UNESCO proširio listu nematerijalnog kulturnog nasleđa

20. Decembar 2023
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Pet novih vrednosti Turske upisano je na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine. Ovim novitetom broj kulturnih dobara zemlje upisanih na UNESCO-ove liste popeo se na 30. Time je Turska postala druga zemlja na listi sa najviše kulturnih vrednosti.

Tokom sednice odbora, „Tradicionalni uzgoj maslina“ je upisan na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa kome je potrebna hitna zaštita. Na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva upisane su „Mejina zanatska i scenska umetnost“, „Zanatstvo od sedefa“, „Iftar i njegove društveno-kulturne tradicije“, kao i „Umetnost iluminacije“.

Vekovna tradicija gajenja maslina

Čvrsto i skromno drvo masline jedna je od značajnih vrednosti Turske, uglavnom kada se istražuje kultura nastala oko njenog uzgoja. Tradicionalna kultivacija maslina u Turskoj podrazumeva tradicionalno znanje, metode i prakse koje su se prenosile vekovima o kalemljenju, rezidbi i đubrenju drveta divlje masline, branju i berbi, preradi kao što su konzerviranje i kiseljenje stonih maslina i ekstrakcija maslinovog ulja. Takođe, ima vitalnu ulogu u održavanju društvenog i kulturnog identiteta, jer njegovi nosioci, posebno u ruralnim sredinama, i dalje proizvode masline i maslinovo ulje tradicionalnim metodama, koje se vekovima do danas nisu značajno menjale.

Održivost muzičke tradicije

Mej je drveni duvački instrument koji se vekovima proizvodi u Turskoj. Instrument, poznat po svom jedinstvenom zvuku i kulturnom značaju u narodnoj muzici, kroz istoriju je bio sastavni deo kulturnih okupljanja, venčanja, proslava i svečanih prilika. Mej se takođe svira u tradiciji ašika i duetima vrhunskih pesnika. Ima tri različite tradicionalne veličine, a to su „ana“ koja je najveća, “orta” koja je srednje veličine i “cura” iliti najmanja. Osim konvencionalnih veličina, danas se mogu naći različiti oblici meja u različitim melodijama. „Zanatska i scenska umetnost Meja“ upisana je na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva u ime Turske i Azerbejdžana.

Zamršena umetnost sedefnog umetka

Umetak od sedefa, poznata kao "sedef kakma" na turskom, je izuzetan zanat poštovan zbog svoje elegancije i zamršene lepote. Ova stara tehnika podrazumeva delikatno ugrađivanje luminiscentnog sedefa u proreze otvorene u različitim oblicima na drvenim konstrukcijama. Tradicionalna rukotvorina primenjena je u arhitektonskim elementima enterijera, svakodnevnim predmetima kao što su štapovi, ogledala, klompe, ramovi, svećnjaci, češljevi, setovi za tavlu, stolovi, stolice, fotelje i suveniri. Zanatsko umeće ubacivanja sedefa, stvarajući zapanjujuće dizajne koji svetlucaju prelivom, ima bogatu istoriju duboko ukorenjenu u turskoj kulturi i nastavlja da odražava majstorstvo i ukus anadolskog naroda vekovima. „Zanatstvo od sedefa“ upisano je na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva u ime Turske i Azerbejdžana.

Pozlaćena elegancija

Iluminacija, koja se na turskom zove „Tezhip“, je još jedna dekorativna umetnost koja se obično praktikuje u Turskoj. Ova umetnost, iliti „dekoracija zlatom“ u najopštijem smislu, uključuje vekovnu složenu pozlatu rukopisa, kaligrafskih tekstova i minijatura . Zlatna boja ili listovi dodaju sjajan sjaj koji hvata i reflektuje svetlost, povećavajući privlačnost umetničkog dela. Konvencionalna i savremena tumačenja elementa danas se mogu videti u rukopisima, minijaturama, kaligrafiji i pojedinačnim radovima. Takođe se koristi u arhitekturi i dekoraciji kućnih stvari. „Umetnost iluminacije“ upisana je na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva u ime Azerbejdžana, Irana, Tadžikistana, Turske i Uzbekistana.

Društveno-kulturna tradicija Iftar

Mnoge tradicije specifične za sveti mesec Ramazan, u kojem se posti, prenose se s generacije na generaciju vekovima. Iftar, večernji obrok za prekid posta tokom svetog meseca Ramazana, je jedna tradicija sa dubokim društveno-kulturnim značajem. „Iftar i njegove socio-kulturne tradicije“ su upisane na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva u ime Turske, Azerbejdžana, Uzbekistana i Irana.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Vršac: U planu izgradnja novog atraktivnijeg vidikovca na Guduričkom vrhu
10. Maj 2024
Grad Vršac, u saradnji sa Ministarstvom turizma, planira izgradnju novog atraktivnijeg,...
Turizam
Kruzeri počeli da dolaze do Golubačke tvrđave
08. Maj 2024
Tvrđava Golubački grad je prvi međunarodni rečni kruzer ove godine ugostila 17. marta. Do...
Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...