Vinarija Mačkov podrum poziva u Irig na proslavu Dana mladog portugizera

17. Novembar 2021
Izvor: Vinarija Mačkov podrum
Izvor: Vinarija Mačkov podrum
Dan mladog portugizera, prvi put organizovan pre 14 godina sa ciljem očuvanja i širenja vinske kulture, danas je jedina manifestacija u Srbiji posvećena mladom vinu i sorti vina portugizer.
 
Vinarija Mačkov podrum Dan mladog portugizera organizuje u petak 19. novembra 2021. godine, od 17h u Vinskoj ulici u Irigu.
 
Mlado vino je vino koje se napravi u istoj godini u kojoj je obrano i grožđe od kog se pravi. Koncept mladog vina razvijen je u svim zemljama vinske kulture, kao što su Italija, Portugalija, Mađarska itd. Na Fruškoj gori nazvano je Svatovac, jer je to prvo vino koje je bilo gotovo da se pije na jesen, kad bi počela sezona slava i svatova.
 
Vinarija Mačkov podrum mlado vino pravi od Portugizera koja je naša autohtona sorta grožđa, nekada vrlo zastupljena na Fruškoj gori. Pomenuta vinarija je takođe prvi proizvođač mladog vina u Srbiji, koji ga pravi metodom karbonske maceracije, a po tradiciji se trećeg vikenda u novembru svečano otvaraju prve boce mladog vina.
 
Posetioci ovogodišnje manifestacije Dan mladog portugizera moći će da uživaju u bogatom zabavnom programu, uz tamburaški orkestar „Rumske lole“, dok će ovogodišnji Vitez mladog portugizera biti komičar i satiričar Srđan Dinčić. Takođe, kroz program biće predstavljen zbornik sa najlepšim pesmama iz ovogodišnjeg konkursa „Vino je pesma, pesma je vino“, kao i pobednik za najlepšu pesmu o vinu.
 
Posetioci će besplatno moći da degustiraju mlado vino portugizer svatovac iz berbe 2021. godine, kao i druge gastronomske sremačke specijalitete, uz naravno poštovanje aktuelne epidemiološke situacije. Manifestaciju je podržala Opština Irig, koja će i ovaj put biti domaćin proslave vinske nove godine.
 
Kontakt osoba: Đurđica Jojić - 063 554173

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Srbija i Grčka nastavljaju uspešnu saradnju u oblasti turizma
23. Maj 2022
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Tatjana Matić i...
Turizam
Porast deviznog priliva od turizma za 43,5%
23. Maj 2022
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, izjavila je da su poslednji...
Turizam
Dubai za svačiji džep
23. Maj 2022
Pored sunčanog perioda tokom cele godine, Dubai nudi i obilje pristupačne trpeze, izlete za...
Turizam
„Tour de Fruška“ od 20. do 22. maja
18. Maj 2022
„Tour de Fruška“ je jedinstvena trodnevna manifestacija, namenjena svim...