Vesna Aleksić - prva žena kapetan u istoriji Er Srbije

27. Decembar 2016
Vesna Aleksić - prva žena kapetan u istoriji Er Srbije

Prva žena kapetan u istoriji naše nacionalne avio kompanije je Vesna Aleksić, a prvi let na poziciji kapetana imaće danas na liniji Beograd- Bejrut, saopštila je Er Srbija.

Aleksić, 36-godišnji pilot, koja je karijeru počela 1999. godine na Letačkoj akademiji u Vršcu, beleži više od 5.000 sati naleta, sa više od 2.200 samostalnih sati na uskotrupnim erbas avionima, a kako je rekla, svetom avijacije fascinirana je još od ranog detinjstva.

- Uvek sam znala da ću postati pilot. Moj otac je bio vazduhoplovni inženjer, veoma je voleo avione i radio je za JAT, pa je njegov entuzijazam prešao i na mene. Privilegija je biti prva žena na poziciji kapetana u Er Srbiji i nadam se da će to inspirisati više žena da potraže svoje mesto u civilnom vazduhoplovstvu - rekla je Aleksić, koja je letela i za Monetengro erlajns i VizEr.

Rođena Beograđanka kaže da je jedan od nezaboravnih letova bio njen prvi noćni let iznad Beograda i neverovatno iskustvo kada je videla sva svetla srpske prestonice sa visine od 3.000 metara.

Generalni direktor Er Srbije Dane Kondić rekao je da njegova kompanija poštuje rodnu ravnopravnost u svim aspektima svog poslovanja, uključujući i članove letačkih posada i da mu je izuzetno zadovoljstvo da se timu pridružila prva žena na poziciji kapetana.

- Srpska nacionalna avio-kompanija tokom niza godina postavljala je standarde i unosila važne promene u mnogim oblastima i ponosni smo sto smo deo ove nove prekretnice u istoriji ženske avijacije u Srbiji - istakao je Kondić.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...