Uskoro low cost letovi sa aerodroma Čenej?

26. Februar 2019
Uskoro low cost letovi sa aerodroma Čenej?

Uskoro bi s aerodroma Čenej mogli poleteti avioni niskobudžetnih kompanija, turistički i radnički čarter letovi, te avio-taksi letovi, a Javno preduzeće Urbanizam izradilo je konceptualni okvir plana detaljne regulacije Aerodroma Čenej, što znači da bi se on uskoro mogao naći pred građanima na javnom uvidu, piše novosadski Dnevnik.

Plan obuhvata približno 148 hektara sportsko-poljoprivrednog aerodroma, deo poljoprivrednog zemljišta kao i deo državnog puta Horgoš–Beograd.

Na Aerodromu Čenej trenutno se nalaze prostorije Aero-kluba Novi Sad.

Član Upravnog odbora aero kluba Novi Sad i nastavnik letenja motornih zmajeva Zoran Drakula kaže je da je zlatno doba Aero-kluba bilo između šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka kada je bilo aktivno mnoštvo sekcija i da je želja članova kluba da se u okviru aerodroma napravi turističko-sportski centar.

- Ideja nam je da se otvori restoran, da deca imaju igraonicu, da se može rekreativno leteti, a nije isključena ni izgradnja malog bazena i prenoćišta - kazao je Drakula, dodavši da bi to bilo "malo odmaralište pored aerodroma".

Aerodrom Čenej ima dugu tradiciju, a s njegovih pista su "poleteli" najbolji jugoslovenski piloti.

- Pokrajina ima oko dva miliona stanovnika kojima bi putovanje u gradove regiona, poput Soluna, Tivta, Budimpešte, Ljubljane ili Beča, bilo pojednostavljeno - ističe Drakula.

- Izgradnjom vazdušne luke u Novom Sadu rasteretio bi se Aerodrom Nikola Tesla. Naravno, nije u planu da u Novi Sad sleću džambo-džetovi i airbasovi jer pista nije dovoljno dugačka, već manji čarter-letovi.

Drakula je naglasio da je usvajanje Predloga da se izradi detaljna regulacija Aerodroma Čenej prvi realan korak ka ostvarivanju dugogodišnje želje Novosađana.

Takođe, ta ideja do sada nikada nije naišla na toliku podršku Grada, Pokrajine i Republike. Kako je kazao, javnost je dugo bila zbunjivana novinskim člancima u kojima su pominjani kargo-avijacija i veliki putnički avioni.

Inače, od leta će i za civilni vazduhoplovni saobraćaj biti otvoren i aerodrom Morava u Lađevcima kod Kraljeva.

Izvor: Dnevnik

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....