Uspešna godina za srpski turizam: devizni priliv veći za 9%

22. Decembar 2015
Uspešna godina za srpski turizam: devizni priliv veći za 9%

Svečani novogodišnji koktel, održan 22. decembra 2015. u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS), okupio je na jednom mestu brojne poslenike iz turističkog sektora naše zemlje. Tom prilikom, predstavljeni su ovogodišnji rezultati postignuti u turizmu.

- Tokom 2015. godine turizam je ostvario dobre rezultate i prvi put je zabeležen rast domaćeg turističkog prometa, s obzirom da je rast stranog turističkog prometa postao tradicija koju ćemo, verujem, nastaviti i naredne, kao i u godinama koje dolaze – rekla je pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo.

- Sve to, rezultiralo je povećanjem deviznog priliva od turizma u prvih deset meseci ove godine od gotovo 9 odsto – istakla je Pindžo, i podsetila da su ove godine uvedene neke značajne novine, poput izmene i dopune Zakona o turizmu, kao i akcije podele turističkih vaučera, koja se uklopila u kampanju TOS “Moja Srbija” i koja je dala "više nego zadovoljavajuće rezultate".

Ona je navela i da je do 30. oktobra ove godine u Srbiji ostvareno 118.623 noćenja i da je više od 14 hiljada građana koristilo vaučere, pa će se i iduće godine nastaviti sa njihovom podelom.

- Ministarstvo je raspisalo poziv za ugostitelje koji žele dobrovoljno da se prijave za vaučere, a od 1. januara 2016. biće raspisan konkurs i za prijavu građana za dodele vaučera. Poslušali smo sugestije građana, pa smo uveli mogućnost da ih koriste i poljoprivrednici, kao i ljudi koji su pravo na penziju ostvarili u inostranstvu. Usvojili smo, takođe, sugestiju naših kolega iz Udruženja banja, pa smo u šemu realizacije vaučera uvrstili i zdravstvene ustanove na teritoriji Beograda i Niša, tako da s razlogom verujemo da će ova akcija sa vaučerima biti još uspešnija od prethodne - istakla je pomoćnica ministra turizma i dodala:

- Potpuno novi projekat za 2016. godinu su podsticaji organizatorima putovanja za dovođenje stranih grupa turista u pratnji vodiča – za 3 do 5 ostvarenih noćenja vršiće se refundacija od 10 evra po turisti, a za 6 i više noćenja – 15 evra. Ovih dana očekujemo usvajanje te uredbe Vlade RS. U sledećoj godini nastavljamo i sa našim programima podrške lokalnim zajednicama, pre svega u jačanju infrastrukture. Opredeljena su sredstva u iznosu od 640 miliona dinara za realizaciju infrastrukturnih projekata, kao i sredstva za promociju – oko 110 miliona.

Prisutne je pozdravila i vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Srbije Marija Labović, koja je naglasila da su promotivne kampanje TOS u 2015. godini dale zaista dobre rezultate – počevši od kampanje “Zabava na vrhu”, preko kampanje “Moja Srbija”, do trenutno aktuelne “Zima prija svima”. 

- U 2016. nastavljamo sa animiranjem turista, naročito domaćih, da u što većem broju biraju Srbiju kao destinaciju za odmor. Tako da ćemo nastaviti kampanju “Moja Srbija”, a pojačaćemo je sa dodatnim temama. Jedna od njih biće Dunav, reke i jezera Srbije, a obeležićemo i 160 godina od rođenja Nikole Tesle – otkrila je Labović, i najavila da će Turistička organizacija Srbije u januaru predstaviti svoju novu internet stranicu.

- Takođe, u februaru, na Beogradskom sajmu turizma, predstavićemo i internet stranicu “52 vikenda u Srbiji”, inspirisanu istoimenom brošurom. Sledeće godine ćemo se družiti i na VII Turističkom forumu, koji ćemo u aprilu organizovati u Prolom banji – poručila je v.d. direktora Turisitčke organizacije Srbije, kojoj je tog dana uručena nagrada za najbolji nastup na sajmovima turizma od strane Udruženja ekonomskih propagandista Srbije, kao i 3. nagrada za najuspešniju internet kampanju.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egipat otvorio aerodrome
03. Jul 2020
Od 1. jula, nakon odluke o nastavku vazdušnog saobraćaja u Egiptu, na međunarodni...
Turizam
U Beogradu proglašena vanredna situacija
03. Jul 2020
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je na predlog gradskog Štaba za vanredne...
Turizam
Niški aerodrom: Nova terminalna zgrada do 2022.
03. Jul 2020
Na aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu počeli su pripremni radovi za...
Turizam
Otvoren konkurs za podsticaje ruralnog turizma
03. Jul 2020
Uprava za agrarna plaćanja objavila je javni poziv za odobravanje projekata za IPARD podsticaje...