UNWTO: Skoro milijardu međunarodnih turista u prvih 9 meseci 2016.

08. Novembar 2016
UNWTO: Skoro milijardu međunarodnih turista u prvih 9 meseci 2016.

Destinacije širom sveta ugostile su 956 miliona međunarodnih turista u periodu između januara i septembra 2016. godine, navodi se u najnovijem izveštaju Svetske turističke organizacije (UNWTO). Kako je istaknuto, to je 34 miliona više nego u istom periodu 2015. godine, što je povećanje od 4%.

Potražnja za međunarodnim putovanjima ostala je snažna u prvih devet meseci ove godine, iako ona raste umerenim tempom. Nakon snažnog početka godine, rast je sporiji u drugom kvartalu, dok je ponovo podignut u trećem kvartalu 2016. Dok većina destinacija prijavljuje ohrabrujuće rezultate, drugi nastavljaju da se bore sa uticajem negativnih događaja, bilo u svojoj zemlji ili u regionu.

- Turizam je jedna od najelastičnijih i najbrže rastućih privrednih grana, ali je takođe veoma osetljiv na rizike. Kao takav, ovaj sektor mora nastaviti da radi zajedno sa vladama i ostalim zainteresovanim stranama kako bi se rizici sveli na minimum, efektno reagovalo i izgradilo poverenje među putnicima - rekao je generalni sekretar UNWTO Taleb Rifai.

- Nijedna destinacija nije imuna na rizike. Moramo da povećamo saradnju u rešavanju ovih globalnih pretnji koje se odnose na bezbednost i sigurnost - dodao je Rifai, podsetivši da krizna situacija na određenim destinacijama često dovodi do preuveličavanja ili iskrivljenja percepcije, zbog čega se destinacije suočavaju sa izazovima, iako potražnja na globalnom novu ostaje jaka.

- Mi treba da podržimo ove zemlje u vraćanju poverenja, jer će od toga imati koristi čitav turistički sektor i društvo u celini - zaključio je Rifai.

Regionalni rezultati

U Evropi, broj međunarodnih dolazaka porastao je za 2% u periodu od januara do septembra 2016. sa solidnim rastom u većini destinacija. Dvocifen rast ostvarile su glavne destinacije, poput Španije, Mađarske, Portugala i Irske, koje su nadomestile slabe rezultate u Francuskoj, Belgiji i Turskoj. Kao posledica toga, severna Evropa zabeležila je rast od 6%, centralna i istočna Evropa 5%, dok su rezultati bili slabiji u zapadnoj Evropi (-1%) i mediteranskoj oblasti (0%).

Azija i Pacifik zabeležili su najveći rast međunarodnih dolazaka u prvih devet meseci, koji iznosi 9%. Brojne destinacije u ovom regionu zabeležile su i dvocifreni rast: Južna Koreja (+34), Vijetnam (+36), Japan (+24%) i Šri Lanka (+15%). S druge strane, dostupni podaci ukazuju na smanjenje dolazaka za 6% na Bliskom istoku.

U Africi (+8), podsaharske destinacije imale su snažan skok tokom cele godine, dok je severna Afrika bolje rezultate ostvarila u trećem kvartalu.

Broj međunarodnih dolazaka turista u Ameriku porastao je za 4% do kraja septembra. Odlične rezultate ostvarile su Južna (+7%) i Centralna Amerika (+6%), zatim slede Karibi i Severna Amerika (+4%).  

Vodeća emitivna tržišta

Kada je u pitanju potrošnja na putovanjima, Kina je apsolutni lider, ostvarivši u prvih 9 meseci 2016. dvocifreni rast potrošnje (+19%). Isto tako, dobri rezultati dolaze iz SAD (+9%), od čega imaju koristi mnoge destinacije u celoj Americi i šire. Nemačka je prijavila porast rashoda za 5%, Velika Britanija od 10%, a Francuska za 3%.

Turistička potrošnja naročito je porasla u Australiji i Južnoj Koreji (obe +9%) i umereno u Italiji (+3%). Za razliku od njih, potrošnja ruskih turista opala je za 37%, dok su Kanađani zabeležili manji pad (-2%).

Iza ovih prvih deset, osam drugih emitivnih tržišta prijavilo je dvocifren rast: Egipat (+38%), Argentina (+27%), Španija (+19%), Indija (+16%), Tajland (+15%), Ukrajina (+15%), Irska (+12%) i Norveška (+11%).  
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...