Vrnjačka Banja: Vremešna dama s mondenskim duhom

08. Avgust 2019
Foto: Opština Vrnjačka Banja
Foto: Opština Vrnjačka Banja

Harizmatična kraljica kontinentalnog turizma, koja već 150 godina gradi svoj brend u zdravstvenom turizmu, ubrzano se priprema za novu turističku sezonu. Završava se kružni tok i parterno uređenje kod novog  hotela Tonanti 5*, koji je i pre nego što je otvoren rasprodat do avgusta meseca. Velikim kapitalnim investicijama ali i autentičnim detaljima, Vrnjačkoj Banji udahnut je mondenski duh. A sve to zahvaljujući naporima koje je lokalna samouprava uložila u prethodnom periodu kako bi rešila mnoga pitanja od važnosti za dalji razvoj Banje: sređivanje infrastrukture, rekonstrukciju Promenade, Letnje pozornice i šetališta, izgradnju vodopada i fontana, stavljanje u funkciju autobuske stanice i pronalaženje investitora za vrnjačke hotele. Konačno, vreme je za investicije u izgradnju turističkih sadržaja i osmišljavanje šarenolike ponude za turiste, ali i za podizanje standarda i kvaliteta usluge, kao i kreiranje marketinškog nastupa Vrnjačke Banje, što je bila glavna tema sastanka vrnjačkih ugostitelja pred početak sezone a na inicijativu predsednika Opštine Bobana Đurovića.

Šampion lokalnog razvoja


Danas Vrnjačka Banja ima uređenu komunalnu infrastrukturu,  Centralni banjski park, površine 60 ha, sa više od hiljadu stoletnih stabala i dve stotine raznovrsnih biljaka, među najlepšim je parkovima u Srbiji, kao i Japanski vrt, drugi takav u Srbiji. Zahvaljujući  investitorima, stari-novi hoteli sa više od 100 miliona evra investicija, predstavljaju novo turističko poglavlje Vrnjačke Banje. Nakon trideset godina, investicijom od preko 80 miliona dinara vrnjačka Promenada, sa svojim vodopadom, sređenim fasadama, mozaičnom postavkom više od 10.000 kvadrata behaton kocki i hortikulturom, potpuno je promenila imidž „stare dame“. Rekonstruisana je i Letnja pozornica.
 
Realizovane investicije i vidljivi rezultati posledice su organizovanog timskog rada lokalne vlasti. Za  samo pet godina Vrnjačka Banja je postala centar interesovanja ne samo lokalnog stanovništva, ne samo okruženja, već i mnogo šire. U prošloj godini zabeležen je rast od 40% stranih turista u odnosu na prethodni period. Unapređen je rad opštinske Uprave. Lokalna administracija Vrnjačke Banje izdala je prvu elektronsku dozvolu u Srbiji, primenila rad u E upravi, prvi u Srbiji dobili su dozvolu za funkcionisanje i rad Autobuske stanice. Vrnjačka Banja je osvojila nagradu za šampiona lokalnog razvoja. Pohvale su stigle i od Ministarstva građevinarstva i infrastrukture, kao i od Predsednice Vlade Republike jer je Vrnjačka Banja prva Opština u Srbiji koja je uradila adresni registar stanovnika. Kako su Vrnjčani navikli da Banja uvek bude na tronu, stalno pomeranje granica je nešto što se od lokalne vlasti naprosto očekuje.

 


Foto: Opština Vrnjačka Banja

Svi igraju za isti tim

Za nepune dve godine, Vrnjčani su na svom putu u ispisivanju nove turističke istorije stekli i nove partnere. Danas svi igraju za isti tim. Tim Vrnjačke Banje.  A granice i ciljevi se stalno pomeraju. Samo u toku prošle i ove godine u Vrnjačkoj Banji su započete hotelske investicije u vrednosti od gotovo 80 miliona evra i to: otvaranjem novih hotela „Fontana“, „Zepter“, „Slatina“, „Banbus“ i  „Tonanti“, a u toku naredne godine hotela „Park“, drugog dela hotela „Zepter“, vrnjačkih termi i hotela „Merkur Palas“. Da interesovanje za ulaganje u kontinentalni turizam i Vrnjačku Banju ne jenjava, potvrdili su svojim prisustvom i Indijci.

Zdravstveni  turizam  predstavlja  osnovu  ukupne turističke ponude Vrnjačke Banje, koja je oduvek  bila sinonim za zdravlje, lečenje i rehabilitaciju. Medicinske usluge, koje se danas  pružaju u okviru specijalizovane ustanove „Merkur“, uz  primenu terapije prirodnog lekovitog faktora, estetske medicine, kao i welness i spa programa, stalno se usavršavaju. Ali, osim zdravstvenog, u Vrnjačkoj Banji razvio se i bogat sportski i kulturno- manifestacioni turizam.

Prošlog leta Vrnjčani su ugostili nekoliko sportskih kampova: tradicionalni rukometni kamp Andree Lekić, košarkaški kamp Crvene zvezde, rukometni kamp Ratka Mitrovića i kamp vodenih sportova „Number one“ Nikole Rađena. U Vrnjačkoj Banji se u dve smene organizuju i fudbalski kampovi Crvene zvezde. Sportski kampovi su rezultat strateških planova i ciljeva rukovodstva opštine Vrnjačke Banje za razvoj sportskog turizma. Stvaranjem uslova, izgradnjom sportskih hala, terena i balon hala, stekli su se uslovi za realizaciju brojnih sportskih dešavanja, ali i priprema vrhunskih sportskih reprezentacija.

Zato je danas Vrnjačka Banja u svakom smislu turističko mesto broj jedan i mesto Prve turističke kategorije u Srbiji, kao jedina banja kojoj je ovaj status priznat, uz Beograd, Novi Sad, Kopaonik i Zlatibor. U 2018 godini, Vrnjačka Banja je kao deveta članica pristupila i Asocijaciji Rimskih evropskih banja, kao jedina banja iz Srbije i jedina iz ovog dela Evrope.

PR tekst

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Rezervat prirode JANKOVE BARE na Kopaoniku uređen za posetioce
22. Jul 2021
JP Nacionalni Park Kopaonik i MK Resort uredili za posetioce prirodnu atrakciju Jankove bare...
Turizam
Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore: U odnosu na 2019. broj turista porastao 9 puta
20. Jul 2021
Prema najnovijim podacima Nacionalne turističke organizacije, na dan 16. jul 2021. u Crnoj...
Turizam
Ozbiljan manjak radnika u ugostiteljstvu
14. Jul 2021
Udruženje nemačkih ugostitelja požalilo se na manjak osoblja posle ukidanja pandemijskih mera...
Turizam
Bajkovito etno-selo GAJ – čuvar tradicije Pribojske banje
09. Jul 2021
Na jugozapadu Srbije, u centralnom delu opštine Priboj, na zaravni iznad desne obale reke...