Zanimljivosti koje niste znali o najvećim svetskim atrakcijama

23. Septembar 2015
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Saznajte nekoliko zanimljivih činjenica o nekim od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu.

Pre sto godina, ovaj lokalitet prodat je na aukciji. Kupio ga je Sesil Čab za 6.600 funti, navodno kao poklon za svoju suprugu. Njoj se, međutim, građevina iz doba neolita nije dopala, pa ga je Čab poklonio državi tri godine kasnije.

Zgrada opere u Sidneju

Arnold Švarceneger osvojio je u Koncertnoj dvorani Sidnejske opere titulu “Mister Olimpija” 1980. godine, na godišnjem takmičenju u bodibildingu.

Loh Nes

Vlada Margaret Tačer ozbiljno je razmišljala o lovu na čudovište. Čak je bilo reči o korišćenju delfina koji bi bili pozajmljeni iz Amerike kako bi pomogli u potrazi, piše britanski “Telegraf”.

Ermitaž

Najimpozantniji muzej Rusije dom je oko 70 mačaka, koje štite njegovo blago od miševa i pacova. Ova tradicija potiče iz 1745. godine, za vreme vladavine carice Jelisavete, ćerke Petra Velikog, osnivača Sankt Peterburga.

Kip slobode u Njujorku

Lice statue modelovano je prema licu skulptorove majke, Šarlote. Prvobitno je bila namenjena Sueckom kanalu, ali je na kraju završila u njujorškoj luci.

Tadž Mahal

Bilo je potrebno 22.000 ljudi, 1.000 slonova i 17 godina da se sagradi ovaj predivan mauzolej. Šah Džahan, koji stoji iza njene izgradnje, navodno je na suprotnoj strani reke planirao da izgradi identičnu građevinu, samo od crnog mermera.

Ajfelova kula

Tokom nemačke okupacije, 1940. godine, kula je bila zatvorena, a kablovi lifta presečeni. Nacisti su na vrh okačili zastavu sa svastikom koja je bila toliko velika da ju je vetar za par sati oduvao, te je onda zamenjena manjom. Kula je opet otvorena za javnost tek 1946.

Mont Everest

Najviša planina na svetu? Ne baš. Ovu titulu trebalo bi da ponese Mauna Kea na Havajima, vulkan koji je od podnožja do vrha visok 10.058 metara, u poređenju sa 8.848 metara Everesta, dok se veliki njegov deo nalazi ispod morske površine. Ipak, zbog pomeranja tektonskih ploča, Everest svake godine poraste za 4 milimetra.

Krivi toranj u Pizi

Možda jeste jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija na svetu, ali svakako nije najnagnutija građevina. Najveću konkurenciju za sada mu predstavlja Krivi toranj u Zuurhuzenu u Nemačkoj, koji je nagnut pod uglom od 5.1939 stepeni, u poređenju sa 3.97 stepeni atrakcije u Pizi.

Kineski zid

Ova turistička atrakcija opisana je kao najveće groblje na svetu – procenjuje se da je tokom njene izgradnje stradalo oko million ljudi.

Izvor: B92

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....
Turizam
Turističkoj organizaciji Srbije pripala Diplomacy&Commerce nagrada za najbolje odnose sa medijima
10. April 2024
U elegantnoj atmosferi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, održana je svečanost povodom osmog...