Zapadna Srbija: Najbolje turističke rute

10. Novembar 2015
Zapadna Srbija: Najbolje turističke rute
Zlakusa
Zlakusa
Vodopad na Gostiljskoj reci
Vodopad na Gostiljskoj reci
Tornik
Tornik
Zapadna Srbija: Najbolje turističke rute

„Razni putevi vode ka Srbiji… Ali ovoga puta, povešćemo Vas na jedan krajnje neobičan put, koji do sada niste pohodili. To je put koji vodi do Zlatibora“, kažu organizatori turističke rute „Užice i Zlatibor, inspiracija svih generacija“ koja traje 3 dana i dodaju: „Nije Zlatibor samo onaj centar – Palisad. Zlatibor – da bi mu se ime i dodatno opravdalo – ima mnogo više izvan onog urbanog dela. Zapravo, njegove prave čari vide se tek kad se otisnete u prostranstva ove planine, bilo na koju stranu.

Putovanje počinje iz Beograda. Put nas prvo vodi do sela užičkih grnčara do Zlakuse. Ovde ćete videti kako se autentično pravi posuđe u Zlakusi, a ko želi može se i oprobati u izradi posuđe od gline.
Potom ćemo posetiti etno park “Terzića avlija”, koji predstavlja muzej na otvorenom i zatvorenom i oslikava sve čari užičkog sela. Po obilasku Zlakuse vredne žene iz udruženja žena pobrinuće se da Vas ugoste ručkom, na čijem će se meniju naći tradicionalna jela užičkog kraja. Posle ručka odlazimo do sela Potpeć i nadaleko čuvene Potpećke pećine, sa najvećim pećinskim ulazom na Balkanu, koja spada u red monumentalnih dela prirode.

Posetićemo pećinu i videti ribnjake gde se uzgaja pastrmka na reci Petnici koja ističe iz pećine. Nastavak puta za Užice. U okviru pešačke ture planirana je šetnje po malom Carigradu uz priču vodiča. Prošetaćemo se do hidrocentrale prve u Evropi, druge u Svetu podignute po Teslinim principima polifaznih struja davne 1900. godine na reci Đetinji, a ispod užičkog starog grada. Odlazak do sela Ljubiša, rodnog sela pesnika Ljubivoja Ršumovića. Smeštaj u etno selo “Boškova voda”, druženje uz večeru i muziku do kasnih sati.

Drugi dan upoznavanja Zlatiora počinje doručak u domaćem ambijentu sa tipičnim zlatiborskim specijalitetima. Posle doručka odlazimo do karakterističnog zlatiborskog sela Gostilje. Njegovu posebnu lepotu čine biseri prirode- reka Katušnica i vodopad na Gostiljskoj reci visine preko dvadeset metara, a slapovi i vodenice potočare posebna su obeležja ovog kraja.

Po obilasku Gostilja obilazimo još jedan od dragulja Zlatibora, a to je Stopića pećina, čuvena po svojim bigrenim kadama iz kojih se voda preliva. Nakon obilaska pećine put nas vodi do Sirogojna. Tu je predviđen ručak takođe sa tradicionalnim specijalitetima naše kuhnje. Posle ručka odlazimo do etno sela – Muzeja pod otvorenim nebom “Staro selo Sirogojno”. Obilazak muzeja sa kustosima. Takođe ćemo posetiti crkvu Sv. Petra i Pavla, kao i prodajnu izložbu zlatiborskih džempera po čemu je Sirogojno takođe nadaleko poznato. Po obilasku Sirogojna putovanje najlepšim predelima Zlatibora do turističkog centra Zlatibor, nekada poznatog kao Kraljeve vode, a onda i Partizanske vode. Slobodno vreme za šetnju do planiranog polaska za Ljubiš. Dolazak u Ljubiš. Večera uz muziku i Zlatiborske specijalitete.

Posle spavnja u Ljubišu i doručka putovanje se nastavlja. Odlazak preko Ribničkog jezera, na reci Rzav, do ski centra Tornik na kome se može uživati i leti. Vožnja do vrha visokog 1.496 metara je doživljaj, iako ispod vas umesto snežnih staza lelulaju cvetne livade. A odozgo pogled puca čak do vrhova crnogorskih i bosanskih planina i na Ribničko jezero iz koga se područje snabdeva vodom. Dozvoljeno je pecanje, ali ne i kupanje. U podnožju staze nameštena je staza za „tjubing“ gde se možete spuštati u gumama niz specijalno pripremljenu veštačku stazu, što je zabava i za decu i za odrasle. Povratak na Zlatibor. Ručak u nekom od nacionalnih restorana sa specijalitetima zlatiborskog kraja.
 

Naravno, i ovo je samo deo onoga što možete videti i doživeti na Zlatiboru.

Grozdana Pašin

Izvor: UTNV

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air France i Accor hoteli napravili zajednički program lojalnosti
24. Jun 2019
Francuska avio-kompanija Air France i hotelska grupacija Accor Hotels doneli su odluku da od 20....
Turizam
Beograd ipak dobija akva park u Bloku 44?
24. Jun 2019
Grad Beograd će oduzeti zemljište u Bloku 44, koje je jedna firma zakupila kako...
Turizam
Nema komercijalnih letova za Iran
21. Jun 2019
Iz Beograda za Teheran nema komercijalnih letova na aerodromu „Nikola Tesla“. Iako...
Turizam
Subotici status turističkog mesta prve kategorije
21. Jun 2019
Grad Subotica, kao destinacija, dobio je status prve kategorije turističkog mesta po...