Vrednost srpskog pasoša raste najbrže na svetu

29. Septembar 2017
Vrednost srpskog pasoša raste najbrže na svetu

Po oceni Endrjua Hendersona, osnivača sajta "Nomad Capitalist", vrednost srpskog pasoša raste najbrže na svetu. Ovaj crveni pasoš omogućava lak prolazak u krajeve sveta gde druge, pa i najbogatije države, vode pravu birokratsku borbu za ulazak njihovih građana.

Kako zaključuje urednik portala "Nomad Capitalist", Vlada Srbije uradila je odličan posao u međunarodnim pregovorima poslednje decenije, što je rezultiralo putovanjima za koja nije potrebna poseta ambasadama.

Uopšteno, bezvizni režim je u porastu. Šengenski sporazum EU je dodao 19 zemalja Aneksom II za samo dve godine, i dobar je broj zemalja (čak 61) iz kojih je moguće doći u Evropu bez vize posle 2000. godine.

Šta naš pasoš čini dobrim?

Srpski pasoš sve više dobija na značaju od 2009. godine.

"Na primer, Srbija je jedna od tri zemlje koje mogu bez vize da posete i Evropu, i Rusiju, i Kinu (druge dve su Mauricijus i Sejšeli). Za Amerikance je dobijanje ruske vize veliki problem, kineske nešto manji, ali ulazak u obe zemlje bez vize je veliki benefit. Gotovo da nema razvijene zapadne zemlje u kojoj je moguće preskočiti redove na šalteru zbog Rusije i Kine", navodi Henderson.

On podseća i da je u gotovo isto vreme, dok su trajali pregovori oko ukidanja viza sa Rusijom i EU, Srbija dobila i slobodan pristup Izraelu.

Sledeća na red došla je Turska, zemlja koja od građana SAD i ponekih evropskih zemalja zahteva posedovanje e-vize koja košta 20 dolara.

Potom su vize za srpske državljane ukinuli Ukrajina, Kazahstan, Brazil i Moldavija, a onda je na red došao i Japan, zemlja čiju vizu nije tako lako dobiti. Prošle godine, Srbi su takođe dobili pristup Indoneziji, koja je zapravo svima otvorila svoja vrata.

Takođe, Henderson podseća da su bezvizni ugovori koje je imala bivša Jugoslavija sa Kubom i Tunisom i dalje na snazi, a ovo su zemlje u koje je teško ući ukoliko živite na zapadu.

On ističe i da je Srbija u završnici pregovora o viznoj liberalizaciji sa Azerbejdžanom, Kolumbijom, Gvatemalom, Jamajkom, Panamom, Paragvajem, Katarom, Kuvajtom, Omanom, Bahreinom i Venecuelom.

Podsetimo, nedavno su postignuti dogovori i o ukidanju viza sa Iranom i Indijom.

Gde ne možete da idete kao Srbin?


"Uglavnom je reč o zemljama engleskog govornog područja, za koje mali broj građana ostalih država ima bezvizni pristup: SAD, Kanada, Velika Britanija, Irska i Novi Zeland. Na žalost, ove države imaju najopterećujuće zahteve za izdavanje viza, koje podrazumevaju pisanje garantnih pisama i, maltene, slanje uzoraka krvi".

Iako je Velika Britanija, kako navodi Henderson, najavljivala u prošlosti viznu liberalizaciju za građane Srbije, to se ipak nije dogodilo. Međutim, stručnjaci smatraju da se srpskom pasošu smeše još bolji dani, jer je nastup Srbije u međunarodnim odnosima sve vreme pozitivan i ona želi da popravi svoj loš imidž kroz vrlo proaktivan pristup.

"Dok zemlje poput SAD ležerno uživaju u staroj slavi, srpska vlada vredno pregovara u ime svojih građana kako bi mogli da putuju slobodno širom sveta. I za to im skidamo kapu. Kada se svi predloženi dogovori ratifikuju, biti državljanin Srbije biće velika stvar", zaključuje Endrju Henderson.

Nije lako dobiti srpski pasoš

"Ne možete lako dobiti srpski pasoš. Nedavno sam naišao na nekoliko sajtova koji obećavaju 'ekonomsko državljanstvo Srbije' za nekih 100.000 evra", konstatuje Henderson, primećujući da još uvek ne postoji zvaničan način da se ovakvim putem dođe do srpskog pasoša.

On ipak uviđa postojanje "sivog tržišta" za one koji su u bliskim odnosima sa predsednikom. Kako tvrdi, "predsednik može da naturalizuje koga hoće, čemu svedoči nedavna dodela državljanstva Stivenu Sigalu" (ili još skoriji primer britanskog glumca Rejfa Fajnsa kom je dodeljen srpski pasoš u znak zahvalnosti zbog snimanja u našoj zemlji).

Henderson naposletku zaključuje da nema legitimnog načina da se na brz način postane državljanin Srbije, izuzev da lično ubedite predsednika da ga zaslužujete.

"U suprotnom, trebalo bi da pratite standardne procedure za sticanje boravišta u Srbiji, da provedete neko vreme u zemlji i radite na naturalizaciji. Ovaj proces svuda traje od 5 do 10 godina, u zavisnosti od vašeg razloga za imigraciju, mada se uvek možete venčati za nekog Srbina ili Srpkinju i tako dobiti državljanstvo za samo tri godine", poručuje autor bloga "Nomad Capitalist".

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Podeljeno već više od 23.000 vaučera za subvencionisani odmor  u 2021. godini
26. Januar 2021
Da država nastavlja sa akcijom podrške turističkoj privredi i u ovoj godini, najbolje...
Turizam
Korisnici platforme RateHawk.com u Srbiji od sada mogu da rezervišu i avionske karte - Promotivne cene do 28. februara
26. Januar 2021
RateHawk.com, B2B platforma za online rezervisanje hotela i turističkih usluga, pokreće uslugu...
Turizam
Ambasadori Egipta i Češke Republike posetili Zlatibor
25. Januar 2021
Povodom otvaranja „Gold Gondole“ na Zlatiboru, koja spaja centar Zlatibora sa...
Turizam
Mataruška i Bogutovačka Banja čekaju investitora
25. Januar 2021
Rešavanje statusa Mataruške i Bogutovačke Banje, u stečaju od 2016. godine, kako...