Zapadna Srbija: Najbolje turističke rute

10. Novembar 2015
Zapadna Srbija: Najbolje turističke rute

„Razni putevi vode ka Srbiji… Ali ovoga puta, povešćemo Vas na jedan krajnje neobičan put, koji do sada niste pohodili. To je put koji vodi do Zlatibora“, kažu organizatori turističke rute „Užice i Zlatibor, inspiracija svih generacija“ koja traje 3 dana i dodaju: „Nije Zlatibor samo onaj centar – Palisad. Zlatibor – da bi mu se ime i dodatno opravdalo – ima mnogo više izvan onog urbanog dela. Zapravo, njegove prave čari vide se tek kad se otisnete u prostranstva ove planine, bilo na koju stranu.

Putovanje počinje iz Beograda. Put nas prvo vodi do sela užičkih grnčara do Zlakuse. Ovde ćete videti kako se autentično pravi posuđe u Zlakusi, a ko želi može se i oprobati u izradi posuđe od gline.
Potom ćemo posetiti etno park “Terzića avlija”, koji predstavlja muzej na otvorenom i zatvorenom i oslikava sve čari užičkog sela. Po obilasku Zlakuse vredne žene iz udruženja žena pobrinuće se da Vas ugoste ručkom, na čijem će se meniju naći tradicionalna jela užičkog kraja. Posle ručka odlazimo do sela Potpeć i nadaleko čuvene Potpećke pećine, sa najvećim pećinskim ulazom na Balkanu, koja spada u red monumentalnih dela prirode.

Posetićemo pećinu i videti ribnjake gde se uzgaja pastrmka na reci Petnici koja ističe iz pećine. Nastavak puta za Užice. U okviru pešačke ture planirana je šetnje po malom Carigradu uz priču vodiča. Prošetaćemo se do hidrocentrale prve u Evropi, druge u Svetu podignute po Teslinim principima polifaznih struja davne 1900. godine na reci Đetinji, a ispod užičkog starog grada. Odlazak do sela Ljubiša, rodnog sela pesnika Ljubivoja Ršumovića. Smeštaj u etno selo “Boškova voda”, druženje uz večeru i muziku do kasnih sati.

Drugi dan upoznavanja Zlatiora počinje doručak u domaćem ambijentu sa tipičnim zlatiborskim specijalitetima. Posle doručka odlazimo do karakterističnog zlatiborskog sela Gostilje. Njegovu posebnu lepotu čine biseri prirode- reka Katušnica i vodopad na Gostiljskoj reci visine preko dvadeset metara, a slapovi i vodenice potočare posebna su obeležja ovog kraja.

Po obilasku Gostilja obilazimo još jedan od dragulja Zlatibora, a to je Stopića pećina, čuvena po svojim bigrenim kadama iz kojih se voda preliva. Nakon obilaska pećine put nas vodi do Sirogojna. Tu je predviđen ručak takođe sa tradicionalnim specijalitetima naše kuhnje. Posle ručka odlazimo do etno sela – Muzeja pod otvorenim nebom “Staro selo Sirogojno”. Obilazak muzeja sa kustosima. Takođe ćemo posetiti crkvu Sv. Petra i Pavla, kao i prodajnu izložbu zlatiborskih džempera po čemu je Sirogojno takođe nadaleko poznato. Po obilasku Sirogojna putovanje najlepšim predelima Zlatibora do turističkog centra Zlatibor, nekada poznatog kao Kraljeve vode, a onda i Partizanske vode. Slobodno vreme za šetnju do planiranog polaska za Ljubiš. Dolazak u Ljubiš. Večera uz muziku i Zlatiborske specijalitete.

Posle spavnja u Ljubišu i doručka putovanje se nastavlja. Odlazak preko Ribničkog jezera, na reci Rzav, do ski centra Tornik na kome se može uživati i leti. Vožnja do vrha visokog 1.496 metara je doživljaj, iako ispod vas umesto snežnih staza lelulaju cvetne livade. A odozgo pogled puca čak do vrhova crnogorskih i bosanskih planina i na Ribničko jezero iz koga se područje snabdeva vodom. Dozvoljeno je pecanje, ali ne i kupanje. U podnožju staze nameštena je staza za „tjubing“ gde se možete spuštati u gumama niz specijalno pripremljenu veštačku stazu, što je zabava i za decu i za odrasle. Povratak na Zlatibor. Ručak u nekom od nacionalnih restorana sa specijalitetima zlatiborskog kraja.
 

Naravno, i ovo je samo deo onoga što možete videti i doživeti na Zlatiboru.

Grozdana Pašin

Izvor: UTNV

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Otvaranje Velikog egipatskog muzeja krajem godine
25. Februar 2020
Ambasada Egipta u Beogradu, u saradnji sa Egipatsko-srpskim društvom prijateljstva,...
Turizam
JUTA: Otkazuju se putovanja u Italiju
25. Februar 2020
Putovanja koja su planirana za delove Italije Veneto i Lombardija u naredne dve nedelje biće...
Turizam
Glavne atrakcije kulturnog turizma Nemačke u 2020.
25. Februar 2020
Tokom cele godine širom Nemačke obeležavaće se 250. godišnjica Betovenovog...
Turizam
Jačanje saradnje između Egipta i Srbije u oblasti turizma
24. Februar 2020
Egipatska turistička delegacija na čelu sa Nj.E. Dr. Gadom Šalabi, zamenicom ministra...