UN proglasile 2017. Međunarodnom godinom održivog turizma

27. Januar 2016
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Generalna skupština Ujedinjenih nacija odobrila je predlog da se 2017. godina proglasi Međunarodnom godinom održivog turizma. Ovom odlukom usvojenom 4. decembra 2015. prepoznata je važnost međunarodnog turizma i posebno, njegove održivosti, negovanja boljeg razumevanja među ljudima bilo gde, što vodi do podizanja svesti o bogatom nasleđu raznih civilizacija i veće poštovanje vrednosti različitih kultura, stoga doprinoseći jačanju mira u svetu.

- Ova odluka UN-a je jedninstvena mogućnost da se unapredi doprinos sektora turizma u tri stuba održivosti – ekonomija, društvo i zaštita životne sredine, dok istovremeno podižemo svest o istinskim dimenzijama sektora koji je često potcenjen – rekao je generalni sekretar UNWTO Taleb Rifai. – Kao vodeća agencija UN za ovu inicijativu, UNWTO se veoma raduje daljoj organizaciji i implementaciji Međunarodne godine, u saradnji sa vladama, relevantnim organizacijama unutar UN sistema i drugim međunarodnim i regionalnim organizacije – dodao je gospodnin Rifai.

Odluka da se usvoji 2017. kao Međunarodna godina održivog turizma dolazi u posebno važnom trenutku kada međunarodna zajednica usvaja nove dokumente „Agenda 2030“ i „Ciljevi za održivi razvoj“, odobrene od strane generalne skupštine UN-a, u septembru prošle godine turizam je uvršten kao cilj pod tri tačke dokumenta „Ciljevi za održivi razvoj“ - Tačka 8: Promovisanje neprekidnog, inkluzivnog i održivog ekonomskog rasta, puna i produktivna zaposlenost i pristojan posao za sve; Tačka 12: Održiva potrošnja i proizvodnja; i Tačka 14: Održiva upotreba okeana, mora i drugih vodenih resursa za održivi razvoj.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...