Uskoro inicijativa za održivo upravljanje dvorcima razvojem njihovih turističkih potencijala

09. Februar 2021
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet
Početkom februara, održana je online konferencija posvećena očuvanju kulturne baštine „Dvorci Srbije – zaštita kulturne baštine“,  u organizaciji Ministarstva za kulturu i informisanje i kompanije „Color Media Communications“. 
U saopštenju sa konferencije navodi se da je pomoćnica ministarke kulture i informisanja za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić izjavila da, prema poslednjem preseku, u Srbiji ima 116 spomeničkih zdanja, od kojih su tri četvrtine u vlasništvu države. Dve trećine od ukupnog broja objekata nalazi se u dobrom stanju, istaknuto je, dok je jedna trećina u lošem ili veoma lošem stanju. Najbolju brigu uživaju spomenici koji imaju odgovarajuću institucionalnu namenu, što podrazumeva i sredstva za redovno tekuće održavanje.
Vanušić je navela da će posle sistematske analize postojećeg stanja, Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pokrenuti inicijativu za održivo upravljanje dvorcima kao kulturnim dobrima, putem razvoja njihovih turističko – ekonomskih potencijala.
Ataše za kulturu Francuske ambasade u Srbiji Katrin Fodri je izjavila da Ministarstvo kulture Francuske podržava institucije koje rade i upravljaju očuvanjem i promocijom lokaliteta kako bi povećalo atraktivnost destinacija.
- Jedna od ovih institucija može biti relevantna za saradnju Francuske i Srbije, a zove se "Centre des Monuments Nationaux". Ova značajna institucija ima tri bitne misije – očuvati, restaurirati i održavati spomenike i kolekcije koje su pod njenom odgovornošću - istakla je Fodri.
Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević naveo je da je budžet Sekretarijata ove godine veći za 66 odsto, što svakako otvara nove mogućnosti, dodaje se u saopštenju. 
- Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam raspisaće konkurse koji će se odnositi na razvoj turističkih potencijala. Jedan od potencijala jeste da se utiče na rekonstrukciju i izgradnju svih turističkih objekata, a tu se svakako mogu uvrstiti i dvorci - naveo je Ivanišević.
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...