Vinci će u beogradski aerodrom uložiti 732 miliona evra

13. Februar 2019

Koncesija beogradskog aerodroma Nikola Tesla na 25 godina od strane kompanije Vinci doneće modernu svetsku praksu upravljanja, investicije u razvoj i povećanje kapaciteta aerodroma, rekao je pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić.

- Najvažnije je da aerodrom ostaje u našem vlasništvu i sve što se bude izgradilo na njemu ostaće vlasništvo Srbije, a ukupna vrednost koncesije odnosno benefit biće oko 1.5 milijardi evra - rekao je Ilić Tanjugu povodom svečanog obeležavanja početka koncesije i preuzimanja upravljanja beogradskim aerodromom Nikola Tesla.

Najam, a ne prodaja aerodroma

Ilić ističe da koncesija dovodi srpsku vazdušnu luku u izvanrednu poziciju, kakvu mi nismo mogli da pružimo zbog sopstvenih ograničenih mogućnosti. Zemlje u okruženju, bivše jugoslovenske republike, Rumunija, Bugarska, Albanija, Makedonija i druge, kaže, već imaju koncesije na svojim aerodromima ili su se pripremaju da to urade.

- Našu koncesiju karakeriše to što za razliku od drugih nismo prodali aerodorm Nikola Tesla. Mi smo ga rentirali nekom na period od 25 godina da sa njim upravlja, ali da dobijemo uplatu unapred, godišnju koncesionu nakanadu i obavezu da se dodatnim ulaganjima aerodrom dovede u situacija da može da odgovori rastućem broju putnika i aviosaobraćaja - naveo je Ilić.

Napominje da je, za razliku od toga, Slovenija prodala svoj aerodrom trajno poput neke robe, dok je Hrvatska svoj glavni aerodrom u Zagrebu dala na period duži od 30 godina zarad toga da neko napravi putnički terminal od nekih pet miliona putnika kapaciteta i radove na robnom terminalu, bez ikakvih dodatnih benefita.

- Za razliku od njih, Srbija je kvalitetnom pripremom i radom stručnog tima, izuzetno dobrom promocijom kvaliteta i mogućnosti aerodoroma Nikola Tesla uspela da na sprovede regularan međunarodni tender i dobije izvanredne uslove od budućeg koncesionara - istakao je Ilić.

Dodaje da je Vinci, nakon koncesione naknade od 501 milion evra, 22. decembra 2018, počeo sa upravljanjem aerodroma i kaže da je taj novac uplaćen na račun aerodroma Nikola Tesla a.d. Beograd, kao i da će ta kompanija u administrativnom smislu nastaviti sa radom i voditi računa o načinu realizacije koncesionog ugovora.

On je objasnio da je 501 milion evra bila predviđena uplata unapred, da se očekuje da Vicni uloži još 732 miliona evra, kao i da ćemo imati godišnju koncesionu nakanadu između 250 i 300 miliona evra za period od 25 godina.

Ozbiljna ulaganja u aerodrom Nikola Tesla

Kako je istakao, na aerodromu neće biti izgrađena samo platforma putničkog terminala i drugi sadržaji neophodni za prihvat aviona, putnika i robe, već će značajno promeniti čitav kompleks i na tzv. lend sajdu, to jest u prilazu aerodroma.

- Pre nego što se uđe u putnički terminal biće izgrađeni novi parkinzi, napravljen hotel i svi drugi sadržaji koji sugeriše ozbiljna praksa upravljanja aerodromima i siguran sam da Vinci neće propusiti tu mogućnost - rekao je on.

Ilić navodi da je odluka o pokretanju postupka davanja koncesije za upravljanje aerodromom doneta zato što je 2014. godine, sa jedne strane vlada ušla u ozibiljnu finansijsku konsolidaciju, štednju i racionalizacija na sivm poljima sa potrebom za izgradnju infrastrkture, a sa druge strane zatto što je se već te godine sa 4.5 miliona putnika skoro dostinug kapacitet za prihvat putnika od pet miliona na beogradskom aerodromu.

Tako da je bilo neophodno proširenje prihvatno-otpremnih kapaciteta na aerodormu kada je reč o putnicima, ali i parking pozicija za vazduhoplove i drugih sadržaja, uključujući i otpremu neophodno da se na kvalitetan i bezbedan način podrži uvećani aviosaobraćaj. Ističe, takođe, da je kompanija Vinci svetski renomirani operater koji upravlja na 45 aerodroma, preveze stotine miliona putnika na godišnjem nivou i ostvaruje ogromne prihode.

- Vinci je planirao samo za ovu godinu oko 3 mlrd EUR investicija na aerodromima na kojim su glavni operater - dodao je on.

Ilić kaže da Vansi ima odlučnu saradnju sa aviokomapnijama na drugim aerodormima i da bi njih mogao da privuče i na naš aerodrom.

- Tempo investicija na beogradskom aerodromu zavisiće i od rasta saobraćaja na "Tesli", tako da nije isključeno da dinamika gradnje bude i nešto brža od one na koju se koncesionar obavezao u svojoj ponudi - zaključio je Ilić.

Izvor: Tanjug
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Na Jahorini uređena pešačka staza duga 16km
02. Oktobar 2023
Povodom Svetskog dana turizma u sredu je na Jahorini otvorena pešačka staza dužine 16...
Turizam
Air Serbia uvodi letove između Beograda i Porta
29. Septembar 2023
Air Serbia će od 10. novembra 2023. godine uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta...
Turizam
TOS obeležio Svetski dan turizma na Turističkom forumu Srbije u Nišu
27. Septembar 2023
Svetski dan turizma, koji se u međunarodnoj turističkoj zajednici proslavlja 27. septembra,...
Turizam
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. Septembar 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...