Vodič: Kako izbeći neželjene troškove prilikom korišćenja rominga

05. Jul 2022
Photo by Plann on Unsplash
Photo by Plann on Unsplash

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sastavilo je vodič za građane Republike Srbije kako bi izbegli visok telefonski račun posle odmora u inostranstvu.

Informišite se o cenama poziva u romingu

Pre odlaska u inostranstvo, kontaktirajte sa svojim operatorom kako biste se informisali o cenama odlaznih i dolaznih poziva, slanja SMS poruka, kao i prenosa podataka u mreži operatora zemlje u koju putujete. Obavezno proverite da li postoji razlika u cenama u zavisnosti od izbora stranog operatora na čiju mrežu se povezujete u inostranstvu ili su cene jednake bez obzira na to koju mrežu koristite u inostranstvu.

Informišite se o cenama posebnih tarifnih dodataka za roming

Kontaktirajte sa svojim mobilnim operatorom kako biste dobili informaciju o cenama i uslovima korišćenja posebnih tarifnih dodataka za roming, jer cene razgovora, slanja tekstualnih poruka i naročito prenosa podataka mogu biti višestruko niže od onih koje imate ugovorene sa svojim mobilnim operatorom u okviru tarifnog paketa. Ako postoje povoljni tarifni dodaci za korišćenje prenosa podataka, možete ih aktivirati i razgovarati putem servisa za komunikaciju poput Vajbera i Votsapa.

Koristite ekonomično prenos podataka u romingu

Na primer, za audio poziv preko Vajbera nije potrebno mnogo podataka, dok je za video poziv preko iste aplikacije potrebna značajno veća količina podataka. Takođe, slanje velikog broja fotografija može rezultirati velikim prenosom podataka, dok je prenos video sadržaja najzahtevniji u ovom pogledu. Posledično, paket od jednog gigabajta prenosa podataka može biti potrošen prenosom samo nekoliko video zapisa u trajanju od po nekoliko minuta, dok ista veličina prenosa podataka omogućava čak i više sati audio poziva putem Vajbera ili Votsapa.

Obratite pažnju na roming blizu granice

Izaberite ručno mrežu operatora. U suprotnom, ukoliko vam je uključena opcija automatskog izbora operatora, velika je verovatnoća da ćete, na primer ako iz Herceg Novog idete na plažu Žanjice i usput gledate crtani film na Netfliksu, uspostaviti uslugu koristeći mrežu nekog od hrvatskih operatora, što će biti veoma skupo.

Obratite pažnju na količinu interneta u romingu

Najbolje je da proverite količinu interneta u romingu kod svog operatora pre putovanja. Količina internet saobraćaja za korišćenje u mrežama mobilnih operatora koji svoje usluge pružaju na teritoriji Zapadnog Balkana zavisi od tarifnog paketa. Pojedini tarifni paketi podrazumevaju da ćete moći da iskoristite sav internet, na koji i inače imate prava kada ste na teritoriji Republike Srbije, dok je kod drugih paketa ograničen broj gigabajta koji možete da koristite na teritoriji Zapadnog Balkana.

Isključite automatsko ažuriranje i preuzimanje fotografija i videa

Imajte u vidu da gledanje videa na Jutjubu doprinosi visokoj potrošnji interneta i može da prouzrokuje visoke troškove. Jedno od rešenja za štednju je da onemogućite automatsko preuzimanje fotografija i videa u aplikacijama kao što su Vajber, Votsapap i Mesindžer, kao i isključenje opcije automatske reprodukcije videa na aplikacijama Jutjub i Instagram.

Najčešća pitanja o uslugama rominga

Šta je roming?

Roming je usluga koju nude mobilni operatori, a koja omogućava korišćenje mobilnog telefona u inostranstvu, odnosno da možete da razgovarate, šaljete tekstualne poruke (SMS) i koristite mobilni internet dok ste u inostranstvu.

Da li roming mogu koristiti i pripejd i postpejd korisnici?

Korisnici mogu da provere kod svog operatora da li je usluga rominga omogućena na njihovom broju. Roming mogu koristiti i pripejd i postpejd korisnici, a o detaljima koji se odnose lično na Vas, potrebno je da se informišete kod svog operatora.

Da li se roming primenjuje kada koristim bežični internet dok sam u inostranstvu?

Kada koristite bežični internet, ne koristite usluge u romingu.

Da li u romingu mogu da koristim usluge poziva, SMS i mobilnog interneta (prenosa podataka) koje koristim i u matičnoj mreži?

Da, sve navedene usluge se mogu koristiti i u romingu, ali tarifiranje može biti drugačije. Kontaktirajte sa svojim operatora i informišite se o cenama pre polaska na put.

Da li se odbijeni poziv u romingu naplaćuje?

Kako odbijanjem dolaznog poziva ne dolazi do uspostavljanja veze, ovakav poziv neće biti naplaćen.

Da li se posebno naplaćuju tekstualne poruke koje šaljem ili koje mi stižu dok sam u romingu?

Odlazne poruke se posebno naplaćuju, u skladu sa roming tarifom vašeg operatora koja je važeća za zemlju u kojoj se nalazite. Prijem tekstualne poruke dok se nalazite u inostranstvu neće biti naplaćen.

Da li se posebno naplaćuju pozivi koje primam dok sam u romingu? Koliko se naplaćuju?

Kada ste u inostranstvu, kod dolaznih poziva deo troškova snosite i Vi. O tačnoj ceni koja bi Vam bila naplaćena za dolazni poziv je najbolje da se informišete kod svog operatora. Kada je reč o pozivaocu, poziv će njemu biti naplaćen na isti način kao da ste u trenutku poziva u matičnoj mreži.

Cene za usluge rominga u okviru tarifnog paketa koji imam mi se čine dosta visokim; da li postoje neke druge, povoljnije mogućnosti?

Usluge rominga (razgovori, SMS, prenos podataka) mogu biti znatno povoljnije u okviru specijalnih roming dodataka koje u ponudi imaju svi mobilni operatori. Roming dodaci su dostupni i za pripejd i postpejd korisnike.

Da li se naplaćuju pozivi koje primam ili upućujem preko Vajbera i sličnih servisa za komunikaciju dok sam u romingu?

Kada je reč o upotrebi servisa za komunikaciju putem interneta, biće naplaćen prenos podataka u romingu, kako za pozive koje upućujete, tako i za pozive koje primate. Video poziv može biti značajno skuplji zbog različite količine podataka potrebne za prenos običnog govornog poziva i video poziva.

Kako da izbegnem dodatne troškove u pograničnim delovima, pošto mi se dogodilo da telefon sam promeni operatora?

Ukoliko je opcija automatskog izbora operatora uključena, može se dogoditi da koristite usluge rominga preko operatora iz susednih zemalja. Kako biste to izbegli, potrebno je da isključite automatski i aktivirate manuelni izbor operatora na mobilnom telefonu.

Zašto se preporučuje isključivanje automatskog ažuriranja aplikacija i automatskog preuzimanja fotografija i videa u aplikacijama pre puta u inostranstvo?

Automatsko ažuriranje aplikacija, automatsko preuzimanje fotografija i videa u aplikacijama kao što su Vajber i Votsap, automatsko emitovanje videa na aplikacijama kao što su Jutjub i Instagram, predstavljaju primere automatskog prenosa podataka koje može uticati na visoku potrošnju podataka, a samim tim i stvaranje visokih troškova. Takođe, aplikacije koje prikazuju podatke u realnom vremenu, kao što su aplikacije za vremensku prognozu, mogu automatski da se povezuju na internet i prenose podatke bez znanja korisnika. Dakle, automatsko ažuriranje i preuzimanje se ne preporučuje u romingu, jer može prouzrokovati dodatne, visoke troškove.

Da li je istina da nema dodatne naplate rominga u regionu Zapadnog Balkana?

Da, od 1. jula 2021. godine prilikom putovanja u regionu Zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija), važi princip „u romingu kao kod kuće“, tako da nema dodatnog plaćanja za pozive, SMS i mobilni internet u poređenju sa plaćanjem u matičnoj mreži. Kod prenosa podataka mogu postojati ograničenja jer operatori primenjuju politiku primerenog korišćenja kako bi sprečili zloupotrebe. Korisnicima se savetuje da se pre putovanja obrate svom mobilnom operatoru za detalje.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Turistički vaučeri ubuduće onlajn
21. Februar 2024
Ministar turizma i omladine Husein Memić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo...
Turizam
20. Februar 2024
Osmišljen kao digitalni ekosistem, “Sombor City Card” predstavlja integralni...
Turizam
Posetite četiri muzeja uz jedinstvenu online ulaznicu MUSEUMS 4 YOU
20. Februar 2024
Bez obzira da li ste zaljubljenik u istoriju, arhitekturu, ili jednostavno želite da osetite...
Turizam
Usvojena uredba o dodeli bespovratnih sredstva za ruralni turizam
13. Februar 2024
Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o uslovima, načinu dodele i korišćenja...