Vojvodina ima dobre uslove za razvoj turizma hrane

04. Jul 2022
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Istraživanje stavova i mišljenja turista o turističkoj ponudi AP Vojvodine

Istraživanje je vršeno u periodu od 24. marta do 27. aprila 2022. godine. Anketirano je ukupno 302 ispitanika (stranih i domaćih turista). Najveći broj domaćih ispitanika bio je iz većih gradova u Republici Srbiji, pa je učestalost njihovih odgovora i najveća. Pored ispitanika iz Srbije, uzorak je obuhvatio i ispitanike iz regiona bivše Jugoslavije (Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska) i susedne Rumunije. Od ovog segmenta uzorka ispitanika, najbrojniji su iz Rumunije (Temišvar i Arad), kao i ispitanici iz Republike Srpske (Banja Luka). Uzorak ispitanika uključio je i goste iz Kube, Filipina, Indije, Španije, Švajcarske, Hrvatske, čiji je udeo, procentualno gledano, najmanji.

Asocijacija ispitanika na to na šta prvo pomisle kada je reč o turizmu u AP Vojvodini pokazala je da Vojvodina ima dobre uslove za razoj turizma hrane („food tourism“). Naime čak 89 ispitanika navelo je da mu je ukusna i dobro pripremljena hrana prva asocijacija kada čuje reč Vojvodina. Takođe, prirodno geografska odrednica lokacije Vojvodine u Panonskoj ravnici nalazi se na drugom mestu sa 62 dobijena odgovora.

Među glavnim turističkim atrakcijama u AP Vojvodini ispitanici navode Frušku goru i Petrovaradinsku tvrđavu, kao i manastire locirane na Fruškoj gori, ali i ostale manastire širom Vojvodine. Pored njih, kao najprepoznatljivije turističke atrakcije u AP Vojvodini ispitanici su navodili Palićko jezero, Sremske Karlovce i grad Novi Sad. Vidljivo je da od „vodenih“ turističkih sadržaja najinteresantnije je Palićko jezero, kao i Belocrkvanska jezera i reka Dunav. Takođe, relativno visoko mesto po atraktivnosti zauzeli su salaši kao klasični simbolični pokazatelji ravničarskog stila i načina života.

Daleko najpopularnija turistička destinacija je Nacionalni park „Fruška gora“ (70), zatim Vršački breg (55), grad Novi Sad (45), Palić sa jezerom (43) i salaši (23). Ovakav redosled dobijenih odgovora korespondira sa pitanjem koliko vremena bi proveli u nekoj od turističkih destinacija Vojvodine, jer najveći procenat dobijenih odgovora opredelio se za kratak odmor od 2 do 3 dana.

Rezultati istraživanja su pokazali da bi čak 280 ispitanika preporučili dolazak svojim prijateljima ili rođacima u AP Vojvodinu. Veliki broj pozitivnih odgovora ukazuje na zadovoljstvo sa raznovrsnim turističkim potencijalima i sadržajima na teritoriji AP Vojvodine, koji mogu da zadovolje različite ukuse turista.

Kao razlog zbog kojeg bi preporučili dolazak u AP Vojvodinu najveći broj ispitanika (218) naveo je odličnu gastronomsku ponudu. Na drugom mestu je gostoljubivost i ljubaznost sa 103 dobijena odgovora. Zatim slede lepa i očuvana priroda (91), mir i tišina (57) i mogućnosti za rekreaciju i aktivan odmor (30).

Istraživanje je potvrdilo stav da generalno AP Vojvodina ima respektabilne prirodne i društvene tj. antropogene resurse pogodne za razvoj turizma. Ovi resursi moraju biti stavljeni u funkciju njegovog razvoja. AP Vojvodina generalno treba da razvija tematske vidove turizma, jer za njih objektivno postoje najveće šanse za razvoj. U tome važnu ulogu treba da igra i promotivna aktivnost. Do sada je Turistička organizacija Vojvodine, kako je istraživanje pokazalo, odlično obavljala ovu aktivnost.

Turistička organizacija Vojvodine

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...