Virgin Galactic uskoro kreće sa turističkim letovima u svemir

10. Oktobar 2018
Virgin Galactic uskoro kreće sa turističkim letovima u svemir

Virgin Galactic, kompanija koju je još 2004. godine osnovao britanski milijarder Sir Richard Branson, već godinama radi na letelici za komercijalne letove do ruba svemira, odnosno do visine od oko 100 kilometara iznad Zemlje. Kroz godine susretali su se s brojnim problemima, izgubili su jednu letelicu i pilota, ali razvoj ovog programa nije stao.

Ove godine već su obavili vrlo važan i uspešan eksperimentalni let na 52 kilometra visine, a u proleće je Branson po ko zna koji put najavio kako ih od početka pravih svemirskih letova deli tek nekoliko meseci.

Ovog je puta ipak bio u pravu, pa je u najnovijem intervjuu za američki CNBC po prvi put prognozu s više meseci umanjio na tek nekoliko – nedelja. Nakon što, dakle, u kratkom roku Virgin Galacticova letelica VSS Unity poleti do Kármánove crte i visine od 100 kilometara, što se smatra rubom svemira, u narednim bi mesecima osim eksperimentalnih pilota njome trebalo da počnu da lete i turisti.

Branson je ovom prilikom još jednom ponovio kako će i sam, poznat kao avanturista, biti među prvim "običnim ljudima" koji će iskusiti ovo putovanje – i to će se dogoditi već za nekoliko meseci, a ne godina kako se do sada govorilo. On se već neko vreme priprema za to, te prolazi rigorozne medicinske testove i fizičke treninge namenjene astronautima, kao i testove u centrifugama.

Da potražnja za Brensonovim turističkim letovima u svemir postoji - nema sumnje. Više stotina karata odavno je rezervirano po cenama od 200 i 250 hiljada dolara! "Ako smo u sobi sa deset ljudi, njih osam od deset želelo bi da poseti svemir kada bi to sebi mogli priuštiti", kaže ovaj serijski preduzetnik sklon avanturama.

Za navedeni iznos turisti će kod Virgin Galactica dobiti kratak izlet na 100 kilometara visine, iskusiće bestežinsko stanje na nekoliko minuta, te će biti vraćeni na Zemlju. Letovi će biti lansirani iz SAD-a, a kasnije verovatno i iz Italije.

Izvor: seebiz.eu

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...