Za razvoj turizma na Zapadnom Balkanu još 320.000 evra

03. Decembar 2019
Za razvoj turizma na Zapadnom Balkanu još 320.000 evra

Savet za regionalnu saradnju (RCCC) saopštio je da je objavljen treći poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj turizma u iznosu 320.000 evra za finansiranje maksimalno sedam projekata iz regiona Zapadnog Balkana.

- Region godišnje poseti oko 12 miliona ljudi, što se odražava na zaposlenost i prihode i želimo da taj trend raste i širi se kako bi region iskoristio svoj puni potencijal kao turistička destinacija - rekla je vođa projekta Saveta za regionalnu saradnju za razvoj turizma Snježana Derviškadić, navedeno je u saopštenju.

Dodala je da su tokom poslednje četiri godine svih šest ekonomija Zapadnog Balkana izvestile o povećanom broju dolazaka i noćenja stranih turista, ali ih većina dolazi tokom leta.

- Treba da nastavimo da radimo na produživanju turističke sezone sa letnjih meseci na celu godinu, jer imamo mnogo toga da ponudimo i tokom proleća, jeseni i zime - rekla je ona.

Kako je precizirala, treći poziv za dostavljanje predloga projekata otvoren je za organe lokalne vlasti, nevladine i neprofitne organizacije sa Zapadnog Balkana.

- Poziv je usmeren na dodatno unapređenje infrastrukture i poboljšanje kvaliteta usluga duž četiri zajednička regionalna puta kulturološkog i avanturističkog turizma, i to Zapadni Balkan: Raskrsnica civilizacija, Put rimskih arheoloških lokaliteta Ilirikum, Put balkanskih spomenika, kao i Via Dinarica sa svim njenim avanturističkim i kulturološkim koridorima - kazala je Derviškadić.

U segmentu avanturističkog turizma, RCC će finansirati aktivnosti kojima se unapređuje protok posetilaca, uključujući digitalno i fizičko označavanje staza, aktivnosti koje razvijaju i promovišu nove tematske i inovativne avanturističke staze, kao i aktivnosti koje lokalne pružaoce usluga iz ruralnih područja uključuju u lanac vrednosti sektora turizma.

Organizacija regionalnih festivala avanturističkog i turizma na otvorenom takođe predstavlja aktivnost koja je prihvatljiva za finansiranje.

U oblasti kulturološkog turizma, bespovratna finansijska sredstva se mogu koristiti za razvoj pripovedanja, interaktivnih i autentičnih sadržaja na samom lokalitetu zanimljivih posetiocima koji putuju regionalnim kulturološkim putevima, kao i za poboljšanje protoka turista postavljanjem interpretativne i putokazne, kao i promotivne i digitalne signalizacije.

Rok za dostavljanje sažetaka projekata je 9. decembar.

Ovo je treći i poslednji poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru tekućeg projekta Saveta za regionalnu saradnju za razvoj turizma. Do sada je, u okviru prva dva poziva, dodeljeno ukupno 28 grantova.

Izvor: Beta / eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...