Via Militaris - nova turistička destinacija

24. Avgust 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Bogat prirodni, kulturni i istorijski potencijal, zaštićena područja, rezervati prirode, tradicionalna jela i sela, mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici, gastronomske manifestacije. Zvuči sjajno, zar ne? Sve ovo je samo deo onoga što područje regije Via Militaris poseduje. Stari rimski put i vekovna veza između istoka i zapada bio je inspiracija za projekat prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, koji uz podršku Evropske unije stvara mogućnost za održivi razvoj turizma u ovom regionu.

U okviru projekta Via militaris-Koridor za održivi razvoj turizma, koji je podržan kroz INTERREG – IPA CBC program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, pokrenuta je inicijativa povezivanja javnog i privatnog sektora na obe strane prekogranične regije Srbije i Bugarske, kako bi zajednički razvili koncept za kreiranje novih turističkih destinacija, koji uzima u obzir potrebe korisnika i ohrabruje ih da upoznaju ovaj deo regiona i njegove najvažnije prirodne i kulturne atrakcije.

Kada se na sva prirodna bogatstva ovog podneblja doda raznolikost običaja i kulture života u Srbiji i Bugarskoj, sve ovo može postati i opstati kao izvor ekonomske koristi za stanovništvo i region, kroz koji kao tranzitno područje na godišnjem nivou prođe skoro tri miliona putnika.

- Projekat je okupio mnogo entuzijasta sa obe strane granice – od onih koji promociju turizma na Via Militaris području rade potpuno volonterski, malih turističkih agencija koje se bave isključivo avanturističkim turizmom i velikih tour operatera koji dovode na stotine putnika iz Bugarske u Srbiju, seoskih gazdinstava iz regiona koja žele da se bave turizmom ili se već bave u određenom stepenu, do predstavnika turističkih organizacija i lokalnih samouprava iz regiona koje treba da brinu o regulativi i razvoju infrastrukture za turizam u regionu - kaže Tatjana Panić Živković, menadžerka sektora za razvoj infrastrukture i održivi razvoj u Regionalnoj razvojnoj agenciji Jug, koja je nosilac projekta.

Panić Živković svedoči da su stvorena partnerstva koja će prerasti u dugoročnu saradnju i omogućiti stvaranje zajedničkih prekograničnih turističkih proizvoda, a samim tim i doprineti razvoju regiona.

Zahvaljujući ovom projektu, Regionalna razvojna agencija Jug u svom radu po prvi put koristi metodologiju "Žive laboratorije" (Living Lab) za ko-kreiranje novog turističkog koncepta i održivog akcionog plana Via Miltaris zajedno sa krajnjim korisnicima. Proces predviđa povezivanje svih zainteresovanih strana putem savremenih tehnologija u jednu internet zajednicu. Ovo je bilo od posebnog značaja u vremenu pandemije kada su putovanja gotovo onemogućena i tada su organizatori pozivali ljude da pokažu solidarnost i ostanu kod kuće, a da svoje predloge, utiske, komentare i fotografije o Via militaris regionu plasiraju na društvenim mrežama.

Realizatori projekta zadovoljno ističu da će rezultat procesa biti inovativan koncept za zajedničku prekograničnu turističku destinaciju sa održivim akcionim planom, koji je atraktivan i pristupačan za turiste, konkurentan u vremenima krize, koji će očuvati i poboljšati zajedničke vrednosti i identitet srpsko-bugarskog prekograničnog područja.

Jedan od najvažnijih segmenata projekata je i očuvanje životne sredine, pa organizatori ističu da su se maksimalno posvetili analizi turističkih potencijala, razgovorima sa lokalnim stanovništvom da utvrde šta je moguće unaprediti i popraviti, da li se i koliko zagađuje i uništava priroda. Krajem septembra, u susret Svetskom danu turizma, biće održana završna konferencija projekta na kojoj će biti predstavljen i finalni strateški dokument sa konceptom akcionog plana za održivi razvoj turizima u Via Militaris regionu.

- Dalje angažovanje RRA Jug na ovu temu ići će u smeru povezivanja aktera i unapređenja uslova za razvoj turizma u regionu, ne samo "hard" infrastrukture već podsticanje jedinica lokalne samouprave iz regiona da rade na razvoju regulative i njenom doslednom sprovođenju, unapređenju ljudskih i drugih kapaciteta - poručuje Tatjana Panić Živković i dodaje da je sve to važno kako ne bismo zapostavili ono bogatstvo koje već imamo.

Sve aktivnosti projekta realizuju se na širem potezu puta Niš – Sofija, koji obuhvata Nišavski i Pirotski okrug u Srbiji i oblasti Pernik, Montana i Sofija u Bugarskoj. Glavni cilj je da se doprinese poboljšanju turističke eksploatacije prirodnog i kulturnog nasleđa Via Militaris regiona, na inovativan i održiv način.

Projekat Via militaris – Koridor za održivi razvoj turizma realizuje kao nosilac Regionalna razvojna agencija JUG iz Niša, u partnerstvu sa Agencijom za ekonomski razvoj iz Kostinbroda u Bugarskoj. Projektne aktivnosti se sprovode u okviru programa prekogranične saradnje Bugarske i Srbije INTERREG IPA CBC, koji finansira Evropska unija. Ukupna vrednost projekta Via Militaris je nešto manje od 140 hiljada evra, od čega je 85% udeo EU.

Izvor: niskevesti.rs

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...