Zašto aerodrom Ponikve još ne prima putnike?

29. Decembar 2016
Foto: tangosix.rs
Foto: tangosix.rs

Iako je u aprilu najavljeno da će aerodrom Ponikve za redovan saobraćaj biti osposobljen do avgusta – aerodrom još ne prima putnike. Čeka se nedostajućih 300 miliona dinara za završetak radova.

Još proletos se činilo da je uzlet sa aerodroma Ponikve nadohvat ruke. Vlada je obezbedila novac, izgrađena je aerodromska zgrada, urađen deo ograde, a potom je sve stalo.

- Pista je dugačka 3.100 metara, od toga je 2.200 metara rekonstruisano i ta dužina piste je sasvim dovoljna da primi veće avione, ali glavni problem što ne primamo te avione je zato što aerodrom nije ograđen - objašnjava direktor aerodroma Saša Savić.

U međuvremenu, inicijativa čajetinskog predsednika opštine da se projekat "Aerodrom" konačno završi ulaganjem lokalnih samouprava nije imala očekivani odjek u svih deset opština Zlatiborskog okruga.

Ideja o regionalnom karakteru aerodroma, kao i svest o njegovom privrednom značaju većini je ipak potpuno jasna.

- Ekonomski interesi su prioritet, ako njih nema, politika može nešto trenutno da uradi, ali ekonomski interesi su trajni. Mislim da nosilac toga svakako treba da bude region, odnosno okrug, i da taj aerodrom osposobimo i da pustimo u funkciju - naglašava Rade Ljubojević, predsednik Regionalne privredne komore Užice.

Načelnik Zlatiborskog okruga Dimitrije Paunović ističe da je problem obezbeđivanje sredstava.

- Mi smo svesni da Zlatiborski okrug nije u mogućnosti da obezbedi ta potrebna sredstva i bez podrške države to teško može da se realizuje. Zato je neophodno da se sa državom o tome dogovorimo - kaže Paunović.

Čelnicima Grada Užica i Zlatiborskog okruga ti dogovori predstoje uskoro u resornom ministarstvu, a na početku zimske turističke sezone gosti Zlatibora, Tare ili Zlatara nemaju mnogo izbora.

Umesto četiri sata putovanja magistralom od Beograda, let do aerodroma Ponikve traje od 20 do 30 minuta zavisno od tipa aviona. Isto toliko je i od aerodroma Ponikve do Podgorice i sve to govori o značaju te vazdušne luke.

Samo na Zlatiboru veruju da bi učešće stranih gostiju sa sadašnjih 10-12 odsto, uz avio-saobraćaj, čak utrostručili.

- To skraćenje vremena i taj komfor koji bismo dobili sa tim aerodromom bi izuzetno puno značilo da taj promet povećamo i da možemo biti konkurentni kada je turističko tržište u ovom delu Evrope u pitanju - naglašava Vojkan Janjić, predsednik Udruženja turističke privrede Zlatibora.

Ponikve su viđene i kao jedan od regionalnih centara za obuku i spasavanje u vanrednim situacijama i odgovor za taj projekat, kojim su u okviru prekogranične saradnje sa opštinom Foča konkurisali za sredstva Evropske unije, očekuju početkom sledeće godine.

A dok ne zažive svi planovi, taj aerodrom će i dalje biti samo luka poslovne avijacije i atraktivnih aeromitinga.

Izvor: RTS

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Wizz Air nastavlja da leti iz Niša
20. Jul 2018
Mađarska niskotarifna avio-kompanija Wizz Air najavljuje da će, i nakon što je...
Turizam
Obnova kuće Mileve Marić u Novom Sadu počinje na jesen
20. Jul 2018
Rekonstrukcija kuće na broju 20 u Kisačkoj ulici u Novom Sadu, u kojoj su početkom 20. veka...
Turizam
Vrnjačka Banja spremna za spektakl od 2. do 5. avgusta
20. Jul 2018
Ultra Energy Stage kao jedan od statusnih simbola Heineken Lovefesta, od samog nastanka trudi se...
Turizam
Krabi - turistički biser Tajlanda za hedoniste sa srcem avanturista
19. Jul 2018
Godinu 2018. tajlandsko Ministarstvo turizma i sporta proglasilo je godinom turizma, ističući...