Učestvujte u nagradnom foto-konkursu "Viki voli Zemlju 2016"

27. April 2016
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vikimedija Srbije, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Turističkom organizacijom Srbije, organizuje nagradni foto-konkurs "Viki voli Zemlju", od 1. do 31. maja 2016. godine, sa ciljem prikupljanja fotografija zaštićenih prirodnih dobara (nacionalnih parkova, rezervata, zaštićenih područja...) širom Srbije.

Srbija ima veliki broj zaštićenih prirodnih celina i dobara, ali su ona najčešće nepoznata i nedostupna javnosti. Cilj projekta je, s jedne strane, fotografisanje pod slobodnom licencom što više prirodnih spomenika, a sa druge strane - doprinos povećanju javne svesti o očuvanju prirode.

U takmičenju mogu učestvovati svi registrovani korisnici Vikipedije, koji treba da postave fotografije na Vikimedijinu multimedijalnu ostavu. Fotografije moraju biti načinjene pre ili tokom trajanja konkursa. 

Stručni žiri Zavoda za zaštitu prirode Srbije odabraće tri najbolje fotografije koje će biti nagrađene laptopom, tabletom i eksternim hard diskom.

Fotografije će, pored dostupnosti na Vikimedijinoj ostavi, biti predstavljene javnosti i kroz izložbe u gradovima Srbije: u Beogradu u Turističkoj organizaciji Srbije, u Nišu na internacionalnom džez festivalu „Nišvil“ i u gradu odakle će stići pobednička fotografija.

Foto-konkurs „Viki voli Zemlju” (Wiki Loves Earth - WLE) je međunarodno godišnje takmičenje koje se organizuje u više od 20 zemalja. Takmičenje je prvi put održano 2013. godine u organizaciji Vikipedije na ukrajinskom jeziku. Prošle godine je na globalnom nivou više od 8.500 učesnika poslalo više od 100 hiljada fotografija.

„Viki voli Zemlju” se u Srbiji realizuje treću godinu za redom. Svake godine Srbija je prikupila oko 800 fotografija prirode.

Više informacija o konkursu možete pronaći na sajtu: www.vikivolizemlju.rs, a o međunarodnom projektu „Viki voli Zemlju“ na zvaničnoj stranici konkursa: www.wikilovesearth.org.

Pobedničke fotografije iz Srbije 2014. i 2015. godine možete pogledati OVDE.  

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...