Uskoro arheološki park u Ćelijama kod Lajkovca

24. Oktobar 2018

Arheološki lokalitet Anine u Ćelijama kod Lajkovca, koji se intenzivno istražuje od 2011. godine, primer je najbolje sačuvane ruralne arhitekture rimskog perioda u zapadnoj Srbiji. Zaštitom stambenog dela nalazišta započeto je formiranje arheološkog parka koji će uskoro moći da prima turiste, prenosi RTS.

Ostatke vile rimskog veleposednika iz četvrtog veka konzervirali su stručnjaci valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Na arheoškom lokalitetu Anine u Ćelijama kod Lajkovca, u proteklih osam godina iskopavanja su intenzivna.

Na kompleksu od dva hektara, koji je opština otkupila, nalazi se osnova vile koja je imala podno grejanje, zidine ekonomskih objekata i ostatke rimskog kupatila.

- Ovo je veliko poljoprivredno dobro kakvih je bilo malo na prostoru tadašnjih rimskih provincija, koje je imalo funkciju da sakuplja rezerve žita i da ih transportuje sa ovog mesta u gradove ili vojne logore koji su se nalazili na granici - kaže Radivoje Arsić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo.

Istraživanja u Ćelijama započeta su pre 20 godina. Arheolog Željko Jež kaže da su tada našli tragove ilegalnog iskopavanja.

- To su bili oni tragači za zlatom, koji su možda koristili tad i detektor neki. Izbačene su bile neke opeke, fragmenti keramike i pretpostavili smo da su možda tražili novac, kojeg, inače, ovde ima jako, jako mnogo - kaže Jež.

Lokalitet Anine na kilometar od ušća Ljiga u Kolubaru, pored Ibarske magistrale i nove deonice Koridora 11, uskoro će biti i na turističkoj mapi Srbije.

- Upravo ovom etapom koja je sada završena mi dobijamo mogućnost za prve organizovane ekskurzije. Takođe da mogu da se naprave određene vrste izložbi, da mogu da se urade određene istraživačke radionice, letnje škole i slično tome, a pogotovo table koje su sada postavljene, omogućavaju ekskurzijama da vide šta se ovde dešavalo i kakav je bio život, čak i bez kustosa - kaže Milutin Ranković, direktor Turističke organizacije Lajkovac.

Ministarstva kulture i turizma do sada su u istraživanje i zaštitu uložila tri i po miliona, a lajkovačka opština oko 10 miliona dinara zbog velikog turističkog potencijala lokaliteta Anine.

Izvor: RTS

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...