Zapadni Balkan u 2018. posetilo više od 12 miliona turista

06. Maj 2019
Zapadni Balkan u 2018. posetilo više od 12 miliona turista

Predstavnici turističkih agencija i tur operatora sa Zapadnog Balkana razgovarali su 25. aprila u Beogradu o planiranju najodrživijih tura duž dve nove turističke rute po regionu, koji je prošle godine posetilo 12 miliona turista, saopštilo je Veće za regionalnu saradnju (RCC) za razvoj i promociju turizma, koji finansira Evropska unija.

U saopštenju se navodi da je RCC-ov projekat pripremio koncepte za nove rute kulturološkog turizma koje se protežu kroz celi Zapadni Balkan, od kojih je prva "Raskrsnica civilizacija" koja obuhvata lokalitete i mesta zajedničkog kulturnog nasleđa iz grčkog, rimskog, vizantijskog, osmanskog i austrougarskog perioda.

Druga ruta, pod nazivom "Put monumentalnih spomenika na Balkanu", oslanja se na futurističku umetnost i dizajn spomenika posvećenih Drugom svetskom ratu u celom regionu.

Za svaku od ovih ruta određeno je oko 40 najznačajnijih lokaliteta.

- Drugi korak je priprema strategija za brendiranje i marketing dve nove rute u čiji razvoj nastojimo da uključimo i stavove privatnog sektora kako bismo na kraju imali višednevne ture koje odgovaraju potrebama tržišta - izjavila je vođa projektnog tima za razvoj i promociju turizma pri RCC-u Snježana Derviškadić.

Kako je navela, osim tela koja su zadužena za upravljanje lokalitetima kulturnog nasleđa, a koja su uglavnom javne institucije, svi drugi pružaoci usluga u turizmu dolaze iz privatnog sektora.

Ona je istakla da 14 odsto zaposlenih na Zapadnom Balkanu radi u turizmu i da je prošle godine region posetilo više od 12 miliona turista.

U saopštenju je navedeno da, projekat za razvoj i promociju turizma radi na pripremi i međunarodnoj promociji zajedničke regionalne ponude kulturološkog i avanturističkog turizma, kako bi se povećao broja turista i prihodi, kao i broj zaposlenosti u ovoj industriji.

Izvor: Beta

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...