U Vranju niče Borin grad

10. Septembar 2021
Vranje, Youtube/printscrean
Vranje, Youtube/printscrean

 U vranjskom naselju Tulbe u planu je gradnja jedinstvenog turističkog kompleksa - Borin grad. Na 4.256 m2 površine predviđena je gradnja poslovnih, turističko-ugostiteljskih, kulturno-umetničkih, zabavnih i komercijalnih sadržaja, koja će teći u tri faze.

 
Konkretno, predviđeno je da u okviru kompleksa da bude izgrađena glavna kapija sa obezbeđenjem i suvenirnicom, zatim lokali za male zanate sa prenoćištem na spratu, spratnosti P+2, poslastičarnice prizemne spratnosti, izložbeni prostor koji će biti organizovan na tri etaže, restoran sa prenoćištem na dve etaže, plato sa česmom "Đerenkom" i glavni plato sa vodenim površinama i prostorom za sedenje i odmor. 
 
U podrumu kompleksa je parking koji je hodnicima sa vertikalnim komunikacijama povezan sa prenoćištem i sa glavnim platoom, vinarija sa terasom, multifunkcionalna sala, kuhinja i pomoćne prostorije.
 
Na istočnoj strani kompleksa predviđene su tribine sa binom koje će služiti za izvođenje predstava i ogranizovanje koncerata. Na severnoj strani, ka Belom mostu se planira uređena zelena površina sa stazama za pešačenje, mobilijarom i vidikovcem.
 
- Značaj izrade Urbanističkog projekta je stvaranje mogućnosti za realizaciju ideje da se kroz prijatan boravak i odmor u ovom kompleksu prikažu i učine dostupnim ambijent i arhitektonske karakteristike u tipičnoj lokalnoj formi pojedinačnih objekata, uz poštovanje tradicionalne autohtone arhitekture i specifičnost lokalne tipologije, kao i da kompleks bude atraktivnog identiteta, uklopljen u istorijsko okruženje sa sadržajima koji bi podigli istorijsku i turističku vrednost same lokacije u neposrednoj blizini centra grada - navodi se u projektu.
 
Idejno rešenje izradio je studio Art iz Vranja, a Urbanistički projekat JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja.
 
I. Milovanović
 
 
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egipatski turisti na odmoru u Srbiji
14. Septembar 2021
Godinama su srpski turisti posećivali Hurgadu i Šarm-el Šeik.Da li će od sada...
Turizam
Raspisan tender za izgradnju turističkog kompleksa Mačkov kamen
10. Septembar 2021
Opština Krupanj raspisala je tender za izradu Plana detaljne regulacije za izgradnju...
Turizam
EU uklonila Srbiju sa
10. Septembar 2021
Evropska unija je uklonila Srbiju sa takozvane "zelene liste" trećih zemlja čijim...
Turizam
Crna Gora pooštrila mere – važe od utorka
10. Septembar 2021
Crnogorska vlada je usvojila nove mere u borbi protiv koronavirusa, koje stupaju na snagu 11....