Zajednička promocija turizma Srbije i Mađarske

21. Januar 2021
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, razgovarala je sa ambasadorom Mađarske u Beogradu, Atilom Pinter, o unapređivanju trgovinskih odnosa dve zemlje i jačanju bilateralne saradnje u oblasti turizma.

Robna razmena dve zemlje beleži kontinuiran rast i u 2019. godina dostigla je rekordnu vrednost od 1,76 milijardi evra, kada je Mađarska bila šesti spoljnotrgovinski partner Republike Srbije.

Trend rasta nastavljen je i u 2020. godini uprkos pandemiji korona virusa, i do decembra ukupna trgovinska razmena iznosila je 1,78 milijardi evra, što je rast od 9,5% u odnosu na isti period prethodne godine.

Podstrek razvoju trgovinske i robne razmene nesumnjivo će omogućiti nastavak radova na broj pruzi Beograd-Budimpešta i skori završetak radova na rekonstrukciji pruge Segedin-Subotica, ocenjeno je na sastanku.

Matić je ocenila da dve države treba da iskoriste svoju nacionalnu, kulturološku i geografsku povezanost kako bi zajedno radili na promociji i oporavku turizma u post-kovid periodu.

Smatramo da postoji ogroman potencijal za unapređivanje saradnje u oblasti turizma, posebno na zajedničkoj promociji Dunavske regije i našim zajedničkim nastupima ka trećim tržištima“, rekla je Matić.

Sa predlogom ministarke saglasio se ambasador Piter, koji je ukazao da Mađarska podržava predlog uvođenja kovid pasoša i da očekuje da će se na sastanku Evropskog saveta koji je zakazan za 21. januar, postići konsenzus po ovom pitanju.


Izvor: Mttt.gov.rs

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...