Uspešna godina za srpski turizam: devizni priliv veći za 9%

22. Decembar 2015
Uspešna godina za srpski turizam: devizni priliv veći za 9%

Svečani novogodišnji koktel, održan 22. decembra 2015. u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS), okupio je na jednom mestu brojne poslenike iz turističkog sektora naše zemlje. Tom prilikom, predstavljeni su ovogodišnji rezultati postignuti u turizmu.

- Tokom 2015. godine turizam je ostvario dobre rezultate i prvi put je zabeležen rast domaćeg turističkog prometa, s obzirom da je rast stranog turističkog prometa postao tradicija koju ćemo, verujem, nastaviti i naredne, kao i u godinama koje dolaze – rekla je pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo.

- Sve to, rezultiralo je povećanjem deviznog priliva od turizma u prvih deset meseci ove godine od gotovo 9 odsto – istakla je Pindžo, i podsetila da su ove godine uvedene neke značajne novine, poput izmene i dopune Zakona o turizmu, kao i akcije podele turističkih vaučera, koja se uklopila u kampanju TOS “Moja Srbija” i koja je dala "više nego zadovoljavajuće rezultate".

Ona je navela i da je do 30. oktobra ove godine u Srbiji ostvareno 118.623 noćenja i da je više od 14 hiljada građana koristilo vaučere, pa će se i iduće godine nastaviti sa njihovom podelom.

- Ministarstvo je raspisalo poziv za ugostitelje koji žele dobrovoljno da se prijave za vaučere, a od 1. januara 2016. biće raspisan konkurs i za prijavu građana za dodele vaučera. Poslušali smo sugestije građana, pa smo uveli mogućnost da ih koriste i poljoprivrednici, kao i ljudi koji su pravo na penziju ostvarili u inostranstvu. Usvojili smo, takođe, sugestiju naših kolega iz Udruženja banja, pa smo u šemu realizacije vaučera uvrstili i zdravstvene ustanove na teritoriji Beograda i Niša, tako da s razlogom verujemo da će ova akcija sa vaučerima biti još uspešnija od prethodne - istakla je pomoćnica ministra turizma i dodala:

- Potpuno novi projekat za 2016. godinu su podsticaji organizatorima putovanja za dovođenje stranih grupa turista u pratnji vodiča – za 3 do 5 ostvarenih noćenja vršiće se refundacija od 10 evra po turisti, a za 6 i više noćenja – 15 evra. Ovih dana očekujemo usvajanje te uredbe Vlade RS. U sledećoj godini nastavljamo i sa našim programima podrške lokalnim zajednicama, pre svega u jačanju infrastrukture. Opredeljena su sredstva u iznosu od 640 miliona dinara za realizaciju infrastrukturnih projekata, kao i sredstva za promociju – oko 110 miliona.

Prisutne je pozdravila i vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Srbije Marija Labović, koja je naglasila da su promotivne kampanje TOS u 2015. godini dale zaista dobre rezultate – počevši od kampanje “Zabava na vrhu”, preko kampanje “Moja Srbija”, do trenutno aktuelne “Zima prija svima”. 

- U 2016. nastavljamo sa animiranjem turista, naročito domaćih, da u što većem broju biraju Srbiju kao destinaciju za odmor. Tako da ćemo nastaviti kampanju “Moja Srbija”, a pojačaćemo je sa dodatnim temama. Jedna od njih biće Dunav, reke i jezera Srbije, a obeležićemo i 160 godina od rođenja Nikole Tesle – otkrila je Labović, i najavila da će Turistička organizacija Srbije u januaru predstaviti svoju novu internet stranicu.

- Takođe, u februaru, na Beogradskom sajmu turizma, predstavićemo i internet stranicu “52 vikenda u Srbiji”, inspirisanu istoimenom brošurom. Sledeće godine ćemo se družiti i na VII Turističkom forumu, koji ćemo u aprilu organizovati u Prolom banji – poručila je v.d. direktora Turisitčke organizacije Srbije, kojoj je tog dana uručena nagrada za najbolji nastup na sajmovima turizma od strane Udruženja ekonomskih propagandista Srbije, kao i 3. nagrada za najuspešniju internet kampanju.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Centar Trebinja proglašen nacionalnim spomenikom BiH
20. Maj 2019
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donela je odluku o proglašenju istorijskog...
Turizam
Apatin obnavlja međunarodni pristan za plovila
17. Maj 2019
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo je 25 miliona dinara za obnovu,...
Turizam
Rtanj novo zaštićeno prirodno dobro
17. Maj 2019
Specifičan reljef sa kupastim vrhom i vrlo strmim padinama, kraške duboke jame, kao i...
Turizam
Zavičajni muzej Zemuna uskoro će biti potpuno renoviran
17. Maj 2019
Predsednik opštine Zemun Dejan Matić posetio je Zavičajni muzej Zemuna, koji se...