UNWTO u Mađarskoj diskutovao o wellness i medicinskom turizmu

05. Jul 2016
Image by Darko Stojanovic from Pixabay
Image by Darko Stojanovic from Pixabay

Okrugli sto pod nazivom „Istraživanje zdravstvenog turizma“ okupio je međunarodne eksperte u glavnom gradu Mađarske, sa ciljem da se bolje razume i istraži rastući segment wellness i medicinskog turizma. Sastanak su sazvale Svetska turistička organizacija (UNWTO) i Evropska turistička komisija (ETC), kao deo zajedničkog istraživačkog programa, uz podršku Mađarske turističke organizacije.

Dvodnevni događaj održan u Budimpešti okupio je eksperte iz Svetske zdravstvene organizacije (WHO), Evropske Unije (EU), Svetskog turističkog saveta (WTTC), Evropskog udruženja banja, Svetskog wellness instituta i drugih sličnih institucija. Predstavnici iz turističkog sektora, koji su usko povezani sa zdravstvenim turizmom iz Mađarske, Litvanije, Malezije i Meksika takođe su prisustvovali ovom događaju.

Diskusije su bazirane na trenutnom istraživanju ETC-a i UNWTO-a o zdravstvenom turizmu, kompleksnom i još uvek nedovoljno definisanom segmentu turizma.

Učesnici su debatovali o klasifikaciji predloženoj u istraživanju kako bi se definisala terminologija i opisao sistem putovanja iz zdravstvenih potreba. Na okruglom stolu istraženi su i najnoviji trendovi koji oblikuju zdravstveni turizam i kako turističke destinacije mogu da iskoriste te mogućnosti.

Svetla budućnost za medicinski turizam

Globalni trendovi ukazuju da će prihod od medicinskog turizma premašiti cifru od 54 milijarde dolara do 2022. godine, što predstavlja rast od 18 odsto.

Usled rasta cena medicinskih usluga u zemljama zapadne Evrope i severne Amerike i dostupnosti visoko kvalitetnih medicinskih usluga po nižim cenama u zemljama, kao što su Singapur, Indija, Brazil, Tajland, Malezija, Meksiko, Tajvan, Turska, Južna Koreja, Kostarika, Poljska, Dubai i Filipini, došlo je do ekspanzije industrije medicinskog turizma u ovim zemljama.

Industrija medicinskog turizma se brzo širi, te se očekuje njen veliki rast u bliskoj budućnosti. Približno 1.6 miliona Amerikanaca putovalo je u druge zemlje u 2012. godini radi medicinskih usluga, i to najčešće radi kozmetičkih i stomatoloških tretmana, lečenja kardiovaskulatnih i ortopedskih oboljenja i lečenja fertiliteta. 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Kruzeri počeli da dolaze do Golubačke tvrđave
08. Maj 2024
Tvrđava Golubački grad je prvi međunarodni rečni kruzer ove godine ugostila 17. marta. Do...
Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...