Vlada Srbije podržava razvoj vinskog turizma

20. Septembar 2018

Premijerka Ana Brnabić prenela je 18. septembra predstavnicima Udruženja Vinski putevi Srbije podršku Vlade Srbije inicijativi za dalji razvoj i korišćenje potencijala vinskog turizma u našoj zemlji.

Na sastanku predsednice Vlade i predstavnika tog udruženja razgovaralo se o potencijalima za razvoj vinskog turizma u Srbiji, s obzirom na to da je ovo jedan od najbrže rastućih oblika turizma u mnogim zemljama sveta.

Sastanak je iniciran tokom nedavne posete Ane Brnabić Vršcu, gde je učestvovala na tradicionalnoj manifestaciji "61. Dani berbe grožđa", saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Vinogradi se u Srbiji prostiru na više od 22.000 hektara u 77 vinogorja, a u 2017. godini izvezeno je 11,6 miliona litara vina i ostvarena zarada od 16,3 miliona evra. U Vinskom registru Srbije upisano je gotovo 340 proizvođača vina, a više od 100 vina ima oznaku geografskog porekla.

U vinski turizam Srbije od 2015. do 2018. godine, uloženo je 10,7 miliona dinara bespovratnih sredstava, a projektom Vinski putevi Srbije utvrđeno je osam vinskih oaza i devet vinskih regija, koji imaju turističku saobraćajnu signalizaciju i mogućnost GPS mapiranja 140 vinarija, ističe se u saopštenju.

Nedavno je formiran i Vinski put Beograd.

Vlada Srbije intenzivno pomaže vinarstvo i vinogradarstvo, a trenutno je u toku izrada novog Zakona o vinu, koji će u potpunosti biti usaglašen sa EU regulativom. Cilj je da se poveća konkurentnost domaćih vina na stranim tržištima.

Neke od mera podrške Vlade namenjene su za podizanje novih zasada vinograda u maksimalnom iznosu od 2 miliona dinara, povraćaj sredstava od 50 do 65% za kupovinu nove opreme i mehanizacije, povraćaj sredstava za laboratorijske analize za poboljšanje kvaliteta vina, kao i za udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla.

Udruženje Vinski putevi Srbije osnovano je 2010. godine sa ciljem da unapredi vinski turizam u našoj zemlji, kao i da promoviše srpske autohtone sorte vinove loze i proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom iz Republike Srbije kao respektabilne vinsko-turističke destinacije. Okuplja reprezentativne vinarije i vinogradare iz cele Srbije i stručnjake iz te oblasti.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...