Zašto aerodrom Ponikve još ne prima putnike?

29. Decembar 2016
Foto: tangosix.rs
Foto: tangosix.rs

Iako je u aprilu najavljeno da će aerodrom Ponikve za redovan saobraćaj biti osposobljen do avgusta – aerodrom još ne prima putnike. Čeka se nedostajućih 300 miliona dinara za završetak radova.

Još proletos se činilo da je uzlet sa aerodroma Ponikve nadohvat ruke. Vlada je obezbedila novac, izgrađena je aerodromska zgrada, urađen deo ograde, a potom je sve stalo.

- Pista je dugačka 3.100 metara, od toga je 2.200 metara rekonstruisano i ta dužina piste je sasvim dovoljna da primi veće avione, ali glavni problem što ne primamo te avione je zato što aerodrom nije ograđen - objašnjava direktor aerodroma Saša Savić.

U međuvremenu, inicijativa čajetinskog predsednika opštine da se projekat "Aerodrom" konačno završi ulaganjem lokalnih samouprava nije imala očekivani odjek u svih deset opština Zlatiborskog okruga.

Ideja o regionalnom karakteru aerodroma, kao i svest o njegovom privrednom značaju većini je ipak potpuno jasna.

- Ekonomski interesi su prioritet, ako njih nema, politika može nešto trenutno da uradi, ali ekonomski interesi su trajni. Mislim da nosilac toga svakako treba da bude region, odnosno okrug, i da taj aerodrom osposobimo i da pustimo u funkciju - naglašava Rade Ljubojević, predsednik Regionalne privredne komore Užice.

Načelnik Zlatiborskog okruga Dimitrije Paunović ističe da je problem obezbeđivanje sredstava.

- Mi smo svesni da Zlatiborski okrug nije u mogućnosti da obezbedi ta potrebna sredstva i bez podrške države to teško može da se realizuje. Zato je neophodno da se sa državom o tome dogovorimo - kaže Paunović.

Čelnicima Grada Užica i Zlatiborskog okruga ti dogovori predstoje uskoro u resornom ministarstvu, a na početku zimske turističke sezone gosti Zlatibora, Tare ili Zlatara nemaju mnogo izbora.

Umesto četiri sata putovanja magistralom od Beograda, let do aerodroma Ponikve traje od 20 do 30 minuta zavisno od tipa aviona. Isto toliko je i od aerodroma Ponikve do Podgorice i sve to govori o značaju te vazdušne luke.

Samo na Zlatiboru veruju da bi učešće stranih gostiju sa sadašnjih 10-12 odsto, uz avio-saobraćaj, čak utrostručili.

- To skraćenje vremena i taj komfor koji bismo dobili sa tim aerodromom bi izuzetno puno značilo da taj promet povećamo i da možemo biti konkurentni kada je turističko tržište u ovom delu Evrope u pitanju - naglašava Vojkan Janjić, predsednik Udruženja turističke privrede Zlatibora.

Ponikve su viđene i kao jedan od regionalnih centara za obuku i spasavanje u vanrednim situacijama i odgovor za taj projekat, kojim su u okviru prekogranične saradnje sa opštinom Foča konkurisali za sredstva Evropske unije, očekuju početkom sledeće godine.

A dok ne zažive svi planovi, taj aerodrom će i dalje biti samo luka poslovne avijacije i atraktivnih aeromitinga.

Izvor: RTS

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Beč 9. put zaredom proglašen najboljim gradom za življenje
20. Mart 2018
Nigde na svetu se ne živi tako dobro kao u Beču. Tako bar kažu rezultati istraživanja koje...
Turizam
Noćno nebo Vojvodine i Bač-Kiškuna kao nova turistička atrakcija
20. Mart 2018
Projekat pod nazivom „Noćno nebo Vojvodine i Bač-Kiškuna kao nova turistička...
Turizam
Vršac dobija avantura park
19. Mart 2018
Vršac se odavno pozicionirao kao poznata vinska turistička destinacija, a sada ima sve...
Turizam
TOS nagrađen na Sajmu turizma u Moskvi
19. Mart 2018
Turistička organizacija Srbije je na vodećem Sajmu turizma MITT u Moskvi osvojila prestižnu...