Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju

14. Mart 2024
Foto: Turistička organizacija Beograda
Foto: Turistička organizacija Beograda

Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj, Turistička organizacija Beograda i Turistička organizacija Srbije se od 13. do 15. marta predstavljaju na štandu Srbije gde su već prvog dana sajma održani važni poslovni sastanci umrežavanja u regionu i saradnje na prekookeanskim tržištima.

Na inicijativu Turističke organizacija Beograda i Turističke organizacije Srbije danas je održan sastanak sa predstavnicima gradova i destinacija iz regiona radi jačanja saradnje u promociji i nastupu na dalekim tržištima, prvenstveno dalekog istoka. Sastanku su prisustvovali predstavnik organizatora putovanja iz Kine, Majkl Čen, Bajko Bajkov, vlasnik najveće turističke agencije u Bugarskoj, "Bohemija“, Saša Stevanović, rukovodilac u TOB i Tamara Rašković, menadžer za tržište Bugarske u TOS.

- Turističke organizacije Beograda i Srbije imaju izuzetno dobru saradnju sa agencijom „Bohemija“ sa kojoj smo već imali zajednički nastup u Kini i koja u okviru kružnih tura dovodi velike grupe kineskih turista u naš region - rekao je Slobodan Unković, pomoćnik direktora TOB i dodao da će povećanju broja kineskih turista u Srbiji doprineti nove najavljene linije između Beograda i Šangaja, Guangdžoa i Pekinga u ovoj godini.

Štand Srbije posetili su i ambasador Srbije u Sofiji, Željko Jović, i ministarka turizma Bugarske, Zorica Dinkova. U razgovoru sa turističkim poslenicima Srbije i Bugarske, ambasador Jović je istakao da će završetak infrastrukturnih objekata do bugarske granice značajno povećati broj bugarskih gostiju u Beogradu.

Pored izuzetno dobre avio-povezanosti između Beograda i Sofije direktnim letovima Er Srbije, i uz činjenicu da je u pitanju susedna, pravoslavna zemlja, raznovrsni kulturno istorijski sadržaji, manifestacije, vinski, banjski i planinski turizam su među glavnim razlozima velikog interesovanja bugarskih agencija za organizaciju putovanja u našu zemlju.

Na štandu Srbije ove godine učestvuje ukupno 26 izlagača, turističkih organizacija i predstavnika privrede koji će tokom tri dana sajma bugarskim agencijama i individualnim posetiocima promovisati ponude za city break, banjski i planinski turizam.

U fokusu prezentacije Beograda biće bogata kulturna i gastronomska ponuda, poslovni i manifestacioni turizam, sa posebnim akcentom na predstojeću izložbu EXPO 2027 i efekte koje će imati na infrastrukturu, hotelsko ugostiteljski sektor i ukupnu modernizaciju naše prestonice.

U 2023. godini Beograd je posetilo 43.000 turista iz Bugarske, za 33% više nego godine koja je prethodila, što turiste iz ove zemlje svrstava u prvih dest u Beogradu. Bugari su u 2023. ostvarili 74.200 noćenja, što je povećanje od 31%. Na nivou Srbije, ukupan broj bugarskih gostiju u 2023. bio je 110.419 (+35%) sa gotovo 200 hiljada ostvarenih noćenja, tačnije 197.934 što je povećanje za 39%.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...