Uskoro inicijativa za održivo upravljanje dvorcima razvojem njihovih turističkih potencijala

09. Februar 2021
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet
Početkom februara, održana je online konferencija posvećena očuvanju kulturne baštine „Dvorci Srbije – zaštita kulturne baštine“,  u organizaciji Ministarstva za kulturu i informisanje i kompanije „Color Media Communications“. 
U saopštenju sa konferencije navodi se da je pomoćnica ministarke kulture i informisanja za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić izjavila da, prema poslednjem preseku, u Srbiji ima 116 spomeničkih zdanja, od kojih su tri četvrtine u vlasništvu države. Dve trećine od ukupnog broja objekata nalazi se u dobrom stanju, istaknuto je, dok je jedna trećina u lošem ili veoma lošem stanju. Najbolju brigu uživaju spomenici koji imaju odgovarajuću institucionalnu namenu, što podrazumeva i sredstva za redovno tekuće održavanje.
Vanušić je navela da će posle sistematske analize postojećeg stanja, Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pokrenuti inicijativu za održivo upravljanje dvorcima kao kulturnim dobrima, putem razvoja njihovih turističko – ekonomskih potencijala.
Ataše za kulturu Francuske ambasade u Srbiji Katrin Fodri je izjavila da Ministarstvo kulture Francuske podržava institucije koje rade i upravljaju očuvanjem i promocijom lokaliteta kako bi povećalo atraktivnost destinacija.
- Jedna od ovih institucija može biti relevantna za saradnju Francuske i Srbije, a zove se "Centre des Monuments Nationaux". Ova značajna institucija ima tri bitne misije – očuvati, restaurirati i održavati spomenike i kolekcije koje su pod njenom odgovornošću - istakla je Fodri.
Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević naveo je da je budžet Sekretarijata ove godine veći za 66 odsto, što svakako otvara nove mogućnosti, dodaje se u saopštenju. 
- Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam raspisaće konkurse koji će se odnositi na razvoj turističkih potencijala. Jedan od potencijala jeste da se utiče na rekonstrukciju i izgradnju svih turističkih objekata, a tu se svakako mogu uvrstiti i dvorci - naveo je Ivanišević.
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...