UNWTO: Pad međunarodnih turističkih dolazaka do 3 odsto?

09. Mart 2020
Image by Thomas Ulrich from Pixabay
Image by Thomas Ulrich from Pixabay

Broj međunarodnih turističkih dolazaka mogao bi ove godine zbog širenja korona virusa u svetu da opadne prvi put posle svetske finansijske krize 2009. godine, objavila je Svetska turistička organizacija (UNWTO), revidirajući prethodne procene o značajnom rastu međunarodnog turizma.

Kako prenosi Seebiz, UNWTO, organizacija u okviru UN, saopštila je u petak da bi u ovoj godini broj međunarodnih turističkih dolazaka mogao pasti između 1 i 3 odsto.

Kako je istaknuto, pad broja dolazaka rezultirao bi gubitkom od 30 do 50 milijardi američkih dolara u međunarodnim primanjima od turizma. Ako se te procene ostvare, biće to prvi godišnji pad broja međunarodnih dolazaka turista od 2009. godine, kada je globalna finansijska kriza snažno pogodila i turistički sektor.

Prema novim procenama UNWTO-a, najviše će biti pogođen azijsko-pacifički region, gde se očekuje pad turističkih dolazaka od devet do 12 odsto. Ta organizacija ukazuje da ograničenja putovanja i otkazivanja letova značajno umanjuju ponudu turističkih usluga, dok potražnja slabi.

UNWTO savetuje zemljama da ne nameću ograničenja putovanja i poziva na finansijsku i političku potporu za mere usmerene na oporavak turizma.

Kina, odakle dolazi najveći broj turista, a u kojoj je i žarište epidemije, uvela je drakonske karantine i ograničenja putovanja kako bi zaustavila širenje bolesti.

Odredišta koja će najviše biti pogođena zbog pada dolazaka kineskih turista najverovatnije će biti SAD, Tajland i Japan, ocenjuje UNWTO.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...