Užička tvrđava postaje turistička atrakcija

14. Maj 2021
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Posle radova na kompletnoj konzervaciji donjeg, srednjeg i gornjeg grada, izgradnje dva sprata i rekonstrukcije kule na Starom gradu trenutno se izvode radovi završne faze na kazamatu, gde se postavlja čelična konstrukcija i uređuje šetna staza sa vidikovcem.

Užička tvrđava generacijama koje dolaze svedočiće o periodu iz 1737. godine tokom koje su Austrijanci, boraveći u Užicu u vreme rata sa Turcima, crtežima i drugim podacima ostavili tragove o izgledu utvrđenja. Austrijanci su te podatke prilikom povlačenja poneli sa sobom, a u bečkim i berlinskim arhivima pronašao ih je poznati arheolog Marko Popović, na osnovu čega je i rađena rekonstrukcija Starog grada.

"Dakle, možemo da kažemo da se u ovoj fazi rekonstrukcije Starog grada radovi privode kraju. Od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u ovoj godini dobićemo sredstva za geomehanička ispitivanja za budući most, koji će povezivati magistralu i užičku srednjovekovnu tvrđavu. On će sam po sebi biti velika atrakcija i nadamo se da će posle njegove izgradnje svi turisti koji idu ka Zlatiboru, Tari, Mokroj gori ili Bosni i Herecegovini svratiti i posetiti Stari grad", rekao je zamenik gradonačelnika Užica Dragoljub Stojadinović.

Uz podsećanje da je u užičku srednjovekovnu tvrđavu do sada uloženo više od 60 miliona dinara, Stojadinović ističe da je Grad uložio oko 16 miliona dinara, resorna republička ministarstva 35 miliona, a Američka ambasada osam miliona dinara.

"Pored Starog grada, koji predstavlja biser i simbol Grada Užica, imamo i hidrocentralu pod gradom, neolitsko naselje čije otvaranje će biti uskoro, zelenu stazu koji zajedno čine ogroman turistički potencijal. Narednih dana će biti aktivirani i ostali turistički sadržaji, poput izdavanja bicikala, trotineta, kajaka i turističkog vozića."

 

Izvor: RINA/b92

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Kruzeri počeli da dolaze do Golubačke tvrđave
08. Maj 2024
Tvrđava Golubački grad je prvi međunarodni rečni kruzer ove godine ugostila 17. marta. Do...
Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...