Vladi upućeni protokoli za organizaciju događaja

08. April 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Bez prvog plesa i igre uopšte, bez grljenja, ljubljenja i čestitanja, a između muzike i publike pleksiglas - tako bi u narednom periodu mogle da izgledaju svadbe u Srbiji, prema planu mera koji će biti prosleđen Vladi Srbije, a u koji je "Blic" imao uvid.

Sve više se priča o sledećoj fazi popuštanja mera i ne samo to, već se uveliko radi na tome kako bi u narednom periodu, na bezbedan način, mogli da počnu sa radom noćni klubovi i barovi, ali i pod kojim uslovima bi se organizovale svadbe, kongresi, prijemi, odnosno razne proslave, kao i koncerti na otvorenom.

Podsetimo, Srbija je već, da tako kažemo, prošla prvu fazu popuštanja mera - otvaranjem bašti kafića i restorana, a razmišlja se i o povratku starijih osnovaca i srednjoškolaca u školske klupe. Takođe, do kraja nedelje treba da bude doneta i odluka o otvaranju tržnih centara.

Iako nam možda malo teško sada da zamislimo odlazak u noćni klub, na svadbu ili koncert, činjenica je da su korona brojke već danima u padu. Nedovoljno još da bismo se skroz opusiti, naravno, ali s obzirom na to da smo u samom svetskom vrhu po broju vakcinisanih građana, i ako nastavimo da se pridržavamo pravila, nije rano razmišljati o sledećoj fazi popuštanja mera.

U skladu sa tim, Gradski zavod za javno zdravlje, Grad Beograd i PKS pripremili su predlog kako na bezbedan način organizovati ova tri segmenta i taj dokument je upućen Vladi Srbije na razmatranje. Evo ključnih predloga kako bi to sve moglo da bude organizovano.


Predlog za organizovanje svadbi, kongresa, prijema i proslavaSvadbe, prijemi i slični događaji bi sudeći po novom predlogu, koji za cilj ima "podizanje" industrije koja ne radi duže od godinu dana, mogle da izgledaju potpuno drugačije nego pre korone.

Iako su u vrhu liste predloga svakako higijensko-epidemiološke mere, među neophodnim "koracima" koji se odnose na organizaciju događaja, detaljno je razrađeno i ponašanje svih učesnika - od radnika, preko muzike do zvanica. Od organizatora događaja tako se da vodi računa i o razmaku među ljudima i stolovima, ali i o njihovom ponašanju:

     - razmak između stolova od najmanje dva metra
     - za stolom ne može sedeti više od 5 osoba
     - ukoliko ne postoje stolovi i stolice dozvoljeno je jedno lice na 9 kvadrata
     - vidno označiti makismalno dozvoljen broj ljudi
     - distanca od najmanje dva metra prilikom ulaska u objekat
     - ukidanje podijuma za igru
     - barijera od pleksiglasa između muzičkog orkestra i publike
     - izbegavanje čestitanja, grljenja i ljubljenja
     - onemogućiti švedski sto i omogućiti posluženje za stolom

Od organizatora ovakvih skupova istovremeno se traži da vremenski ograniči trajanje događaja, ali i da omogući da događaju prisustvuju samo pozvane osobe, što kako se navodi može da se sprovede pomoću redara. Zahtev je i da se obezbediti sprovođenje svih epidemiološko higijenskih mera, ali i da se obavezno čuvaju spiskova zvanica i to u roku od najmanje 30 dana.

U okviru liste preporuka za održavanje proslava i prijema na prvo mesto stavljeno je ograničavanje direktnog kontakta i obezbeđenje sigurne distance. Na drugom mestu je visok stepen higijene, dezinfekcije i korišćenja lične zaštitne opreme, a na trećem visok stepen higijene objekata u kojima se skup odžava.


Predlog za otvaranje noćnih klubova i barova


Za odgovorna lica noćnih klubova i barova navodi se da se nikako ne smeju angažovati izvođači, muzičari, plesači... koji imaju kliničku sliku ili postoji osnovana sumnja na zaraznu bolest covid-19, ili imaju dokaz da su pozitivni na koronu. Takođe, ni ako simptome imaju članovi njihovih porodica ili druge osobe sa kojima su u kontaktu. Tom prilikom potrebno je angažovati osobe koje će biti ovlašćene i odgovorne da kontrolišu sprovođenje svih mera.

Takođe, treba osigurati da se u objekat ulazi isključivo sa rezervacijom, kao i da se evidencija i spiskovi posetilaca sa kontakt podacima moraju čuvati bar 30 dana.

Što se tiče ograničavanja fizičkog kontakta, između stolova mora biti razmak od najmanje dva metra, a za stolom ne može sedeti više od pet osoba. Ukoliko ne postoje stolovi i stolice, potrebno je obezbediti prostor od 9 kvadratnih metara za jednu osobu.

Ako se ova preporučena fizička distanca ne može održati, neophodno je smanjiti broj prisutnih, kako u prostoriji, tako i na otvorenom prostoru. Ako je moguće, razdvojiti i jasno označiti mesta za ulaz i izlaz.

Prilikom ulaska u objekat obavezno je beskontaktno merenje temperature svakog zaposlenog i posetilaca, a potrebno je obezbediti i dovoljne količine tečnog sapuna, ubrusa, vode i dezinfekcionih sredstava.

Pravilno nošenje zaštitnih maski je obavezno za sve, sve vreme boravka, i u zatvorenom objektu i na otvorenom, osim prilikom jela i pića. Izuzetak su pojedini izvođači, i to samo u trenutku nastupa.

Obavezno je i detaljno pranje, čišćenje i dezinfekcija prostora, pribora i opreme, kao i što češće provetravanje prostorija. Takođe, na ulazu su obavezne dezo barijere, kao i dozeri sa sredstvom za dezinfekciju ruku.

Prioritet se daje prirodnoj ventilaciji svih zatvorenih prostora, gde god i kad god je to moguće. Rashladne uređaje trebalo bi uključivati tek kada je temperatura spoljašnjeg vazduha veća od 28 stepeni.

Posetioci su dužni da poštuju sve preventivne higijensko-epidemiološke mere, koje će im biti dostupne u vidu instrukcija postavljenih na vidnim mestima.


Predlog za organizovanje koncerata na otvorenomI prilikom organizacije događaja potrebno je voditi računa o fizičkoj distanci i ličnoj higijeni, dezinfekciji i korišćenju lične zaštitne opreme, kao i visokom stepenu higijene površine na kojoj se organizuje događaj, kao i pratećeg mobilijara, naročito stolova, stolica, šankova, toaleta i drugih površina koje se često dodiruju.

Za organizatore događaja je važno da se u vreme pandemije događaji sa pratećim muzičkim sadržajem ne smeju održavati u zatvorenom, već samo na otvorenom prostoru, odnosno u objektu otvorenog tipa privremenog karaktera, koje bi za tu namenu odredili organi lokalne samouprave. Pritom je važno obezbediti što više ulaza i izlaza, koji će biti dovoljno udaljeni i jasno obeleženi.

Organizatori moraju da obezbede dovoljan broj redara koji će usmeravati posetioce do svojih mesta, kako bi se smanjile gužve, a takođe treba obezbediti da se posetioci, osim u neophodnim slučajevima, ne kreću van mesta koja su im obezbeđena.

Organizator ne sme angažovati osobe koje imaju simptome ili postoji sumnja ili dokaz da su pozitivni na prisustvo virusa covid-19. Svi angažovani moraju biti obučeni da sprovedu sve potrebne mere

Prostor oko scene potrebno je ograditi i obezbediti najmanje rastojanje od 10 metara između bine i posetilaca. Između stolova mora biti razmak od najmanje 2 metra, a za jednim stolom ne sme sedeti više od pet osoba. Ako nema stolova i stolica, obezbediti 9 kvadrata po osobi.

Takođe, organizuje se samo posluživanje za stolom.

Na ulazu u objekat se beskontaktno meri temperatura, a nošenje zaštitnih maski obavezno je za vreme boravka u objektu.

Obavezno je i detaljno pranje, čišćenje i dezinfekcija mobilijara pre početka događaja, kao i nakon završetka, a posetioci su obavezni da poštuju sve propisane mere.

 

Izvor: Blic

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Turizam
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. Jul 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Turizam
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. Jul 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...