Vinarstvo i turizam strateški ciljevi opštine Irig za 2019.

03. Januar 2019
Vinarstvo i turizam strateški ciljevi opštine Irig za 2019.

Opština Irig dugo je važila za jednu od najmanje razvijenih u Vojvodini, ali 2018. godina je ipak nešto promenila, reči su predsednika Stevana Kazimirovića. Niz realizovanih projekata koja su finansirana iz opštinskog i budžeta sa viših nivoa vlasti su u službi razvoja poljoprivrede i turizma, strateških ciljeva ove male opštine na obroncima Fruške gore, pišu Sremske novine a prenosi portal Agroservis.

- Možemo biti dosta zadovoljni kada je 2018.godina u pitanju. U ovu godinu smo ušli sa nizom prenetih projekata iz 2017, tačnije 20, ali smo i u ovoj godini na razne nivoe vlasti konkurisali sa 25 novih projekata za koje smo dobili odgovarajuća sredstva. Zato možemo reći da je ova godina donela novi zamah u Opštini Irig. Neki od najznačajnijih koje smo ostvarili tokom 2018. su infrastrukturni projekat rekonstrukcije puta između Vrdnika i Jaska, sanacija i rekonstrukcija osnovne škole u Irigu, sanacija obe zgrade ustanove vrtića u Irigu i Vrdniku i mnogo toga - rekao je predsednik Opštine Irig Stevan Kazimirović.

Na pitanje koji su naredni zacrtani poslovi koji će doprinositi razvoju turizma, kao strateškom opredeljenju Opštine Irig, Kazimirović kaže da se turizam ne može razvijati ako se ne razvija infrastruktura, te se moraju raditi putevi na teritoriji opštine.

- Mi smo prve godine krenuli sa sanacijom Grebenskog puta od Iriškog venca do hotela Norcev. Sada je urađena projektno tehnička dokumentacija i mislim da ćemo na proleće krenuti sa sanacijom drugog dela istog puta od Venca do Zmajevca. Uradili smo projektnu dokumentaciju za uređenje puta od Jazak sela do Male Remete. Ne može se razvijati turizam ako nemamo dobre puteve, investitori podižu turističke kapacitete, a naš posao je da obezbedimo da svaki turista lako dođe do svog odredišta - rekao je Kazimirović.

Prema njegovim rečima, u 2018. sanirano je 20 km atarskih puteva, u 2017. nešto više, a za 2019. opština je obezbedila dovoljno sredstava za istu namenu.

Kako dodaje, u 2018. započeta je i organizacija specijalizovanog Sajma vinarstva i voćarstva "Put do znanja - VIVO", prvi organizovan u Vrdniku, kao najava sajma koji će se održati u martu 2019. godine.

- To je jedna od manifestacija na teritoriji naše opštine koja je specijalizovana za voćarstvo i vinogradarstvo, čime se u najvećoj meri bave naši poljoprivrednici. To je prilika da naši proizvođači vide šta rade oni sa drugih teritorija, da čuju najnoviju reč struke, ali i da prikažu svima šta Irig može da ponudi. A posebno je važno što baš taj sajam služi i da se povežu naša dva strateška cilja- razvoj poljoprivrede i turizma, pa nije slučajno što se sve dešava u Banji Termal u Vrdniku, gde posetioci mogu da vide i taj deo naše ponude.

- Nismo mi tu izmislili ništa novo, samo smo "prepisali" ono što godinama gledamo u slovenačkom gradiću Komenda, koji uspešno organizuje slično dešavanje, a čiji smo mi dugogodišnji partneri. Mi smo mala opština da bismo razvijali industriju, ali zato imamo vrhunske voćare i vinogradare, imamo Frušku goru, Banju Vrdnik i to što nam je "bogom dano" treba iskoristiti na najbolji način - ističe on.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Turizam
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. Jul 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Turizam
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. Jul 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...
Turizam
Proglašen najbolji muzej na svetu
02. Jul 2024
Turski muzej “Ephesus Experience“ (Doživljaj Efesa), koji se nalazi u drevnom gradu...