Uskoro banjski kompleks u Vladimircima

12. Mart 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Vladimirci, mala opština u Mačvanskom okrugu sa oko 18.000 stanovnika, ali bogata geotermalnim vodama temperature oko 56 stepeni Celzijusa, rešila je da iskoristi ovaj prirodni resurs kao stvoren za razvoj turizma. Od prošle godine radi se na projektu termalne bušotine koja će omogućiti izgradnju banjskog kompleksa u opštini.

- Projekat za gradnju banjskog kompleksa sa bušotinom ćemo do kraja meseca predati Ministarstvu turizma, na konkurs za razvojne projekte koji traje do 1. jula. Investicija je vredna oko 500.000 evra i očekujemo da ćemo najveći deo finansija, oko 400.000 evra dobiti od države, a ostatak sume finansiraće opština – rekao je za eKapiju Milorad Milinković, zamenik predsednika Opštine i dodao da očekuje da se odmah po odobravanju projekta raspiše i tender za izvođače radova.

Prema rečima Ivana Pakića, predsednika Turističke organizacije opštine Vladimirci, banjski kompleks biće izgrađen u samom centru opštine, u sklopu postojećeg kompleksa bazena i Sportskog centra fudbalskog kluba Jedinstvo, dok će se u potrazi za termalnom vodom bušiti na nekih 500 metara od te lokacije.

- Radiće se po fazama, a u planu je gradnja hotela sa 80 ležajeva i restoranom, otvorenog i zatvorenog bazena sa termalnom vodom iz buduće bušotine, akva parka sa tri tobogana za decu i odrasle i jednim adrenalinskim toboganom visine 15 metara, kao i košarkaških i teniskih terena, trim staze, izletišta i dečjeg igrališta – kaže Pakić za eKapiju.

Prema rečima Aleksandra Marjanovića, autora idejnog projekta banjskog kompleksa iz šabačke firme Makom, postoji plan da se u okviru banje izgradi i inhalacioni zid, nov sistem prirodne inhalacije koji će biti jedinstven u regionu.

- On predviđa gradnju drvene konstrukcije visoke oko četiri metra, na kojoj u rafovima u obliku saća vise snopovi crnog gloga i drenjina sa eteričnim uljima lekovitim za disajne puteve. Ispod njega nalaziće se bazen sa rastvorom medicinske soli, iz kojeg će se voda preko potisnih pumpi podizati u gornje zone zida i putem mlaznica orošavati prostor. Ispod zida biće napravljen plato za boravak i udisanje ovog specifičnog aerosola – navodi Marjanović za eKapiju.

Ivan Pakić ističe da o geotermalnim izvorima na području opštine Vladimirci već postoji elaborat, izrađen pre dvadesetak godina, i ističe da je reč o vodi koja lekovita za reumatske i kožne bolesti, a blagotvorna je i kod sportskih povreda.

- Vrednost probnog bušenja izneće više od 20 miliona dinara i nadamo se da ćemo od države dobiti sredstva za tu namenu - kaže Pakić i dodaje da očekuje da bi, ako sve bude išlo po planu, gradnja čitavog kompleksa mogla da počne krajem ove ili početkom naredne godine.

- Cilj nam je da razvijamo medicinski, ali i sportski i rekreativni banjski turizam, po ugledu na slovenačke terme. Uz 28 kilometara toka reke Save kroz Vladimirce, Vukošačku baru, lovni, manifestacioni (Petrovdanske noći, regata) i verski turizam koji nam je razvijen (manastir Kaona), ali i blizinu Beograda i Šapca, nadamo se da će banja sa svim svojim specifičnim sadržajima doprineti da privučemo veliki broj gostiju iz Srbije, ali i inostranstva – kaže naš sagovornik.

Aleksandar Marjanović dodaje da će se gradnjom banje banje podići i kapaciteti privatnog smeštaja u opštini, dok će se bušenjem geotermalne vode sa dubine od 550 metara rešiti i toplifikacija ključnih institucija u Vladimircima, poput škola, doma zdravlja i pošte, za veliku energetsku uštedu, a kasnije i grejanje stanova i plastenika.


Stiže i strani investitor – Izraelska firma gradiće solarnu elektranu vrednu 5 mil evra


Na pitanje šta se još planira od investicija na području opštine, Milorad Milinković najavljuje da bi u Vladimirce uskoro trebalo da stigne i jedan strani investitor.

- Firma iz Izraela je zainteresovana je da u Vladimircima, ispod industrijske zone koja je izgrađena prošle godine, gradi solarnu elektranu. Tražili su između 20 do 50 ha zemljišta, ali mi nemamo trenutno toliko, pa će se verovatno graditi na oko 5 hektara. A s obzirom da se jedan megavat gradi na jednom hektaru, a cena gradnje megavata ide i do milion evra, računamo da ćemo dobiti investiciju vrednu oko 5 mil evra – otkriva Milinković.

On dodaje da je u planu i asfaltiranje oko 20 km putne mreže na području opštine, kao i gradnja 25 km kanalizacione mreže i rekonstrukcija postojeće kanalizacije u samoj varošici i u selu Prolo.


Dragutinov dvor - Buduća istorijska atrakcija Srbije

Kao budući turistički kuriozitet ovog kraja, Ivan Pakić navodi i da je opštinska Turistička organizacija u završnim pregovorima sa Zavodom za zaštitu spomenika Valjevo u vezi istraživanja Dragutinovog dvora, lokacije na Savi za koju se pouzdano zna da je tu u 12. veku bio dvorac kralja Dragutina.

- Prva faza projekta biće utvrđivanje činjenica i sondiranje zemljišta, a zatim sledi iskopavanje i stavljanje tog mesta na turističku kartu opštine – zaključuje direktor Turističke organizacije opštine Vladimirci.


Izvor: eKapija
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Digitalni nomadi zadovoljni Zlatiborom
22. Februar 2024
Trendovi savremenog poslovanja u svetu postali su deo ekonomske klime Zlatiborskog okruga,...
Turizam
Projekat
22. Februar 2024
Projekat „Prethistoric MetaHuman“ - digitalno oživljen čovek koji je pre 10.000...
Turizam
Turistički vaučeri ubuduće onlajn
21. Februar 2024
Ministar turizma i omladine Husein Memić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo...
Turizam
20. Februar 2024
Osmišljen kao digitalni ekosistem, “Sombor City Card” predstavlja integralni...