Uspešno završen Regionalni projekat za jačanje prekograničnog turizma na srednjem i donjem Dunavu

04. Jun 2018
Uspešno završen Regionalni projekat za jačanje prekograničnog turizma na srednjem i donjem Dunavu

Povodom uspešnog završetaka „Regionalnog projekta za jačanje prekograničnog turizma na srednjem i donjem Dunavu kroz Dunavski centar za kompetenciju (DCC)“, tim ovog projekta ispred Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ predstavio je rezultate i primere dobre prakse ostvarene tokom devet godina aktivnosti projekta.

- Osnovni cilj našeg projekta je podsticaj ekonomskog razvoja u Dunavskom regionu kroz unapređenje konkurentnosti u sektoru turizma u podunavskim zemljama. To, između ostalog, podrazumeva jačanje međugranične saradnje u oblasti turizma, unapređenje turističke ponude i stvaranje novih radnih mesta u sektoru turizma. Uspešno osnivanje i rad Dunavskog centra za kompetenciju (DCC) je od presudnog značaja za održivost onoga što je na tom polju postignuto - rekla je Kete Brakan (Kaethe Brakhan), vođa projekta.

Među značajnim aktivnostima DCC-a u Srbiji ističu se unapređenje i razvijanje EuroVelo 6 rute, kao i aktuelni rad na EuroVelo 13 ruti. Unapređenjem uslova za biciklizam i kruzing ponude skrenuta je pažnja turista na kulturno-istorijsku ponudu Srbije, poput restaurirane Golubačke tvrđave. Kroz razvoj kulturne rute Put rimskih careva i dunavski put vina, koja obuhvatala 21 rimski i 13 vinskih regiona u pet zemalja, ostvaren je značajan doprinos turističkoj ponudi Hrvatske, Mađarske, Srbije, Bugarske i Rumunije.

- Kroz rad na razvijanju prvih regionalnig proizvoda u srednjem i donjem toku Dunava – Put Rimskih careva i EuroVelo mreža, dokazali smo da ovaj deo Dunava ne mora da zaostaje za daleko razvijenijom ponudom gornjeg toka i da se kroz prekograničnu saradnju, a ne konkurenciju, može razviti proizvod konkurentan na sve zahtevnijem turističkom trzištu - objasnio je Boris Čamernik, generalni sekretar Dunavskog centra za kompetenciju.

Pomoćnica ministra trgovine turizma i telekomunikacija Republike Srbije Renata Pindžo navela je da je efekat ovog projekta upravo intenziviranje saradnje, ne samo na regionalnom već, i na nacionalnom i lokalnom nivou, koje je rezultiralo razvojem brojnih regionalnih turističkih proizvoda, inicijativa i projekata, kao i zajedničkim promotivnim aktivnostima.

Pindžo je dodala da destinacija Dunav, zahvaljujući saradnji sa GIZ-om, sada predstavlja okosnicu turističkog razvoja Srbije.

- Pored tradicionalnih atrakcija kao što su Beograd i Novi Sad, uspeli smo da predstavimo i investiramo i u manje destinacije uz tok Dunava u Srbiji, povećavajući njihovu atraktivnost i otvarajući nove mogućnosti za građane tih zajednica - zaključila je Pindžo.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović skrenula je pažnju na niz vidljivih efekata ostvarenih kroz realizaciju ovog projekta. U to ime navela je izradu brošura, poput „Dunavske biciklističke rute“, kao i zajedničko učešće na sajmovima u Briselu, Fridrihshafenu i Gentu.

- Posebnu pažnju skrenula bih na kreiranje jednog od najznačajnijih zajedničkih projekata – program „Danube@ITB“. Takođe, film „Dunav u Srbiji - 588 utisaka“, koji prikazuje lepote ovog evropskog puta ostvario je neverovatne uspehe na međunarodnim festivalima turističkog filma širom sveta i dobio ukupno čak 13 nagrada - objasnila je Marija Labović i zaključila da su sve ove aktivnosti odličan primer kako partneri iz privatnog, javnog i NGO sektora mogu uspešno da sarađuju na razvoju i promociji turističkih destinacija, a u ovom slučaju turističke destinacije Dunav.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...