Januar 2020
Lonely Planet je nedavno objavio listu najboljih destinacija koje treba posetiti u 2020. godini,...
Turizam
Javni prevoz Beograda dostupan na Google mapi
16. Januar 2020
Građanima Srbije i svim korisnicima javnog prevoza grada Beograda dostupni su na Google mapi...