Zabranjuje se prevoz putnika kombijima

08. Februar 2017
Zabranjuje se prevoz putnika kombijima

Prevoz putnika kombijima neće biti dozvoljen, jer to vozilo spada u putnička vozila, rekao je pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Saša Stojanović.

On je, povodom štrajka kombi prevoznika u Beogradu, istakao da je "činjenica da se zakon kršio prethodnih 20 godina, jer kombi spada u putnička vozila i ne služi za prevoz putnika".

- Novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji će stupiti na snagu 12. februara, nije uveo nikakve novine u odnosu na postojeće propise - rekao je Stojanović.

Putničko vozilo, prema njegovim rečima, ne može učestvovati u međumesnom i međunarodnom prevozu jer ta vozila osim što nemaju tahografe pa nije moguće utvrditi vreme rada i odmora vozača u javnom prevozu, čime se ugrošava bezbednost putnika, nemaju registrovane redovne vožnje niti poseduju međunarodne dozvole, a teško da bi ih i dobili.

- Postojao je 2012. godine vanlinijski prevoz koji se posebno ugovarao, ali je prerastao u linijski i počeo da predstavlja problem i generiše sivu ekonomiju. Procenjuje se da je šteta od nelegalnog prevoza i sive ekonomije od takvog prevoza oko 55 miliona evra - rekao je Stojanović.
Dodao je da vlasnici kombija mogu da kupe mini autobuse koji su veći za nekoliko sedišta, registruju tu delatnost i bave se prevozom.

Stojanović je istakao da je novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju bio na javnoj raspravi i da je udruženje kombi prevoznika koje sada protestuje formirano u avgustu prošle godine i nije ni postojalo kada je donošen zakon.

Dodao je da novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju prvi put definiše šta je nelegalan prevoz i uvodi nove mehanizme dokazivanja nelegalnog rada, a kazne su, pored visokih novčanih i oduzimanje vozila.

Izvor:
Beta

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...