Vinskim putevima kroz Mađarsku

18. Jun 2021
Izvor: cocoparisienne by Pixabay
Izvor: cocoparisienne by Pixabay

Putevi vina ili vinske rute vrlo su popularne turističke ture svuda u svetu. 

Mađarska, u kojoj tradicija proizvodnje vina traje više od hiljadu godina,  ima 6 razvijenih vinskih regija: Gornju Panonsku, Gornju Mađarsku,Tokaj, Balaton, Panonsku i Dunavsku regiju i čak 22 vinska distrikta.
U malim vinskim podrumima posetioci mogu da degustiraju lokalne specijalitete, dok u nekim vinarijama  mogu čak i da naprave svoje mešavine cuvée vina.
 
EGER - mađarska Burgundija
Eger se nalazi na severu Mađarske. Osim elegantnih vina poput „Bikove krvi“ (Bikavér), ovde se proizvode  kompleksna vina, punog ukusa, koja se mogu uporediti s vinima Burgundije. Pored vina, Eger je poznat i po termalnoj banji sa 20 bazena (6 na otvorenom, 14 u zatvorenom delu). 
Najbolje vreme za degustaciju crnih vina iz Egera je „Festival Egri Bikavér„ koji se održava u julu mesecu.
 
BALATON – mađarska Toskana
Tradicija pravljenja vina ovde traje više od 2.000 godina.
Pogodno tlo i mediteranska klima čine vina iz okruga Badčonji poznatim u svetskim okvirima; od grožđa iz Balatonbolgara se prave neka od belih i crvenih vina, ali i odlično penušavo vino; u  Zali se proizvodi prepoznatljivo belo vino, a na samom severu jezera ulazi se u vinski distrikt Nađ Šomlo čija su bela vina  najveći rival Tokaju. Za ljubitelje špricera, Balaton je raj na zemlji.
No, pored uživanja u vinima, Balaton pruža još mnoštvo sadržaja. Jedrenje, vožnja bicikala, šetnja uz obalu jezera ili veslanje u podzemnim pećinama Tapolce - jedinstveni su doživljaji.
 
ETJEK BUDA
Romantičan i  veoma živ krajolik iscrtan živopisnim brdima i vinogradima, prepun vinarija, i dalje čuva svoj starinski životni stil, a nalazi se nadomak Budimpešte. Područje oko Etjeka, Pazmanda i Velence-a daje široku paletu vina koja čuvaju individualnu i nijansiranu notu teroara oko glavnog grada.
Kako je blizu prestonice, turistički sadržaji ne nedostaju. Festivali hrane i vina organizuju se  tokom cele godine, a naša preporuka je tim bilding na kojem se može kuvati sa svojim kolegama uz stručno vođenje. 
 
VILANJI
Desetak kilometara severno od granice sa Hrvatskom i nekih četrdesetak od srpskog graničnog prelaza Batina, proteže se neobično brdo Villányi-Hegység ili planina Vilanji, koja pripada Panonskoj vinskoj regiji. 
Vilanji, mesto od 3.500 stanovnika, godišnje beleži više od 60.000 noćenja, a najveći broj gostiju dolazi da uživa u kvalitetnoj vinskoj priči crvenih vina! 
Ovde se svake godine održava Gere Jazz  Festival, hedonistički spoj vina, hrane i muzike, smešten u idiličnom ambijentu istoimene  vinarije.
Nadomak Vilanja, nalazi se Pečuj - “grad bez granica”. Katedrala, sinagoga, džamija, pravoslavna crkva, ranohrišćanska nekropola i mauzolej iz 4. veka, kulturna četvrt Žolnai… 

TOKAJ 
Vinorodna zemljišta Tokaja toliko su plodonosna i specifična da je 2002. ova regija na severoistoku Mađarske uvrštena u UNESCO-ovu svetsku kulturnu baštinu. Vinski region Tokaj sastoji se od 27 sela i oko 6.000 hektara vinograda. Bio je to prvi vinski region na svetu označen kraljevskom uredbom iz 1737. godine.
“I neka tokajsko grožđe brzo sazre pod srebrnom kišom nektara” - stoji u mađarskoj himni. 
Najslavnije mađarsko vino je Tokaji Aszu koje se proizvodi u vulkanskom tokajskom regionu . U pitanju je prirodno slatko vino, koje se zbog svog veoma složenog ukusa i prelepe ravnoteže služi u najprestižnijim svetskim restoranima, a čiji su veliki obožavaoci bili  Luj XV, Petar Veliki i Betoven. Priča se da je Luj XIV, poznat kao Kralj Sunce opisao to vino kao „vino kraljeva i kralj vina“.
 
ZANIMLJIVOSTI
- Sigurno ste čuli za Torley, penušavo vino iz Mađarske? Da li ste znali da je Jozef Torley rođen u mestu Čantavir u opštini Subotica. Pripisuje mu se da je uspostavio jednu od najuspešnijih marki penušavih vina van regije Šampanj. U 19. veku je proizvodnja penušavih vina, u stilu šampanjca, postala popularna u celoj Evropi,  a ova lagana i delikatna vina brzo su se proširila celim kontinentom.
- Najrasprostranjenija sorta grožđa u Mađarskoj je plava frankovka, koju Mađari zovu kekfrankoš. Za ovu popularnu vrstu grožđa vezuje se legenda da je dobila ima po novcu kojim su Napoleonovi vojnici plaćali za njega (plavi franci), a koji je bio mnogo cenjeniji od lokalne valute. Ipak, mnogo je verovatnije da je ime sorte nastalo od naziva nemačke regije Frankonija, odakle je stigla u Mađarsku. Od ove sorte grožđa pravi se čuveno vino iz Egera - Bikova krv, a grad Šopron se smatra prestonicom plave frankovke.
 
PR Top One
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Turizam
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. Jul 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Turizam
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. Jul 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...