U zemlji kulture i muzike, 2020. u znaku Betovena

07. Oktobar 2020
Izvor: Turistički Svet /fototeka/
Izvor: Turistički Svet /fototeka/

Čitava Nemačka, zemlja kulture i umetnosti, ove je godine u znaku muzike, a pre svega  Bon, grad u kojem se pre 250 godina rodio Ludvig Van Betoven, jedan od najvećih kompozitora svih vremena, koji je slavu stekao za života kao virtuoz, a kao kompozitor, postigao besmrtnost ostavivši u nasleđe oko 700 kompozicija. 

Ova velika godišnjica bila je ozbiljan izazov i prava inspiracija za Turističku organizaciju Nemačke (GNTB) da lansira kampanju “Discover Beethoven”, sa mnoštvom kulturnih, muzičkih događaja u Bonu i širom Nemačke u slavu velikog kompozitora. Deo kampanje koja je posvećena Betovenu obeležena je korišćenjem digitalnih sredstava koji na pravi način predstavljaju Nemačku kao zemlju muzike: aplikacija za virtualnu stvarnost koja omogućava jedinstveni doživljaj da zajedno s Betovenom svirate klavir, kao i aplikacija izmenjene realnosti koja pruža priliku da fotografišete live fotografije s Betovenom, zatim mikrosajt na nekoliko jezika, promo filmovi itd. A odličan šlagvort kampanji dao je još prošle godine Lonely Planet uvrstivši Bon( Betovenov rodni grad) na peto mesto liste gradova koje treba posetiti tokom 2020. godine!
 
Betoven - predstavnici - III.jpgI u Beogradu, jednom od 50 za Nemačku zanimljivih tržišta u svetu, predstavljena je  Kampanja „Otkrijte Betovena“. Domaćini novinarima uglednih beogradskih redakcija bili su Cristian Sallai, marketing i sejls menadžer predstavništva TO Nemačke u Beogradu, i Maja Lunić, PR menadžer, koji su uz taktove Betovenove muzike, u prijatnoj, opuštenoj atmosferi, novinare proveli kroz najznačajnije elemente kampanje. Otkrili su da osim u bonskoj regiji, kampanja predstavlja i aktivnosti širom Nemačke koja su posebno dizajnirana da dodatno povećaju potražnju za kulturnim turizmom uopšte, ali pre svega za turizmom u čijem je fokusu interesovanje za muziku, a sve to u cilju promocije Nemačke kao zemlje muzike. 
 
Tako turisti koji vole muziku i kulturu u Bonu mogu, pre svega, da posete Betovenovu rodnu kuću sa više od 150 eksponata među kojima su prepiske, pisma, manuskripti, slike, nameštaj i predmeti iz svakodnevnog života velikog kompozitora, ili da učestvuju u turističkoj turi posvećenoj Betovenu, koja  povezuje 17 lokacija u u njegovom rodnom gradu od značaja za život i rad ovog umetnika. S jeseni, svake godine se još od 1845. održava četvoronedeljni Betovenfest, sa oko 70 koncerata u kojima učestvuju internacionalni orkestri, ansambli i solisti na više od 20 lokacija u gradu i okolini, a krajem januara i početkom februara održava se redovno festival kamerne muzike - Betovenova nedelja. Moguće je obići i brojne spomenike, a jedan od spomenika uvršten na listu svetske kulturne baštine je i koncertna dvorana  Beethoven Hall (do 2022. u rekonstrukciji). Kuća Betovenove majke u Koblenc-Erenbrajtstenu, bivša Mihaelsberg opatija u Zidburgu, Betovenov park u Kelnu, Betovenov kvart u Auzburgu, Gradska biblioteka u Berlinu i mnogi drugi centri kulture širom Nemačke uključeni su takođe u obeležavanje ove važne godišnjice tokom čitave 2020.
 
Tekst i fotografije: Turistički Svet
 
 
 
 
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
„Tour de Fruška“ od 20. do 22. maja
18. Maj 2022
„Tour de Fruška“ je jedinstvena trodnevna manifestacija, namenjena svim...
Turizam
Konkurs za novinarsku nagradu „BILJANA BOSNIĆ OGNJENOVIĆ
17. Maj 2022
Fondacija „Biljana Bosnić Ognjenović“ objavljuje konkurs za nagradu „Biljana...
Turizam
U Evropi će biti otvoreno osam miliona novih radnih mesta u turizmu
17. Maj 2022
Najnoviji Izveštaj o ekonomskom uticaju Svetskog saveta za putovanja i turizam (World...
Turizam
Tara dobija savremenu trim stazu
17. Maj 2022
Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i ministarka za zaštitu životne...