Uskoro prva geotermalna bušotina na Zlatiboru

05. Oktobar 2021
Image by PublicDomainPictures from Pixabay
Image by PublicDomainPictures from Pixabay
Poseta turista Zlatiboru svake godine beleži nove rekorde. Pored ulaganja u smeštajne kapaciteta i sadržaje, Opština Čajetina od ove godine krenula je da se intenzivnije bavi investicijama u komunalnu infrastrukturu i vodosnabdevanje kako bi se obezbedila potpuna funkcionalnost popularnog turističkog naselja.
 
Osim izgradnje novog cevovoda, rezvoara i sistema za snabdevanje vodom, u planu je da se u narednom periodu iskoristi bogatstvo geotermalnih izvora na Zlatiboru, pa se uskoro očekuju radovi na prvoj bušotini.
 
- Poznato je da Zlatibor leži na jezeru geotermalnih voda sa velikim brojem izvora i sigurno je da ćemo sledeće godine krenuti bar s jednom istražnom geotermalnom bušotinom. Da zaokružimo i ostvarimo ideju našeg pokojnog akademika Pećinara, drugih stručnjaka i poznatih ličnosti sa Zlatibora koji su videli iskorišćenost zlatiborskih jezera i našu gondolu - izjavio je prdsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović za opštinski bilten pod nazivom "Zlatiborske vesti".
 
Aktiviranje geotermalnih potencijala stvorila bi se mogućnosti da se na popularnom planinskom turističkom odmaralištu pronađe novi izvor energije, ali se ne isključuje ni mogućnost da ovaj vodni potencijal krije i lekovita svojstva. Ovo bi umnogome olakšalo nastojanja da se Zlatibor uključi u sistem međunarodnih banjskih lečilišta, što je i predviđeno izmenama i dopunama plana generalne regulacije Opštine Čajetina koje su donete u martu mesecu ove godine.
 
Predsednik opštine Milan Stamatović dodao je kako pored ispitivanja geotermalnih potencijala, Opština sve više investira i u sistem vodosnabdevanja.
 
- Naš cevovod koji je urađen pre 30 godina prilično je dotrajao. Do kraja naredne godine planiramo da završimo cevovod Sušičko vrelo-Tripkova-Šljivovica-Čajetina-Zlatibor i tako na Zlatiboru i kompletnoj opštini Čajetina obezbedimo pouzdano vodosnabdevanje. Tako da ćemo biti jedna od retkih lokalnih samouprava koja će imati čak pet vodosistema na svojoj teritoriji. Već imamo izgrađen vodovod Zmajevac za Sirogojno, Rožanstvo, Nikojeviće i Golovo, a završićemo vodovod i na ostalom delu naše opštine. Naravno, ostala je akumulacija Vrutci, koja je planirana kao regionalni vodovod za Bajinu Baštu, Užice i Čajetinu, pa ćemo u nju uključiti u vodovodni sistem naše opštine. Napravićemo jedan prsten tako da se u budućnosti može desiti da nemamo vode samo onoliko koliko je potrebno da se zavrne jedan i odvrne drugi ventil - rekao je Stamatović, podsećajući javnost da se u oblasti vodosnabdevanja već realizuje izgradnja rezervoara za vodu kapaciteta 2.000 kubnih metara, kao i da je u planu izgradnja još jednog rezervoara na višim zonama, na Gradini preko koga će voda stići do vrha Tornika.
 

Izvor: eKapija.com 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...