Uskoro: gradnja hotela na Plavoj vodi u Travniku

26. Februar 2021
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Jednu od najpoznatijih i omiljenih turističkih atrakcija u BiH, čuvenu travničku Plavu vodu, uskoro će dodatno ukrasiti luksuzni hotel koji će Travničanima, kao i domaćim i stranim turistima ponuditi, osim standardnih i brojne nove sadržaje, koji do sada u ovom gradu nisu bili zastupljeni.

Investitor ovog visokobudžetnog projekta je porodica Hadžić iz Travnika, koja je ujedno i vlasnik ćevabdžinice Hari.

- Uspešna priča u ugostiteljstvu se nastavlja, ovoga puta u malo drugačijem smeru, ali s ciljem unapređenja smeštajno-ugostiteljske ponude i obogaćivanja turističkih sadržaja i usluga u gradu Travniku - navode investitori za eKapiju.

Objekat izgrađen krajem sedamdesetih godina, kultno mesto i okupljalište Travničana, za koje i danas starije generacije vežu lepe uspomene, doživio je nekoliko pokušaja revitalizacije u posleratnom periodu koje nisu u potpunosti zaživele.

Cilj investitora je, kako ističu, evocirati lepe uspomene iz prošlih vremena, ali takođe i ići u korak s vremenom, te kao i u dosadašnjem radu ponuditi spoj tradicije i današnjice i to upravo na mestu gde se prožima sva aroma Travnika, grada sa jedinstvenom kulturno-istorijskom baštinom i raskošnim prirodnim lepotama.

Projektnu dokumentaciju potpisuje čuveni arhitekta Amir Vuk Zec i njegov Studio Zec.

- Stari projekat je bila aluzija na staru gradnju. Budućnost arhitekture je u preradama i reinkarnacijama prostora, oživljavanju zapuštenog. Plava voda je biser BiH, vreme je da joj vratimo pravi sjaj i da se konačno pomaknemo od one tipične industrijske turističke ponude. Niz vodu ćemo pustiti niz travničkih kuća i neka onda Plava voda poteče kroz svoju mahalu - kazao je Zec o projektu hotela.

Hotel će na svakom koraku odisati jedinstvenom bosanskohercegovačkom tradicijom, luksuzom i elegancijom, a raspolagaće, između ostalog, sa 28 moderno opremljenih soba sa balkonima, zanimljivim klubom za druženje, fitnes salom, multifunkcionalnom dvoranom, slatkim kutkom u kojem će gosti imati priliku probati najpoznatije tradicionalne bosanske kolače, kao i prodajnom galerijom iz koje će, pored lepih uspomena iz Travnika, takođe moći poneti i autentične bh. suvenire , ali i brojnim drugim uslugama i sadržajima.

Na trećem spratu, u potkrovlju će biti smešten spa i wellness cetar i bazen, kao i terasa za sunčanje.

Koncept redizajna postojećeg objekta zasniva se na korištenju i modernoj reinterpretaciji tradicionalnih travničkih elemenata. Stare razglednice sa ovog lokaliteta svedoče o postojanju nekoliko objekata sa tipičnim kosim krovovima i pored Plave vode. Travničke tradicionalne kuće karakteriše struktura sačinjena od prizemlja, jednog ili dva sprata sa nizom prozora i crnog krova velikog nagiba na kraju. Etaža sprata će dobiti niz prozora i verandi od drvene konstrukcije, a sve to se prekriva nizom travničkih krovova velikog nagiba prekrivenih šindrom.
 

U planu uređenje celokupne turističke zone


Investitori ističu da je cilj upravo da se turistima ponudi svojevrstan aktivni odmor u okviru kojeg, nakon upoznavanja travničkih kulturnih i vlašićkih prirodnih znamenitosti, imaju priliku boraviti i spavati iznad opuštajućeg šuma Plave vode.

Ističu da će se hotel prostirati na 1.500 m2, te da će sasvim sigurno biti jedno unikatno art zdanje na ovom području, koje će baštiniti i promovisati bh. tradicionalne vrednosti. Takođe, turistički kompleks Plava voda će u okviru hotela konačno dobiti i svoj prvi javni toalet, koji će moći koristiti svi posetioci.

- Travnik će sasvim sigurno dobiti jedinstveno i luksuzno mesto za odmor i rekreaciju, gde će moći uz najljepšu ariju Plave vode, opuštajuće zelenilo krajolika i cvrkut ptica doživeti BiH na pravi način.

Takođe, u okviru višedecenijskog projekta JP Regionalnog vodovoda Plava voda, predviđeno je i uređenje kompletne turističke zone, koji će se realizovati uz pomoć kreditnih zaduženja, a u skladu sa projektnim zadatkom Opštine Travnik i idejnim rešenjem izabranim na konkursu, čija se implementacija očekuje uskoro.

- U ovom nepovoljnom vremenu pandemije i globalne ekonomske krize, rizikujemo jer želimo ostaviti trag iza nas, te pokloniti nešto vredno ovom raskošnom gradu - zaključili su investitori.


Izvor: eKapija


 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Seničić: Cene u Grčkoj na nivou 2019. godine
20. April 2021
Od jutros zvanično, kako je propisano odlukom Vlade Grčke objavljenom u službenom glasniku...
Turizam
Crna Gora druga najtraženija destinacija u Rusiji
20. April 2021
 Nakon vesti o obustavi letova sa Turskom i Tanzanijom, Rusi su usmerili svoju pažnju na...
Turizam
Pokrenut veb-portal DMC agencije Đerdap Travel
19. April 2021
Kompanija Đerdap Travel specijalizovana je za realizaciju individualnih i grupnih putovanja...
Turizam
Od 21. maja prvi letovi iz Beograda za Solun
19. April 2021
Prethodna godina bila je najgora za vazdušni saobraćaj u istoriji avio-transporta,...