Vrnjačka Banja dobija gondolu

23. Oktobar 2019
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Vrnjačka Banja je destinacija koja se intezivno razvija i koja je jedan od najznačajnijih nosilaca ne samo banjskog, već i ukupnog turizma u Srbiji. Samo tokom 2018. godine, kada je obeleženo i 150 godina aktivnog bavljenja turizmom, ostvareno je više od milion noćenja. U prvih devet meseci 2019. Vrnjačka Banja je imala 700.000 noćenja i nalazi se odmah iza Beograda.

- I to nije naš najveći domet. Tokom 80-tih godina 20. veka dostizane su cifre i do dva miliona noćenja, a Vrnjačka Banja je imala veći broj noćenja od Beograda, Dubrovnika i Bleda zajedno. Dešavanja u bivšoj Jugoslaviji ostavila su traga, međutim, u poslednjih nekoliko godina Vrnjačkoj Banji vraća se stari sjaj - rekao je predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, koji je bio i jedan od učesnika Regionalnog foruma zdravstvenog, velnes i spa turizma u Beogradu.

Kako je istakao, samo tokom poslednje dve godine u Vrnjačkoj Banji je izgrađeno osam hotela sa ozbiljnim velnes i spa programima. Samo u proteklih sedam godina realizovane su brojne investicije, pa je u hotele uloženo više od 100 miliona evra, a u kapitalne projekte preko 70 miliona evra.

- Naredne godine očekujemo otvaranje još tri hotela. Pre svega, tu su Vrnjačke terme sa kompleksom zatvorenih bazena. Tu je i hotel kompanije Zepter. Reč je o zdanju koje će imati tržni centar u prizemlju, medicinski blok i hotelske sobe i apartmane na šest spratova. Još jedna važna investicija je i hotel Park koji završava kompanija Alco Grupa. Biće smešten u centru grada, imaće pet zvezdica i njegovo otvaranje očekujemo u prvoj polovini 2020. godine - rekao je za eKapiju Đurović.

Kada je reč o investicijama, predsednik opštine Vrnjačka Banja ističe i značaj propratnih sadržaja koji su važni za svako turističko mesto.

- Svojim gostima, osim velnes, zdravstvenog i spa turizma, želimo da ponudimo i druge sadržaje, kako bi što duže ostali kod nas. Zato smo otvorili nekoliko atrakcija kao što su vodopad, nova šetačka zona, parkovi, japanski vrt, veliki akva park koji se završava i zahvaljujući kome ćemo jedini moći da pariramo termama u Mađarskoj i Sloveniji. Takođe, tu su i brojne atrakcije na planini Goč, sa skijalištem koje je uključeno u celu priču i koje će znatno upotpuniti sadržaje koje nudi naša opština. Ovim aktivnostima želimo da animiramo goste da svoj prosečan boravak u Vrnjačkoj Banji sa sadašnjih tri, produže na pet, šest ili sedam dana. Sve ovo će uticati na rast broja noćenja, veću potrošnju gostiju, a samim tim i na prihode koje ostvaruje lokalna samouprava - ističe Boban Đurović.

Prednost Vrnjačke Banje kao turističke destinacije Đurović vidi u prirodnim bogatstvima, a to su, pre svega, termomineralni izvori. U ovoj banji ima ih sedam i svi su stavljeni u funkciju turizma i investicija. Pozicija između Zapadne Morave sa jedne, ali i planine Goč sa druge strane, rezultirala je i interesovanjem opštine da se izgradi gondola koja bi povezivala banju sa planinom Goč.

- Reč je o panoramskoj gondoli koja bi radila 365 dana godišnje. Projekat je već urađen, trenutno razgovaramo sa kineskim kompanijama, ali i Vladom Srbije. Investicija jeste velika, ali će i projekat biti isplativ. Već imamo zainteresovane investitore, ali i dalje je sve u fazi pregovora. Kada sve to završimo biće raspisan i javni poziv - istakao je Đurović.

Još jedna novina kada je reč o Vrnjačkoj Banji jeste i samostalan izlazak na tržište Azije, pre svega Kine i Indije.

- To je rezultiralo velikim brojem turista iz te dve zemlje, ali i jednom velikom investicijom. Reč je o prvom indijskom hotelu koji će biti izgrađen pod brendom Mariott. Investicija je pokrenuta projektno, papirološki, ali i građevinski. Reč je o kompaniji koja se bavi obrazovanjem i koja u Indiji ima više od 600.000 studenata. Oni su bili deo studentskog programa u Vrnjačkoj Banji, gde su tokom 14 dana različite grupe održavale svoje aktivnosti. Jedan deo hotela biće izgrađen za tu namenu, a drugi za ostale goste i roditelje učenika koji bi takođe boravili u Vrnjačkoj Banji - rekao je predsednik opštine Vrnjačka Banja.

Od velikog značaja za razvoj turizma u Vrnjačkoj Banji su i brojni infrastrukturni projekti. Jedan od njih je i izgradnja Moravskog koridora, koji će transfer od Beograda do Vrnjačke Banje skratiti na nešto više od sat vremena.

- Takođe, hteo bih da ukažem i na značaj otvaranja aerodroma Morava u Kraljevu, koji je na 15-20 minuta od Vrnjačke Banje. Već su urađene i prve konekcije sa Bečom i Solunom, a očekujemo još nekoliko evropskih gradova. To će značajno uticati na broj poseta u Vrnjačkoj Banji, ali i Kopaoniku - istakao je Boban Đurović.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Počinje sezona Uskršnjih bazara u Beču
21. Mart 2023
U Beču se otvaraju uskršnji bazari od 24. marta 2023. godine. Na pet lokacija u gradu...
Turizam
Istanbul spremno dočekuje čuvenu sezonu lala
21. Mart 2023
Sezona lala najavljuje dolazak proleća u Istanbulu. Svake godine u aprilu, neka od...
Turizam
TOB otvorio nautičku sezonu
20. Mart 2023
Uplovljavanjem broda „Viking life”, sa 176 gostiju iz SAD na pristanište...
Turizam
EU poklanja 35.000 karata za putovanje mladima
20. Mart 2023
Evropska komisija je najavila novi krug programa DiscoverEu (Otkrij Evropu) u kojem će mladim...