Zašto aerodrom Ponikve još ne prima putnike?

29. Decembar 2016

Iako je u aprilu najavljeno da će aerodrom Ponikve za redovan saobraćaj biti osposobljen do avgusta – aerodrom još ne prima putnike. Čeka se nedostajućih 300 miliona dinara za završetak radova.

Još proletos se činilo da je uzlet sa aerodroma Ponikve nadohvat ruke. Vlada je obezbedila novac, izgrađena je aerodromska zgrada, urađen deo ograde, a potom je sve stalo.

- Pista je dugačka 3.100 metara, od toga je 2.200 metara rekonstruisano i ta dužina piste je sasvim dovoljna da primi veće avione, ali glavni problem što ne primamo te avione je zato što aerodrom nije ograđen - objašnjava direktor aerodroma Saša Savić.

U međuvremenu, inicijativa čajetinskog predsednika opštine da se projekat "Aerodrom" konačno završi ulaganjem lokalnih samouprava nije imala očekivani odjek u svih deset opština Zlatiborskog okruga.

Ideja o regionalnom karakteru aerodroma, kao i svest o njegovom privrednom značaju većini je ipak potpuno jasna.

- Ekonomski interesi su prioritet, ako njih nema, politika može nešto trenutno da uradi, ali ekonomski interesi su trajni. Mislim da nosilac toga svakako treba da bude region, odnosno okrug, i da taj aerodrom osposobimo i da pustimo u funkciju - naglašava Rade Ljubojević, predsednik Regionalne privredne komore Užice.

Načelnik Zlatiborskog okruga Dimitrije Paunović ističe da je problem obezbeđivanje sredstava.

- Mi smo svesni da Zlatiborski okrug nije u mogućnosti da obezbedi ta potrebna sredstva i bez podrške države to teško može da se realizuje. Zato je neophodno da se sa državom o tome dogovorimo - kaže Paunović.

Čelnicima Grada Užica i Zlatiborskog okruga ti dogovori predstoje uskoro u resornom ministarstvu, a na početku zimske turističke sezone gosti Zlatibora, Tare ili Zlatara nemaju mnogo izbora.

Umesto četiri sata putovanja magistralom od Beograda, let do aerodroma Ponikve traje od 20 do 30 minuta zavisno od tipa aviona. Isto toliko je i od aerodroma Ponikve do Podgorice i sve to govori o značaju te vazdušne luke.

Samo na Zlatiboru veruju da bi učešće stranih gostiju sa sadašnjih 10-12 odsto, uz avio-saobraćaj, čak utrostručili.

- To skraćenje vremena i taj komfor koji bismo dobili sa tim aerodromom bi izuzetno puno značilo da taj promet povećamo i da možemo biti konkurentni kada je turističko tržište u ovom delu Evrope u pitanju - naglašava Vojkan Janjić, predsednik Udruženja turističke privrede Zlatibora.

Ponikve su viđene i kao jedan od regionalnih centara za obuku i spasavanje u vanrednim situacijama i odgovor za taj projekat, kojim su u okviru prekogranične saradnje sa opštinom Foča konkurisali za sredstva Evropske unije, očekuju početkom sledeće godine.

A dok ne zažive svi planovi, taj aerodrom će i dalje biti samo luka poslovne avijacije i atraktivnih aeromitinga.

Izvor: RTS

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...