U Vranju niče Borin grad

10. Septembar 2021
Vranje, Youtube/printscrean
Vranje, Youtube/printscrean

 U vranjskom naselju Tulbe u planu je gradnja jedinstvenog turističkog kompleksa - Borin grad. Na 4.256 m2 površine predviđena je gradnja poslovnih, turističko-ugostiteljskih, kulturno-umetničkih, zabavnih i komercijalnih sadržaja, koja će teći u tri faze.

 
Konkretno, predviđeno je da u okviru kompleksa da bude izgrađena glavna kapija sa obezbeđenjem i suvenirnicom, zatim lokali za male zanate sa prenoćištem na spratu, spratnosti P+2, poslastičarnice prizemne spratnosti, izložbeni prostor koji će biti organizovan na tri etaže, restoran sa prenoćištem na dve etaže, plato sa česmom "Đerenkom" i glavni plato sa vodenim površinama i prostorom za sedenje i odmor. 
 
U podrumu kompleksa je parking koji je hodnicima sa vertikalnim komunikacijama povezan sa prenoćištem i sa glavnim platoom, vinarija sa terasom, multifunkcionalna sala, kuhinja i pomoćne prostorije.
 
Na istočnoj strani kompleksa predviđene su tribine sa binom koje će služiti za izvođenje predstava i ogranizovanje koncerata. Na severnoj strani, ka Belom mostu se planira uređena zelena površina sa stazama za pešačenje, mobilijarom i vidikovcem.
 
- Značaj izrade Urbanističkog projekta je stvaranje mogućnosti za realizaciju ideje da se kroz prijatan boravak i odmor u ovom kompleksu prikažu i učine dostupnim ambijent i arhitektonske karakteristike u tipičnoj lokalnoj formi pojedinačnih objekata, uz poštovanje tradicionalne autohtone arhitekture i specifičnost lokalne tipologije, kao i da kompleks bude atraktivnog identiteta, uklopljen u istorijsko okruženje sa sadržajima koji bi podigli istorijsku i turističku vrednost same lokacije u neposrednoj blizini centra grada - navodi se u projektu.
 
Idejno rešenje izradio je studio Art iz Vranja, a Urbanistički projekat JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja.
 
I. Milovanović
 
 
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Ohrabrujuće predviđanje WTTC-a: U 2022 - snažan oporavak evropskog sektora putovanja i turizma!
21. Januar 2022
Sektor beleži porast od više od 250% u evropskim rezervacijama za Uskrs u poređenju sa...
Turizam
Novi termin za održavanje 43. Međunarodnog sajma turizma i 17. Međunarodnog sajma HoReCa opreme - 24 - 27. mart 2022.
19. Januar 2022
Usled pogoršane epidemiološke situacije, povećanja broja zaraženih kako u zemlji...
Turizam
Na Zlataru novi trend izgradnje turističkih kompleksa u planinskom stilu
28. Decembar 2021
 Na planini Zlatar poslednjih godina zabeleženi su odlični rezultati kada je u pitanju...
Turizam
U iščekivanju Sajma turizma
28. Decembar 2021
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i jugoistočnoj Evropi, 43. Međunarodni...