Uskoro bezvizni režim sa Kinom i avio linija Beograd-Peking

17. Oktobar 2016
Peking, foto: Mirko Kuzmanović
Peking, foto: Mirko Kuzmanović

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je na sinoćnoj sednici Vlade doneta odluka o tome da se Kini predloži ukidanje viza za građane dveju zemalja.

Dačić je na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade, kojoj je prisustvovao i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, ocenio da je ovo istorijski dan za dve zemlje.

Ukoliko Vlada Kine prihvati predlog Srbije, građanima vize neće biti potrebne za boravak do 30 dana, a ta odluka bi mogla da stupi na snagu do kraja godine, objasnio je on.

Prema njegovoj oceni, to će veoma pozitivno uticati na razvoj saradnje u svim oblastima – od politike, ekonomije, kulture, nauke do turizma.

On je ukazao na to da je predlog sporazuma o obostranom bezviznom režimu odraz prijateljstva prema Kini i međusobnog poverenja koje je izgrađeno, uz Sporazum o strateškom partnerstvu, posetu kineskog predsednika Srbiji i aktivnosti u oviru inicijative o saradnji Kine i 16 zemalja centralne i stočne Evrope (CIE).

Dačić je najavio da će u Rigi 5. i 6. novembra biti održan Samit Kine i 16 zemalja CIE, gde se očekuje potpisivanje niza značajnih sporazuma, a našu delegaciju predvodiće premijer Aleksandar Vučić.

Srbija, kako je podsetio, ima sa 63 zemlje takve sporazume i naš je cilj da sa što više zemalja ukinemo vize.

Mančang je naglasio da je Srbija prva zemlja u Evropi sa kojom je Kina spremna da potpiše ukidanje viza, što dokazuje da dva naroda gaje međusobno poštovanje i poverenje.

On je naveo da će, kada sporazum stupi na snagu, u Srbiju dolaziti više kineskih turista i investitora, kao i da će više Srba moći da putuju u Kinu.

Nakon odluke, Vlade Srbije i Vlada Kine će brzo pokrenuti postupak, naveo je ambasador i izrazio uverenje da će ta zemlja sigurno doneti istu odluku.

Premijer Aleksandar Vučić, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), najavio je da će, osim potpisivanja ugovora o bezviznom režimu sa Kinom, uskoro biti uspostavljena i avio-linija Beograd–Peking.

To je velika stvar za našu zemlju jer će omogućiti povećanje broja kineskih turista i privrednika, objasnio je on i dodao da će takođe biti uspostavljena i linija sa Šangajem - navodi se na sajtu Vlade.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...