U zemlji kulture i muzike, 2020. u znaku Betovena

07. Oktobar 2020
Izvor: Turistički Svet /fototeka/
Izvor: Turistički Svet /fototeka/

Čitava Nemačka, zemlja kulture i umetnosti, ove je godine u znaku muzike, a pre svega  Bon, grad u kojem se pre 250 godina rodio Ludvig Van Betoven, jedan od najvećih kompozitora svih vremena, koji je slavu stekao za života kao virtuoz, a kao kompozitor, postigao besmrtnost ostavivši u nasleđe oko 700 kompozicija. 

Ova velika godišnjica bila je ozbiljan izazov i prava inspiracija za Turističku organizaciju Nemačke (GNTB) da lansira kampanju “Discover Beethoven”, sa mnoštvom kulturnih, muzičkih događaja u Bonu i širom Nemačke u slavu velikog kompozitora. Deo kampanje koja je posvećena Betovenu obeležena je korišćenjem digitalnih sredstava koji na pravi način predstavljaju Nemačku kao zemlju muzike: aplikacija za virtualnu stvarnost koja omogućava jedinstveni doživljaj da zajedno s Betovenom svirate klavir, kao i aplikacija izmenjene realnosti koja pruža priliku da fotografišete live fotografije s Betovenom, zatim mikrosajt na nekoliko jezika, promo filmovi itd. A odličan šlagvort kampanji dao je još prošle godine Lonely Planet uvrstivši Bon( Betovenov rodni grad) na peto mesto liste gradova koje treba posetiti tokom 2020. godine!
 
Betoven - predstavnici - III.jpgI u Beogradu, jednom od 50 za Nemačku zanimljivih tržišta u svetu, predstavljena je  Kampanja „Otkrijte Betovena“. Domaćini novinarima uglednih beogradskih redakcija bili su Cristian Sallai, marketing i sejls menadžer predstavništva TO Nemačke u Beogradu, i Maja Lunić, PR menadžer, koji su uz taktove Betovenove muzike, u prijatnoj, opuštenoj atmosferi, novinare proveli kroz najznačajnije elemente kampanje. Otkrili su da osim u bonskoj regiji, kampanja predstavlja i aktivnosti širom Nemačke koja su posebno dizajnirana da dodatno povećaju potražnju za kulturnim turizmom uopšte, ali pre svega za turizmom u čijem je fokusu interesovanje za muziku, a sve to u cilju promocije Nemačke kao zemlje muzike. 
 
Tako turisti koji vole muziku i kulturu u Bonu mogu, pre svega, da posete Betovenovu rodnu kuću sa više od 150 eksponata među kojima su prepiske, pisma, manuskripti, slike, nameštaj i predmeti iz svakodnevnog života velikog kompozitora, ili da učestvuju u turističkoj turi posvećenoj Betovenu, koja  povezuje 17 lokacija u u njegovom rodnom gradu od značaja za život i rad ovog umetnika. S jeseni, svake godine se još od 1845. održava četvoronedeljni Betovenfest, sa oko 70 koncerata u kojima učestvuju internacionalni orkestri, ansambli i solisti na više od 20 lokacija u gradu i okolini, a krajem januara i početkom februara održava se redovno festival kamerne muzike - Betovenova nedelja. Moguće je obići i brojne spomenike, a jedan od spomenika uvršten na listu svetske kulturne baštine je i koncertna dvorana  Beethoven Hall (do 2022. u rekonstrukciji). Kuća Betovenove majke u Koblenc-Erenbrajtstenu, bivša Mihaelsberg opatija u Zidburgu, Betovenov park u Kelnu, Betovenov kvart u Auzburgu, Gradska biblioteka u Berlinu i mnogi drugi centri kulture širom Nemačke uključeni su takođe u obeležavanje ove važne godišnjice tokom čitave 2020.
 
Tekst i fotografije: Turistički Svet
 
 
 
 
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
U avgustu pet puta više stranih gostiju u Beogradu
12. Oktobar 2021
Od ukupno 75.864 turista koji su u avgustu posetili Beograd, 61.342 je inostranih, što je...
Turizam
Lekovita voda u Pribojskoj banji izvire već 30.000 godina
12. Oktobar 2021
U Pribojskoj banji, nadomak Priboja, u tzv. staroj Srbiji, po rečima meštana, nalazi se...
Turizam
Čačak, prva nacionalna Prestonica kulture u Srbiji, pred velikim infrastrukturnim promenama i ulaganjima u revitalizaciju i izgradnju ustanova kulture
12. Oktobar 2021
ČAČAK – Status prestonice kulture Srbije za 2023. godinu, osim više od 50...
Turizam
Gostilje u trci za najlepše selo na svetu
11. Oktobar 2021
Gostilje, selo koje je od centra Zlatibora udaljeno oko 25 km, poznato je po vodopadu na toku...