Vrnjačka Banja dobila most "Daljinar"

09. Decembar 2015
Izvor: Turistički Svet /fototeka/
Izvor: Turistički Svet /fototeka/
Most Daljinar
Most Daljinar
Vila Turkulovic
Vila Turkulovic
Ivo Lola i Sloboda u Vrnjackoj Banji
Ivo Lola i Sloboda u Vrnjackoj Banji

Pored mostova "ljubavi" i "matematike", Vrnjačka Banja je dobila još jedan tematski most - "Daljinar". On se nalazi ispred restorana "Srbija", pored najlepše aleje lipa, koje je zasadio legendarni predsednik vrnjačke opštine Vojvoda Lune, još krajem dvadesetih godina XIX veka.

Prema pričanju nekadašnjeg vrnjačkog sveštenika Save Petrovića, koji se bavio prikupljanjem dokumenata o starim Vrnjcima, poznati banjski konobar Nedeljko Neđa Ilić se mogao često videti na ovom mostu kako oko sebe okuplja goste, pa im priča kolika je udaljenost od njega do velikih svetskih metropola.

Čika Neđa je znao još tih pedesetih godina XX veka tačnu kilometražu do gotovo svakog velikog svetskog grada, a njegova kazivanja su posebno bila interesantna deci, koja su se uvek okupljala u velikom broju i sa pažnjom ga slušala.

- U želji da sačuvamo sećanje na ovog čoveka i njegov trud, ovaj most smo nazvali "Daljinar" i na njega smo okačili table na kojima je tačna udaljenost do pojedinih svetskih metropola - istakao je direktor Turističke organizacije Vrnjačke Banje Ivan Trifunović, izrazivši nadu da će ovaj most posetiti još jedna turistička atrakcija Vrnjačke Banje.

- Ovo je nastavak akcije obeležavanja zanimljivih lokacija u Vrnjačkoj Banji - naglasio je Goran Karavesović iz Turističko informativnog centra, dodajući da će u narednom periodu biti postavljena istorijska info tabla ispred nekadašnjeg hotela "Švajcarija" (danas "Srbija"), odakle je 1941. najveći srpski izdavač i knjižar između dva rata Geca Kon odveden u koncentracioni logor Trećeg rajha. U tom hotelu odsedali su predstavnici srpske elite, pisci, bankari, političari...

- Obeležićemo i vilu "Turkulović" (nekadašnju "Partizanku“), gde su Nemci 1941. smestili svoju komandu i u njoj isplaniralii čuveni desant na Drvar 1944. U ovoj banjskoj vili živele su dve možda najlepše Vrnjčanke: Teodora-Dora i Afrodita. Tu je i vila nekadašnjeg apotekara Trajkovića. Vlasnik te vile i njegova porodica imali su najtragičniju sudbinu u nemačkoj okupaciji. Otac i majka porodice, sinovi kćeri, svi oni, izuzev najmlađe Milice, odvedeni su na Banjicu i streljani. Jedna od Trajkovićevih, Sloboda, bila je devojka Ive Lole Ribara, sa kojim je često boravila u Vrnjačkoj Banji. Te stare vile i njihova istorija, trebalo bi da budu prava banjska atrakcija, potencijal kakav se samo poželeti može. Prepune istorije, uspomena, svakojakih sudbina, čekaju da se ispriča priča o njima i da zagolicaju maštu turista - otkrio je Karavesović.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...