Zapadni Balkan kao jedna turistička destinacija

23. Maj 2024
Image by Petar Ubiparip from Pixabay
Image by Petar Ubiparip from Pixabay

U Kongresu Sjedinjenih Američkih Država potpisan je Memorandum o saradnji privrednih komora Zapadnog Balkana u oblasti turizma.

U ime Privredne komore Srbije Memoradum o saradnji je potpisao Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju koji je rekao da je ovo "prvi, zajednički korak u predstavljanju Zapadnog Balkana kao jedinstvene turističke destinacije za američke posetioce".

- Ali ovo je i deo zajedničkog i sveukupnog rada na promeni imidža našeg regiona u američkoj javnosti. Za Srbiju kao najvećeg tržišta na Zapadnom Balkanu ovo je prilika za bolje pozicioniranje i promovisanje i drugih ekonomskih oblasti saradnje - kaže Vesović, prenosi sajt PKS.

Delegacija PKS učestvuje na Ekonomskom forumu jugoistočne Evrope koji se održava u Kongresu SAD u organizaciji Transatlantske liderske mreže i Evropskog centra Atlantskog saveta iz Vašingtona i Instituta za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda. Skup je okupio državne zvaničnike, predstavnike komora, poslovnih asocijacija, administracije SAD i stručnjake koji se bave Zapadnim Balkanom.

Na forumu je bilo reči o unapređenju ekonomske saradnje i integracije na Zapadnom Balkanu koje pruža "Novi plan rasta EU" i ulozi SAD, ali i o svim izazovima sa kojima se poslovna zajednica suočava.

Veliko interesovanje izazvala je diskusija o energetskoj diversifikaciji, izazovima i mogućnostima koje zelena energetska tranzicija pruža.

Savetnik predsednika PKS Nenad Đurđević naglasio je važnost produbljivanja regionalne saradnje kao jednog od preduslova za učešće u jedinstvenom tržištu EU.

- Kako bi se iskoristile prednosti koje pruža jedinstveno evropsko tržište potrebno je obezbediti bolju institucionalnu koordinaciju i saradnju svih aktera na Zapadnom Balkanu - rekao je Đurđević.

Tokom posete Vašingtonu delegacija PKS imaće sastanke sa predstavnicima komiteta za spoljne poslove Kongresa SAD, predstavnicima Stejt Departmenta, pomoćnikom sekretara za Evropu, Evroaziju Davidom DeFalkom, koopredsedicom kokusa za Srbiju Klaudijom Teni i predstavnicima DFC (Development Finance Corporation).

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Prvi BOR letnji festival ovog vikenda na Zlatiboru
17. Jun 2024
BOR Hotel by Karisma, u saradnji sa Turističkom organizacijom Zlatibor, ovog juna organizuje...
Turizam
Obale Turske pružaju neiscrpne mogućnosti za najrazličitije aktivnosti na otvorenom
17. Jun 2024
Mediteranska i egejska obala Turske su primamljive lokacije u svako doba godine, jer posetiocima...
Turizam
TOS i IRONMAN udružuju snage za povećanje broja stranih turista u Srbiji
17. Jun 2024
Na današnjem događaju za medije Turistička organizacija Srbije i SDP 11TRI potpisali su...
Turizam
Veštačka inteligencija u avio-industriji
17. Jun 2024
Veštačka inteligencija (VI) nije budućnost čovečanstva, već realnost u kojoj...