YUTA: Gasi se nada da će Srbija pomoći turističkim agencijama

20. Maj 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da postoji "samo još nekoliko procenata nade" da će država naći načina da pomogne turističke agencije i posebnim merama kako bi ublažile posledice pandemije virusa COVID-19.

- Čekamo od Vlade Srbije zvaničan stav, ali imamo sve manje nade, tek nekoliko procenta da će država naći načina da pomogne agencije i posebnim merama jer četiri meseca nemaju nikakve prihode - rekao je Seničić za Betu.

Dodao je da skoro nijedna država u Evropi nije izostavila dodatnu pomoć turističkim agencijama, da je Crna Gora nedavno produžila pomoć sa 70% bruto zarade, a da Velika Britanija etapno produžava finansijsku podršku na po tri meseca.

- Nama su rekli da jedino što mogu jeste da nam ponude kredite iz Fonda za razvoj, a to nije pomoć, kredit je komercijalna stvar, ma koliko bila mala kamata, posebno je komercijalan kada se ima u vidu da je za likvidnost - kaže Seničić.

On je rekao da se nada da će turistička sezona početi 1. jula i da su agencije razočarane stavom države da su zakasnili u donošenju tih mera.

Ministarstvo Finansija je najavljivalo sektorsku pomoć za najugroženija grane privrede, a zatim je saopštilo da "ne postoje tehnički uslovi jer je ukinuto vanredno stanje" i nije moguće odobriti pomoć bez rebalansa budžeta za šta nema vremena zbog izbora.

- Velike agencije će bez te dopunske pomoći preživeti otpuštanjem zaposlenih, a male će teško opstati - rekao je Seničić.

Izvor: Beta / eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...