Uloga medija značajna u razvoju turizma regiona

25. Novembar 2019
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Reformisanje javne uprave, poreske olakšice koje će privući strane investitore i olakšanje međugraničnih procedura ključni su preduslovi za razvoj turizma na Zapadnom Balkanu, ocenila je zamenica predsednika albanskog parlamenta Vasilika Hisi.

Ona je na skupu „Mediji i turizam“, održanom u okviru godišnje konferencije Udruženja balkanskih novinskih agencija – Jugoistočne Evrope (ABNA-SEE) u Tirani, istakla da mediji imaju značajnu ulogu u razvoju turizma u regionu, a da političari ne obraćaju dovoljno pažnje na ovaj ekonomski segment, potcenjujući ga.

Vasilika je rekla da razvoj turizma treba paralelno da se odvija sa razvojem ostalih grana privrede i da je takođe potrebno tražiti investitore za veće ulaganje u ovaj sektor.

Albanski ministar preduzetništva Eduart Šalsi, komentarišući razvoj turizma u Albaniji, rekao je da je ta zemlja u poslednjih desetak godina sprovela reforme koje nisu bile viđene od njenog nastanka.

Šalsi kaže da Albanija i region imaju izuzetan potencijal u oblasti turizma, te da je neophodno putem procesa reformi sa stranim partnerima razvijati i ovaj značajan privredni sektor.

- Mi u Albaniji smo u procesu sveobuhvatne transformacije - rekao je Šalsi i dodao da ono što nedostaje regionu kako bi se pospešio razvoj turizma jesu dobre institucije, vladavina prava, kvalifikovana radna snaga i dobra infrastruktura.

Savetnik za spoljne poslove grčke novinske agencije ANA-MPA Mihalis Psilos istakao je da se težište u oblasti turizma pomera, te da su upravo mediji ti koji treba da promovišu nove političke ponude i nove sadržaje.

- Mediji kreiraju sliku o turističkim destinacijama - rekao je Psilos. Prema njegovim rečima, društvene mreže i digitalne platforme danas su veoma bitne u kreiranju i promovisanju turističke ponude jedne zemlje i regiona.

Kako je kazao, uloga medijskih kuća u regionu je da kroz video reportaže, dokumentarne filmove i kulturne sadržaje promovišu turističke posebnosti zemalja regiona i Zapadnog Balkana.

Tokom generalne skupštine ABNA-SEE, agencije iz zemalja regiona razgovarale su o mogućnostima kreiranja elektronske mape sa ključnim turističkim destinacijama i ponudama regiona, kao i o modelima i metodama za dalju promociju turizma Zapadnog Balkana na trećim tržištima.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...