Uskoro počinje restauracija pirotske tvrđave Kale

15. Decembar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Uskoro počinje uređenje četiri kule i crkve pirotske srednjovekovne tvrđave Kale. Savremen pristup uređenju tvrđave omogućiće posetiocima šetnju kroz prošlost, sa akcentom na istoriju Pirota i srpsku srednjovekovnu državu. Novac – 8,15 miliona dinara obezbedili su Ministarstvo trgovine i turizma i Grad Pirot.

Za sada posetioci pirotske tvrđave mogu da se dive vojnoj arhitekturi iz perioda srednjovekovne srpske Države. I to je bilo dovoljno da tvrđavu Kale, od rekonstrukcije 2018. godine, poseti oko 100.000 ljudi.

Veći broj posetilaca očekuje se kada bude uređeno svih pet objekta. Za početak, tvrđava će dobiti struju, internet, modernu prezentaciju i postavke u crkvici i jednoj od četiri kule.

„U crkvici će biti info-centar, suvenirnica sa multimedijalnim sadržajima – promocije, prezentacije kulturnog nasleđa, načina života. U drugoj kuli, istočnoj, tema je Pirot, odnosno gradovi i utvrđenja u srednjovekovnoj Srbiji. Kasnija faza odnosi se na uređenje postavke u najdominantnijoj Donžon kuli i zapadnoj i jugozapadnoj, koje takođe imaju svoje teme“, objašnjava Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot.
Tehnologija u službi očuvanja kulturnog nasleđa

Savremen pristup uređenju tvrđave omogućiće posetiocima šetnju kroz prošlost, sa akcentom na istoriju Pirota i srpsku srednjovekovnu državu. Očuvanje kulturnog nasleđa uz primenu digitalnih tehnologija posebno je zanimljivo mladima.

„Upravo kroz taj neki drugačiji pristup, tačnije kroz interakciju i drugačiju šetnju oni na jedan interaktivni način uče i usvajaju znanja, što je svakako nešto bitno, jer je to učenje po slobodnom izboru i slobodnoj volji i što se na drugačiji način pamti. Taj odnos tehnologija u nasleđu je bitan zato što se radi i na konzervaciji, na istraživanju, na prezentaciji i promociji“, istakla je Milica Ilić, kustoskinja arheolog muzeja Ponišavlja.

Bogato kulturno nasleđe privlači sve više turista u Pirot

Do pre nekoliko godina većina turista je u Pirot uglavnom dolazila zbog dobre hrane i da bi obišli prirodne lepote Stare planine. Od kada je rekonstruisana tvrđava Kale, sve više turista u grad na Nišavi dolazi i zbog bogatog kulturnog nasleđa.

„Unazad pet-šest godina, što se tiče smeštajnih kapaciteta, u samom gradu su se utrostručili smeštajni kapaciteti. I sami ste svedoci najave izgradnje dodatnih hotelskih kapaciteta ali i adaptacije privatnih kuća u ruralnim sredinama. Sve to podiže i privredne kapacitete grada“, navodi Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika Pirota.

Prošle godine, zahvaljujući povećanju broja noćenja, Pirot je zvanično proglašen za turističko mesto treće kategorije. Najposećenija destinacija je Momčilov grad, jedna od sedam najlepših tvrđava u Srbiji.

Izvor: RTS

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....