Uloga medija značajna u razvoju turizma regiona

25. Novembar 2019
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Reformisanje javne uprave, poreske olakšice koje će privući strane investitore i olakšanje međugraničnih procedura ključni su preduslovi za razvoj turizma na Zapadnom Balkanu, ocenila je zamenica predsednika albanskog parlamenta Vasilika Hisi.

Ona je na skupu „Mediji i turizam“, održanom u okviru godišnje konferencije Udruženja balkanskih novinskih agencija – Jugoistočne Evrope (ABNA-SEE) u Tirani, istakla da mediji imaju značajnu ulogu u razvoju turizma u regionu, a da političari ne obraćaju dovoljno pažnje na ovaj ekonomski segment, potcenjujući ga.

Vasilika je rekla da razvoj turizma treba paralelno da se odvija sa razvojem ostalih grana privrede i da je takođe potrebno tražiti investitore za veće ulaganje u ovaj sektor.

Albanski ministar preduzetništva Eduart Šalsi, komentarišući razvoj turizma u Albaniji, rekao je da je ta zemlja u poslednjih desetak godina sprovela reforme koje nisu bile viđene od njenog nastanka.

Šalsi kaže da Albanija i region imaju izuzetan potencijal u oblasti turizma, te da je neophodno putem procesa reformi sa stranim partnerima razvijati i ovaj značajan privredni sektor.

- Mi u Albaniji smo u procesu sveobuhvatne transformacije - rekao je Šalsi i dodao da ono što nedostaje regionu kako bi se pospešio razvoj turizma jesu dobre institucije, vladavina prava, kvalifikovana radna snaga i dobra infrastruktura.

Savetnik za spoljne poslove grčke novinske agencije ANA-MPA Mihalis Psilos istakao je da se težište u oblasti turizma pomera, te da su upravo mediji ti koji treba da promovišu nove političke ponude i nove sadržaje.

- Mediji kreiraju sliku o turističkim destinacijama - rekao je Psilos. Prema njegovim rečima, društvene mreže i digitalne platforme danas su veoma bitne u kreiranju i promovisanju turističke ponude jedne zemlje i regiona.

Kako je kazao, uloga medijskih kuća u regionu je da kroz video reportaže, dokumentarne filmove i kulturne sadržaje promovišu turističke posebnosti zemalja regiona i Zapadnog Balkana.

Tokom generalne skupštine ABNA-SEE, agencije iz zemalja regiona razgovarale su o mogućnostima kreiranja elektronske mape sa ključnim turističkim destinacijama i ponudama regiona, kao i o modelima i metodama za dalju promociju turizma Zapadnog Balkana na trećim tržištima.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....
Turizam
Turističkoj organizaciji Srbije pripala Diplomacy&Commerce nagrada za najbolje odnose sa medijima
10. April 2024
U elegantnoj atmosferi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, održana je svečanost povodom osmog...