Uvac - kako zadovoljiti turiste i zaštiti prirodno okruženje?

09. Avgust 2017

Već u prvoj polovini ove godine, broj turista na Uvačkom jezeru premašio je celokupan prošlogodišnji broj posetilaca. Atraktivno jezero, u čijim meandrima se gnezde beloglavi supovi, sada se suočava sa novim izazovom jer treba zadovoljiti znatiželju gostiju, ostvariti prihod, ali i obezbediti mir stanovnika u tom Specijalnom rezervatu prirode.

Nedokučive su misli nebeskih kraljeva dok nadleću turiste i plovila koji ove godine opsedaju Uvačko jezero, ali je čuđenje, sigurno, jedno od njihovih osećanja. U jeku turističke sezone, Uvac dnevno poseti od 200 do 400 gostiju i to je odlična promocija, ali i rizik po mir njegovih stalnih stanovnika.

- Molim i apelujem da se poštuje to što smo dogovorili i napisali, na opšte dobro, da bi sledeće godine i narednih godina, nadam se, nastavili da radimo, da bude, najpre, bezbedno za turiste, i da bude održivo za prirodu rezervata, za njenog stalnog stanovnika – beloglavog supa, koji je doveo sve te turiste ovde i njega treba uvažavati zaista kao gospodara i kralja ove destinacije - rekla je v. d. direktora Rezervata Uvac Miljka Dučić.

Mesko Rebronja, čuvar prirode, upozorava da je sve više čamaca koji rade "na divlje".

- Uzimaju turiste i vode ih do pešačkih staza, uzimaju pare - ističe Rebronja.

Rezervat podnosi prijave sudu, a i intervencije policije su češće nego inače.

Trebalo je da prođu gotovo tri decenije upornog rada i brige, da bi beloglavi supovi, koji su ovde bili pred izumiranjem, dostigli brojnost koja ovu koloniju sada čini najvećom na Balkanu. I to je jedan od razloga zbog kojih je važno sačuvati taj fini balans turističkog razvoja u zaštićenom području.

- Prvi dojam je da bi ovo zaista trebalo sačuvati, zato što je prekrasna priroda, još nema masovnog turizma. Sa turizmom treba oprezno - kaže turistkinja iz Zagreba Ana Labudović.

Tek predstoje izrade elabrata na osnovu koga će se utvrditi broj turista koji dnevno mogu posetiti sve prirodne dragocenosti Uvačkog jezera, a da se ne ugroze njegove vrednosti.

Ugrožavaju ih i divlja gradnja i oni koji dolaze bez prijave, često zalazeći i u zonu koja je u prvom stepenu zaštite. Ovogodišnji turistički bum je i izazov, prilika, i obaveza da se, zarad onoga što se ovde voli, zavede red.

Izvor: RTS

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...