Vlada Srbije preuzela upravljanje niškim aerodromom

10. Avgust 2018

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisali su ugovor o prenosu osnivačkih prava u javnom preduzeću za aerodromske usluge Aerodrom Niš, kojim država preuzima upravljanje niškim aerodromom.

- Aerodrom Niš od strateškog je značaja za Srbiju, kao alternativni aerodrom beogradskom i rezervni centar kontrole letenja iz sistema SMATSA, zahvaljujući novom tornju kontrole leta koji ćemo izgraditi u Nišu. Prenosom upravljanja na Vladu Srbije biće omogućeno normalno funkcionisanje niškog aerodroma i obezbeđena sredstva za investicije koje će omogućiti dalji razvoj niškog aerodroma, kako bi i u budućnosti bio jedan od vodećih u ovom delu regiona - rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije odluku o prenosu osnivačkih prava sa JP Aerodrom Niš na Republiku Srbiju donela nakon višegodišnjih molbi Grada Niša i menadžmenta aerodroma da pomogne njegov dalji rad i razvoj jer Grad Niš, kao vlasnik aerodroma, ne raspolaže neophodnim finansijskim sredstvima, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Država je u prethodne četiri godine pomogla niški aerodrom sa ukupno 9,8 miliona evra, od čega je 3,6 miliona evra pomoć u novcu i opremi koju je Aerodrom Konstantin Veliki dobio od vazduhoplovnih preduzeća i institucija u vlasništvu države, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je broj putnika na niškom aerodromu u poslednje tri godine povećan 248 puta, sa 1.335 putnika u 2014. na 331.582 u 2017, a prevoz robe devet puta, sa 284 tone na 2.542 tone.

Vršilac dužnosti direktora vazdušne luke u Nišu, kako je preneo RTS, biće Dušan Knežević, dosadašnji šef saobraćaja - odlučeno je na sednici lokalne skupštine, dok je dosadašnji direktor Vladica Đurđanović podneo ostavku.

Izvor: Beta

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...