Vlada i ove godine podstiče agencije za dovođenje stranaca

09. Januar 2018
Vlada i ove godine podstiče agencije za dovođenje stranaca

Organizatori putovanja koji imaju grupe stranih gostiju moći će ove godine da, ukoliko ispune uslove, računaju na subvencije Vlade i dobiju povraćaj novca iz budžeta zato što su se opredelili da dovode strance u našu zemlju.

Renata Pindžo, pomoćnik ministra za turizam, za "Novosti" kaže da će uslovi biti slični kao i prošlog puta - i dalje će biti neophodno dovesti grupu od najmanje 15 stranih turista koji ostvare najmanje tri noćenja u kategorisanom objektu i agencija im pruži još dve turističke usluge.

- Visina predloženih podsticaja ostaje 10 evra po turisti za ostvarenih od tri do pet, a 15 evra za šest i više noćenja - kaže Pindžo. - Ministarstvo intenzivno radi na donošenju nove Uredbe o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa stranih turista na teritoriji Republike Srbije. Sarađujemo sa Privrednom komorom Srbije, predstavnicima svih strukovnih udruženja turističkih agencija (JUTA, ATAS, ANTAS) i receptivnim turističkim agencijama koje su oni predložili.

Za subvencije će moći da se prijave samo organizatori turističkih putovanja koji su registrovani u Srbiji i imaju licencu. Međutim, velika novina je što će se, pored podrške organizatorima putovanja koje dovode strane turiste, novom Uredbom podsticati i domaće turističke agencije koje, kao lokalni partneri, realizuju deo turističkog putovanja organizatora putovanja, turoperatera iz inostranstva.

- Dakle, pravo na subvenciju imaće i domaće turističke agencije, organizatori putovanja, kada zaključe ugovor sa stranim turoperaterom kojim im se poverava organizacija i realizacija najmanje dve usluge iz navedenog programa putovanja - objašnjava Pindžo. - Uslov ostaje isti (grupa od 15 stranih turista, tri noćenja u kategorisanom objektu za smeštaj), ali će iznos biti pet evra po stranom turisti. Ove usluge mogu biti ponuđene kao fakultativna ponuda programa putovanja lokalne turističke agencije.

Pre dve godine su samo dve agencije ispunile uslove i uspele da dobiju povraćaj novca.

- Bilo je izdvojeno milion evra, ali kao da su agencije bile zatečene iako je bila reč o njihovom višegodišnjem zahtevu - napominje Pindžo.

- Taj pilot-projekat nije dao željeni rezultat u smislu realizacije, jer je ukupan broj podnetih zahteva bio zanemarljiv u odnosu na rasploživa sredstva.

Jednostavnija procedura


Najveća zamerka agencija pre dve godine, kada su prvi put ponuđene subvencije, bila je komplikovana procedura.

- Novina je pojednostavljeno popunjavanje zahteva (biće propisani obrasci), značajno je smanjen broj traženih podataka, kao i obim dokumentacije koja se prilaže uz zahtev za podsticaje - ističe Pindžo. - Ministarstvo je maksimalno izašlo u susret svim dobijenim sugestijama i predlozima koji su se kretali u okviru zakonom propisanih odredbi. Nova uredba će predviđati i novčane kazne za dostavljanje neistinitih podataka.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...