Vrnjačka Banja dobija gondolu

23. Oktobar 2019
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Vrnjačka Banja je destinacija koja se intezivno razvija i koja je jedan od najznačajnijih nosilaca ne samo banjskog, već i ukupnog turizma u Srbiji. Samo tokom 2018. godine, kada je obeleženo i 150 godina aktivnog bavljenja turizmom, ostvareno je više od milion noćenja. U prvih devet meseci 2019. Vrnjačka Banja je imala 700.000 noćenja i nalazi se odmah iza Beograda.

- I to nije naš najveći domet. Tokom 80-tih godina 20. veka dostizane su cifre i do dva miliona noćenja, a Vrnjačka Banja je imala veći broj noćenja od Beograda, Dubrovnika i Bleda zajedno. Dešavanja u bivšoj Jugoslaviji ostavila su traga, međutim, u poslednjih nekoliko godina Vrnjačkoj Banji vraća se stari sjaj - rekao je predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, koji je bio i jedan od učesnika Regionalnog foruma zdravstvenog, velnes i spa turizma u Beogradu.

Kako je istakao, samo tokom poslednje dve godine u Vrnjačkoj Banji je izgrađeno osam hotela sa ozbiljnim velnes i spa programima. Samo u proteklih sedam godina realizovane su brojne investicije, pa je u hotele uloženo više od 100 miliona evra, a u kapitalne projekte preko 70 miliona evra.

- Naredne godine očekujemo otvaranje još tri hotela. Pre svega, tu su Vrnjačke terme sa kompleksom zatvorenih bazena. Tu je i hotel kompanije Zepter. Reč je o zdanju koje će imati tržni centar u prizemlju, medicinski blok i hotelske sobe i apartmane na šest spratova. Još jedna važna investicija je i hotel Park koji završava kompanija Alco Grupa. Biće smešten u centru grada, imaće pet zvezdica i njegovo otvaranje očekujemo u prvoj polovini 2020. godine - rekao je za eKapiju Đurović.

Kada je reč o investicijama, predsednik opštine Vrnjačka Banja ističe i značaj propratnih sadržaja koji su važni za svako turističko mesto.

- Svojim gostima, osim velnes, zdravstvenog i spa turizma, želimo da ponudimo i druge sadržaje, kako bi što duže ostali kod nas. Zato smo otvorili nekoliko atrakcija kao što su vodopad, nova šetačka zona, parkovi, japanski vrt, veliki akva park koji se završava i zahvaljujući kome ćemo jedini moći da pariramo termama u Mađarskoj i Sloveniji. Takođe, tu su i brojne atrakcije na planini Goč, sa skijalištem koje je uključeno u celu priču i koje će znatno upotpuniti sadržaje koje nudi naša opština. Ovim aktivnostima želimo da animiramo goste da svoj prosečan boravak u Vrnjačkoj Banji sa sadašnjih tri, produže na pet, šest ili sedam dana. Sve ovo će uticati na rast broja noćenja, veću potrošnju gostiju, a samim tim i na prihode koje ostvaruje lokalna samouprava - ističe Boban Đurović.

Prednost Vrnjačke Banje kao turističke destinacije Đurović vidi u prirodnim bogatstvima, a to su, pre svega, termomineralni izvori. U ovoj banji ima ih sedam i svi su stavljeni u funkciju turizma i investicija. Pozicija između Zapadne Morave sa jedne, ali i planine Goč sa druge strane, rezultirala je i interesovanjem opštine da se izgradi gondola koja bi povezivala banju sa planinom Goč.

- Reč je o panoramskoj gondoli koja bi radila 365 dana godišnje. Projekat je već urađen, trenutno razgovaramo sa kineskim kompanijama, ali i Vladom Srbije. Investicija jeste velika, ali će i projekat biti isplativ. Već imamo zainteresovane investitore, ali i dalje je sve u fazi pregovora. Kada sve to završimo biće raspisan i javni poziv - istakao je Đurović.

Još jedna novina kada je reč o Vrnjačkoj Banji jeste i samostalan izlazak na tržište Azije, pre svega Kine i Indije.

- To je rezultiralo velikim brojem turista iz te dve zemlje, ali i jednom velikom investicijom. Reč je o prvom indijskom hotelu koji će biti izgrađen pod brendom Mariott. Investicija je pokrenuta projektno, papirološki, ali i građevinski. Reč je o kompaniji koja se bavi obrazovanjem i koja u Indiji ima više od 600.000 studenata. Oni su bili deo studentskog programa u Vrnjačkoj Banji, gde su tokom 14 dana različite grupe održavale svoje aktivnosti. Jedan deo hotela biće izgrađen za tu namenu, a drugi za ostale goste i roditelje učenika koji bi takođe boravili u Vrnjačkoj Banji - rekao je predsednik opštine Vrnjačka Banja.

Od velikog značaja za razvoj turizma u Vrnjačkoj Banji su i brojni infrastrukturni projekti. Jedan od njih je i izgradnja Moravskog koridora, koji će transfer od Beograda do Vrnjačke Banje skratiti na nešto više od sat vremena.

- Takođe, hteo bih da ukažem i na značaj otvaranja aerodroma Morava u Kraljevu, koji je na 15-20 minuta od Vrnjačke Banje. Već su urađene i prve konekcije sa Bečom i Solunom, a očekujemo još nekoliko evropskih gradova. To će značajno uticati na broj poseta u Vrnjačkoj Banji, ali i Kopaoniku - istakao je Boban Đurović.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Poznati glumac svečano otvara letnju turističku sezonu u Skadarliji
17. Maj 2024
Turistička organizacija Beograda i Udruženje ljubitelja Skadarlije sa zadovoljstvom Vas...
Turizam
Dvorski kompleks otvoren za posete
16. Maj 2024
Promo turom za medije svečano je otvorena ovogodišnja sezona obilazaka Dvorskog...
Turizam
Nedelja turske kuhinje u svetu od 21. do 27. maja
15. Maj 2024
Prihvatajući ukuse i drevne tradicije plodne zemlje, bogata gastronomska kultura Anadolije...
Turizam
Kineski turoperateri upoznaju lepote Srbije i otkrivaju njeno kulturno i prirodno blago
13. Maj 2024
Turistička organizacija Srbije i Air Serbia su domaćini posete grupe kineskih turoperatera u...